Zlatko Dalić

 OZAN KOSE Afp
SPORTCAST

‘Ova Dalićeva odluka pokazuje njegovu veličinu, ali problem koji ga već dugo muči neće moći riješiti sam‘

Nakon velike pobjede Hrvatske u Turskoj u našem studiju ugostili smo nekadašnjeg Vatrenog
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 29. ožujak 2023. 15:30

Bio je to, mnogi će reći, običan dan u uredu za Hrvatsku. Zašto običan? Možda i upravo zbog onoga što je Mario Cvitanović, naš gost u ovotjednom izdanju Sportcasta rekao o Vatrenima. Oni su momčad koja obično pobjeđuje i onda kada na terenu pati, oni su stroj Zlatka Dalića potpomognut navijačima širom svijeta, stvoreni da na terenu uvijek ostave pozitivan dojam. Važnije od pobjeda upravo je to, pobjedničko raspoloženje i mentalitet kojeg je reprezentacija stvorila nakon godina rezultatskog čekanja u prikrajku...

Predstava u Bursi pokazala je sve ono s čime se u ovom trenutku svaki navijač Hrvatske može pohvaliti pred svijetom. Da imamo klasu, da smo jaki, pokriveni na svim pozicijama (osim možda jedne), da je gard uvijek pozitivan, neovisno o suparniku. Upravo su Turci to testirali, i to posebice u početku...

- Rezultat je za nas idealan, tim više što je Turska kvalitetnija od Walesa. Neke će se stvari iz ove utakmice brzo zaboraviti, ali će se bodovi itekako pamtiti - rekao je Cvitanović, a Robert Šola je poentirao:

image

Zlatko Dalić na treningu Vatrenih

TOM DUBRAVEC Cropix

- Znalo se da ćemo patiti, pogotovo u prvih dvadesetak minuta. Tada su odigrali stvarno jako, jako dobro. Mi smo imali i pojedine individualne greške, Turci su napadali, grizli, a na poluvremenu je bilo 2:0 za Hrvatsku. Što to znači? Da Turska još uvijek nije naša razina.

Cvitanović je posebno istaknuo jedan bitan detalj:

- Izjave igrača nakon Walesa su bile toliko sigurne, pune samopouzdanja i vjere u sebe. Sigurni su, stabilni, prije ili kasnije smo znali da će to doći na svoje. Protiv Walesa je igra bila kvalitetnija no u Turskoj, međutim, kako je to jučer odmicalo, to bi otišlo i na 3:0 ili 4:0 da se igralo još 15 minuta. Ono ključno za slavlje u Bursi dogodilo se nakon Walesa.

Posebno smo secirali heroje Vatrenih u Turskoj - vratara Livakovića, veznu liniju s dvostrukim strijelcem Kovačićem, ali i Josipa Stanišića.

- Prvo, on nije slučajno u Bayernu, nije slučajno dobio zadatak da čuva Mbappea protiv PSG-a. Stanišić je stavljen umjesto Juranovića zbog turskih krila koja su opasna u igri jedan na jedan. Posebno me se dojmio u fazi napada, tamo je bio odličan. Napravio je dvije-tri situacije, onaj sprint od 80 metara... Tu mi je bio jako dobar - kazao je Cvitanović, a Šola će na to:

image

Josip Stanišić

DUJE KLARIC Cropix

- Svaka čast Daliću. Protiv Walesa je po meni Juranović bio jako dobar. Gol koji je primljen, koliko ga njemu možemo staviti na dušu? U svakom slučaju, igrao je odlično. A Dalić svejedno ga takvog, jako dobrog, očito s jasnom vizijom o Stanišiću, ipak stavlja na klupu. Taj potez zapravo pokazuje koliko pazi na formu igrača. Zna koliko je Stanišić napredovao i stavi ga, kao reprezentativno neiskusnog, ali s punim rezonom u prvi sastav.

Najavljuje se nova fešta u lipnju. Može li se reći da je Hrvatska favorit na završnom turniru Lige nacija koji će se odigrati u Nizozemskoj?

- Ne bih ja rekao da smo favoriti, ali smo svakako najorganiziranija momčad koja tamo dolazi. Španjolska je grubo poražena u Škotskoj. Što bismo mi napravili da smo na njihovom mjestu sada? Italija izgubi doma od Engleske, Nizozemska dođe u Francusku pa bude pregažena... Da sada nazovemo po deset novinara u Španjolsku, Italiju ili Nizozemsku i pitamo ih koji je idealni sastav njihovih reprezentacija, sigurno bi se na tim popisima pojavilo barem 20 igrača. Niti jedna od te tri reprezentacije nema jasnu viziju, plan i sastav, a Hrvatska je u biti ustrojena kao klub. I to je vrhunac Dalićevog uspjeha, što imamo 20+ igrača koji u svakom trenutku mogu odgovoriti zahtjevima, što svatko zna koji mu je posao i kakva uloga u reprezentaciji.

Preostaje nam riješiti još samo problem napadača...

- Taj problem nas muči još od odlaska Mandžukića. Musa nije imao dovoljno prilika, čekamo Petkovića i Livaju, vrijeme će pokazati tko će biti naša ‘devetka‘ u završnici Lige nacija. Ne vidim da ćemo mi to riješiti do Lige nacija, osim ako Livaja još nešto ne promijeni u igri, ako se Petković ne vrati na razinu na kojoj je svojevremeno igrao... Dalić ima to što ima i od toga izvlači sto posto. S time se toliko ne treba ni opterećivati, postoje stotine mišljenja analitičara, trenera i navijača, a mi taj problem nismo riješili. I Dalić ga neće sam riješiti na taj način, ali je uspio kroz Kramarića koji se ubacuje dokučiti rješenje koje štima - završni je stav današnje emisije.


Cijeli Sportcast u kojem je gostovao Mario Cvitanović pogledajte u nastavku:

Linker
24. travanj 2024 22:34