Matia Barzić

 Ismael Mijan/imago Sportfotodienst/profimedia
INTERVJU ZA SN

On je budućnost Vatrenih, slušao je srce i izabrao Hrvatsku: ‘Madrid mi je dao sve, ali ispunio mi se san‘

‘Atlético mi je pružio neprocjenjiva iskustva i priliku, ali osjećao sam da trebam slijediti svoj put‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. listopad 2024. 16:36

Postao je slavan, a da nije ni debitirao, no takva mu je sudbina. Nastupali su za mladu reprezentaciju Hrvatske u njenoj povijesti momci s raznim drugim državljanstvima, igrali su za U21 vrstu nogometaši rođeni u Australiji, Brazilu, SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Austriji... pa je vrijeme došlo da HNS pogleda i u dvorište aktualnog prvaka Europe. Matia Barzić Gutierrez, sin Španjolke Palome i Hrvata Mate, rođen 31. svibnja 2004. u Madridu, član španjolskog drugoligaša Elchea, dobio je od izbornika Ivice Olića premijerni poziv u U21 reprezentaciju Hrvatske.

- Kad sam dobio poziv bio sam preplavljen srećom i uzbuđenjem. Oduvijek mi je san bio igrati za Hrvatsku, a to je bio trenutak kad sam shvatio da se taj san ostvaruje. Prvi me kontaktirao Stipe Pletikosa, tehnički direktor U21 reprezentacije, a nakon toga sam razgovarao i s izbornikom Ivicom Olićem. Taj osjećaj je teško opisati, bilo je nevjerojatno - priča 20-godišnji Barzić, čije prezime originalno glasi Baržić, ali se ta “kvačica” tijekom godina izgubila u prijevodu...

Rad sa Simeoneom

Bio je Mati, kako ga zovu Španjolci, u kampu hrvatske U16 vrste kad ju je 2019. vodio Tomislav Rukavina. Pet godina je prošlo do novog poziva.

- Iako je prošlo dosta vremena, to mi je ostalo kao jedno od najljepših iskustava. Bilo je uzbudljivo raditi s vrhunskim stručnjacima, a osjećao sam da napredujem. Iako me nakon toga dugo nisu zvali, nikad nisam gubio nadu. Nastavio sam raditi na sebi, vjerujući da će nova prilika doći i, eto, isplatilo se.

S novim suigračima se, jasno, ne poznaje dobro. Nije bio u sustavu, niti igra u SHNL-u.

- Oduvijek pratim hrvatsku reprezentaciju i bio sam svjestan kvalitete koju ima. Sad ćemo se kao suigrači svakako bolje upoznati i graditi zajedništvo kroz treninge i utakmice.

image

Matia Barzić

Cesar Ortiz Gonzalez/alamy/alamy/profimedia

Otac Mate nekad je bio vratar i ima iznimno važnu ulogu u njegovoj karijeri. Svojedobno je HNS-u slao video materijale svoga sina dok je bio u nogometnoj školi madridskog Atletica s porukom “ima tu jedan mladi talentirani Hrvat ako će vas zanimati da vam ne promakne”. I Matia je dospio u široku HNS-ovu bazu podataka...

- Roditelji su neizostavan dio mog nogometnog puta. Njihova podrška i vjera u mene su me uvijek gurali naprijed. Tata Mate je bio taj koji je uvijek pratio moj napredak i bio u kontaktu s HNS-om, dok je mama Paloma pružala neizmjernu ljubav i ohrabrenje. Njihova uloga je ključna i iznimno sam zahvalan na svemu što su učinili za mene.

Kako se razvijala njegova karijera?

- Nogomet sam počeo igrati vrlo rano, već s tri ili četiri godine na lokalnim terenima u kvartu. S osam godina sam krenuo trenirati u školi Atletica iz Madrida, gdje sam proveo važan dio svoje mladosti. Prije dvije godine prešao sam u Elche, gdje i sada igram. Svaki korak u karijeri donio je važne lekcije.

Dijete je Atletica, odradio je nekoliko treninga i pod Diegom Simeoneom, Fernando Torres ga je zvao da igra za njegove juniore, ali je ipak odlučio otići i krenuti drugim putem. Žali li za ičim?

- Ne žalim ni za čim. Atletico Madrid mi je pružio neprocjenjiva iskustva i priliku da treniram s velikim imenima poput Diega Simeonea. No, osjećao sam da trebam slijediti svoj put. Sad sam sretan gdje jesam i fokusiran na svoju karijeru u reprezentaciji.

Mama je velika navijačica Atletica, koji je Matijin klub, ali Madrid je ipak grad u kojem stoluje kapetan Vatrenih Luka Modrić i njime vlada sa svojim Realom.

- Luka Modrić je istinska ikona, ne samo u Madridu već i diljem svijeta. Svi moji prijatelji iz Madrida imaju ogromno poštovanje prema njemu, ne samo zbog njegovih igračkih kvaliteta, već i zbog njegove skromnosti i radne etike. I dok je Šime Vrsaljko igrao u Atleticu, uživao je veliki ugled u Madridu. Što se tiče utakmica između Atletica i Reala, navijam za pobjede hrvatskih nogometaša...

Nevjerojatno kvalitetni

Tata je, pak, klasični Dalmatinac zaljubljen u Hajduk.

