MIROSLAV LELAS Anadolu Agency Via Afp
RIJEČ HRVATSKIH STRUČNJAKA

Otkrivamo tajnu preobražaja Matea Kovačića, od sporednog postao glavni glumac: ‘To je bio njegov klik‘

Od sporednog ‘glumca‘ probio se do statusa jednog od nezamjenjivih igrača Daličevog sastava
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. lipanj 2021. 17:10

U filmskoj industriji sporedni glumci rijetko postaju glavni. Odmah se zna tko će biti glavni, nema tu puno mudrovanja. Ipak, na filmu se dijele Oscari i za sporedne i glavne uloge. U nogometu ne, tamo sve nagrade ubiru glavne face. Ali, isto tako, u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu nekad i sporedni glumci znaju postati glavni. U hrvatskoj reprezentaciji to je uspjelo - Mateu Kovačiću!

Kova je na ovom Euru jedan od najboljih Vatrenih, tu nema dvojbe, Dalić bez njega ne može zamisliti udarni sastav. Bio je starter na sve tri dosadašnje utakmice i sve je praktički odigrao do kraja, izlazio je tek u samim završnicama.
Vratimo se malo u prošlost. Na Europskom prvenstvu 2016. godine Kovačić je protiv Turske i Portugala ostao na klupi, protiv Češke je dobio 28 minuta, a protiv našeg budućeg suparnika u Kopenhagenu, Španjolske, tek osam minuta. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji protiv Nigerije je odigrao tek 12 minuta, Argentine 8, Danske 40, Rusije 32....Tek je protiv Islanda ubilježio 82 minute. U polufinalu protiv Engleske i finalu protiv Francuske ostao je na klupi. Definitivno je bio sporedni glumac.

Na mala vrata

A onda mu se dogodio - Chelsea. Praktično tek kao dio Courtoisova transfera, Kovačić je u Chelsea došao na mala vrata. S Realom je Kovačić osvajao Lige prvaka, tu i tamo je dobivao šanse za igru, ali nikako se nije mogao zaista nametnuti, ustaliti. Često je izgledao dobro kad bi igrao, ponekad i odlično, uvijek je ostajao nekako nedorečen. Uostalom, kao i u reprezentaciji. A onda je u Chelseaju, s kojim je osvojio Ligu prvaka, pokazao da je vrijedan svog talenta, da stiže njegovo vrijeme. Sad je konkretan, presudan, igrač prevage.

Bilo je vrijeme...

Kako je i zašto Kovačić od sporednog glumca postao glavni?

- Bilo je vrijeme da Mateo Kovačić pokaže svoju klasu i da se na njega može računati u najvećim klupskim i reprezentativnim utakmicama. Prije u Realu je imao manju minutažu, sad je posve drukčije, u Chelseaju je igrao do ozljede u udarnom sastavu, uzeo je Ligu prvaka, samopouzdanje mu je na maksimumu. A samopouzdanje je najbitnije za igrača. Chelsea je bio njegov “klik” - kaže nam bivši veznjak Vatrenih Nikola Pokrivač.

Kaže nam je dolaskom u London pogodio s odabirom kluba...

- Igrao je i kod Lamparda, a Tuchel ga je promovirao u jednu od glavnih figura. Kad si standardan u Chelseaju, u najtežoj ligi na svijetu kakav je Premiership, onda to znači da iznimno vrijediš. To stalno igranje na najvišoj razini sigurno mu je puno pomoglo, to je jedan od razloga zašto je ovog trenutka na Euru jedan od najboljih igrača hrvatske reprezentacije. Također, od prve minute Eura bio je u udarnom sastavu, poput Tuchela vjeruje mu i izbornik Dalić, tako da je on sad u idealnoj situaciji. Ta vjera trenera je zaista najbitnija, vrlo je važno da igrač zna da ako pogriješi dva-tri dodavanja, da neće morati na klupu. Također, uza sebe Kovačić ima Luku Modrića, s kojim je igrao u Realu, oni su privatno jako dobri, to mu također pomaže biti ovako dobar kakav je sada - zaključio je Pokrivač.

A što kaže još jedan bivši veznjak Vatrenih, Jurica Vranješ?

- Kovačiću je puno pomoglo što je za trenera Chelseaja stigao Thomas Tuchel. Radi se o odličnom treneru, koji voli motorične vezne igrače sposobne iznijeti loptu, a Kovačić je jedan od boljih u Europi u tom segmentu. Ne znam je li ga Tuchel nešto posebno savjetovao, ali dosad je Kova sve dobro radio, ali mu zadnji pas koji je inače perfektan u većini slučajeva nije uspijevao. Tako da mu je sve ono dobro, taj izlazak pet do deset metara, izbacivanje nekoliko igrača, padalo u vodu. Sad je dolaskom Tuchela taj zadnji pas iznimno popravio, Nijemac mu apsolutno vjeruje. To se vidi po tome da ga je nakon ozljede odmah gurnuo u igru - kaže Vranješ.

Stalno u sjeni

Kad se radi o reprezentaciji, Vranješ priča da mu je zaista sjajno igrati pored majstora kakvi su Modrić i Brozović.

- To je još jedan razlog da Kovačić ne gubi lopte, a zna igrati iz prve, druge. Velika stvar jest i što mu izbornik Dalić poput Tuchela također sad maksimalno vjeruje. Prije je javnost od njega očekivala više, ali stalno je bio u sjeni Luke Modrića. Naravno da se od njega više očekivalo jer je do dolaska u Chelsea bio u Interu, Realu... Međutim, davao je on i prije dosta, ali nije upadalo u oči, to je prepoznao svatko tko zna gledati nogomet. Kovačić odrađuje sjajan posao u sredini travnjaka, a na ovom Euru je posebno dobar i jedan je od naših jakih aduta za osminu finala sa Španjolskom.

Linker
05. svibanj 2024 02:48