- Pratim SHNL i uvijek se veselim dobrim utakmicama. Što se tiče interesa splitskog kluba, nije bilo konkretnih ponuda od strane Hajduka za moje usluge.

image

Matia Barzić i roditelji

PRIVATNI ALBUM

Barzić je stoper, a upravo su dva hajdukovca, Luka Vušković i Dominik Prpić, glavni kandidati za te pozicije protiv Andore i Grčke. Uz njih, tu je i Moreno Živković iz Lokomotive.

- Poznajem dečke i mogu reći da su odlični igrači. Konkurencija je uvijek dobra stvar jer te tjera da daš sve od sebe i budeš najbolji što možeš. Radujem se zajedničkom radu i natjecanju.

Nekoliko je dana dio reprezentacije, kakvi su dojmovi o stožeru i suigračima? Može li Barzić pomoći svojim kvalitetama?

- Reprezentacija je nevjerojatno kvalitetna. Svi igrači igraju u jakim ligama i na najvišoj razini. Iako sam tek nekoliko dana ovdje, osjećam sjajnu atmosferu i odličnu suradnju s izbornikom Ivicom Olićem, koji je fantastičan trener. Dat ću sve od sebe da svojom igrom pomognem ekipi.

Hoće li se Hrvatska U21 plasirati na Euro?

- Vjerujem da ćemo se plasirati. Siguran sam da imamo kvalitetu pobijediti Andoru, a nakon toga ćemo se potpuno fokusirati na Grčku. Obje utakmice će biti izazovne, ali uvjeren sam da ćemo slaviti u oba susreta.

Srce je ovdje

Barzić zna hrvatski jezik, no ima prostora za napredak. Kako ide vježbanje Lijepe naše?

- S hrvatskim napredujem svakodnevno. Razumijem sve, a iako možda ne govorim savršeno, komunikacija nije problem. Himnu vježbam, naravno, i nadam se da ću je uskoro pjevati bez greške.

Santi Denia, još jedan bivši član Atletica, izbornik je Španjolske U21. Što bi Barzić odlučio da je stigao i njegov poziv?

- Iako poštujem španjolsku reprezentaciju, moj san je oduvijek bio igrati za Hrvatsku. Moje srce je ovdje i ta odluka nikada nije bila upitna.

U Hrvatskoj španjolska Segunda baš i nije u fokusu. Iz prve ruke, kakva je razina te lige?

- Druga španjolska liga je izuzetno kompetitivna. Iako je razina nešto niža u odnosu na Primeru, razlika nije ogromna. Barcelona i Real su, jasno, posebna kategorija, ali ostali klubovi su izuzetno konkurentni. Vjerujem da je to jedna od najjačih drugih liga u Europi, iako su i engleska i njemačka također vrlo kvalitetne - zaključio je Barzić.

Sestra Violeta možda zaigra košarku za Hrvatsku

Matia ima 15-godišnju sestru Violetu, koja je košarkašica. Koliko je dobra, možda ćemo i nju gledati u hrvatskom dresu?

- Violeta je jako talentirana i ako nastavi vrijedno raditi, tko zna, možda jednog dana bude i ona hrvatska reprezentativka. Podržavam je u svemu što radi i želim joj sve najbolje u karijeri.

Koliko često je u Hrvatskoj?

- Dolazim kad god imam priliku, najčešće u Split i na otok Vis. Hrvatska mi je u srcu i uvijek se veselim dolasku, a sada će to vjerojatno biti i češće.

Vidjet ćemo što nosi budućnost, ali moguće da će i njegova djeca u budućnosti biti vrhunski sportaši i da će imati izbor Hrvatska ili Španjolska. Što bi im u takvom slučaju sugerirao?

- Još je rano razmišljati o tome, ali nikad ne bih stavljao pritisak na njih. Neka sami izaberu što im srce kaže, kao što sam i ja učinio. (dd)

Lani kao 19-godišnjak položio test u petom razredu

Matia Barzić Gutierrez je prošao školu Atletica iz Madrida u kojoj je igrao na raznim pozicijama, a 2023. godine prešao je u Elche. Prvu sezonu, kao 19-godišnjak, proveo je na kaljenju u drugoj momčadi, koja je igrala u skupini 6 u petom španjolskom razredu (ukupno 18 skupina). Elche II je pomeo konkurenciju (19 bodova više od drugoplasiranog nakon 34 kola), ušao u viši rang, a Barzić je upisao čak 33 ligaška nastupa (32 kao starter) i postigao dva gola.

Uspješno položeni test donio mu je mjesto u prvoj momčadi kod trenera Edera Sarabije, koji je došao na početku ove sezone i Barziću pružio priliku u sedam od osam odigranih kola Segunde (435 minuta, pet puta starter) u kojoj Elche drži 13. poziciju među 22 kluba. Sarabia, koji je nekad radio kao pomoćnik Quiqueu Setienu, između ostalog i u Barceloni, ima zanimljiv način rada, pa tako redovito za vrijeme utakmica mijenja stopere i stoga Barzić nijedan dvoboj nije odradio od početka do kraja.

Barzić je visok 190 centimetara, ove sezone stalno je situiran na poziciji lijevog stopera, a često i uglavnom uspješno aktivno sudjeluje u iznošenju lopte i građenju napada. Prije nego što je “zaposlen” na poziciji stopera, naglašavao je da mu najviše odgovara igrati u veznom redu. Vidjet ćemo, možda ga i Olić iskuša kao defenzivnog veznog.

Zanimljivo, Barzić je jedini igrač s popisa Ivice Olića koji na TM-u nema izvješenu tržišnu cijenu. Još samo neko kratko vrijeme... (dd)

Linker
10. listopad 2024 18:01