ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia
REMI U GLASGOWU

Perišić bombom ostavio Hrvatsku na životu, ali za drugi krug sada moramo pobijediti Škote!

Hrvatska i Češka remizirali su 1:1. Schick je zabio za vodstvo, a Perišić u drugom dijelu donio bod
Piše: Sportske novosti/HINAObjavljeno: 18. lipanj 2021. 19:54

HRVATSKA - ČEŠKA 1:1 (Perišić 47' / Schick 37' p.)

GLASGOW Stadion Hampden Park. Sudac: del Cerro Grande (Španjolska)

HRVATSKA: Livaković, Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol, Modrić, Kovačić (od 87' Brozović), Perišić, Kramarić (od 62' Vlašić), Brekalo (od 46' Ivanušec), Rebić (od 46' Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.

ČEŠKA: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Boril, Holeš (od 63 Kral), Souček, Masopust (od 63' Hložek), Darida (od 87' Barak), Jankto (od 74' Šenćik), Schick (od 74' Krmenčik). Izbornik Jaroslav Šilhavy

Žuti kartoni: Lovren (35' preoštra igra), Masopust (49' p.i.), Boril (82' p.i.)

U utakmici 2. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska je na Hampden Parku u Glasgowu odigrala 1-1 protiv Češke i tako zadržala izglede za plasman u osminu finala.

Vodeći pogodak za Češku postigao je Patrik Schick u 37. minuti iz kaznenog udarca, koji je Španjolac Carlos del Xerro Grande dosudio na intervenciju VAR-a, zbog toga što je Dejan Lovren u skoku nenamjerno laktom udario Schicka u nos.

Izjednačujući pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Perišić u 47. minuti, kad je s lijeve strane ušao u kazneni prostor i sa desetak metara desnom nogom pogodio suprotni kut čeških vrata.

Najbolju priliku za Hrvatsku u prvom poluvremenu imao je Ante Rebić, samo minutu nakon što su Česi poveli, ali je u situaciji kad je bio sam pred češkim vratarom Vaclikom pucao pokraj vrata.

image
Statistika utakmice Hrvatske i Češke
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Dalićevi izabranici su odigrali bolje u drugom poluvremenu i bili opasniji pred suparničkim vratima, a najbolju priliku imao je u 73. minuti Nikola Vlašić, ali je njegov šut sa desetak metara prošao pokraj lijeve vratnice.

Nakon nepotpunog drugog kola Češka je vodeća s četiri boda. Engleska ima tri, a Hrvatska je treća s jednim bodom. Bez bodova je Škotska.

Hrvatska će u posljednjem kolu, u utorak, 22. lipnja, protiv Škotske morati pobijediti kako bi konkurirala za plasman u osminu finala. I taj će dvoboj biti odigran na Hampden Parku u Glasgowu.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - STRAŠNA ŠANSA BRUNE PETKOVIĆA! Sveprisutni Perišić gurnuo je Petkovića u priliku koji iz okreta s pet metara gađa po golu, ali Kalas uspijeva nekako to blokirati... neće pa neće!

87' - Završne promjene. Dalić uvodi Marcela Brozovića, izaći će Mateo Kovačić. Kod Čeha ulazi Barak umjesto Daride.

80' - Opet prijeti Hrvatska! Perišić je pronašao Gvardiola na lijevoj strani, ali nikako da više prođe taj centaršut mladog hrvatskog braniča... Petković je već čekao kao zapeta puška na pet metara, šteta, šteta...

76' - Strašna šansa za Češku! Lijepo su kombinirali, da bi na kraju mladi Hložek žestoko opalio iz voleja - prozujalo je malo iznad gola! Najavljivali smo već opasnost koja prijeti od tog 18-godišnjeg češkog reprezentativca...

75' - Nove promjene kod Čeha. Ulaze Krmenčik i Ševčik umjesto Schicka i Jankta.

72' - KAKO JE OVO BILO BLIZU! Perišić je sjajno glavom smirio za Vlašića koji s igračem na leđima majstorski smiruje loptu, no nažalost završni udarac nije bio precizan, fijuknuo je iznad grede!

70' - Sada je Gvardiol tražio Petkovića, nažalost nije prošao centaršut.

66' - Strašno igra kapetan Vatrenih! Kral se našao u jednoj izglednoj poziciji iskosa, a Luka je u punom sprintu uspio uklizati i izbiti loptu u korner!

image
ROBERT PERRY Afp

63' - Promjene i na jednoj i na drugoj klupi. Dalić iz igre vadi Kramarića, ulazi Nikola Vlašić. Kod Čeha će na klupu Masopust i Holeš, mijenjaju ih Adam Hložek i Alex Kral.

58' - Kakve šanse Vatrenih! Prvo je Kramarić ispremiješao češku obranu i šutirao izvana, no blokirali su Česi... zatim je Ivanušec centrirao pa je i to češka obrana uspjela zatvoriti, a na kraju je Perišić uputio udarac, međutim nije prošlo. Malo je nedostajalo!

52' - Zastali smo na trenutak... Souček je uputio neugodan prizeman šut, srećom prošao je pored vratnice!

47' - GOOOL!!! Kramarić je sjajno pronašao Perišića koji lomi svog braniča i zabija bombu Vacliku 'kroz oči'! Strašna solo-akcija i završnica našeg Ivana... ajmo, ajmo!!!

image
ROBERT PERRY Afp

47' - I odmah šansa u nastavku! Kovačić je isprobao svoj udarac, prohujalo je to malo iznad gola!

46' - Vraćamo se na drugo poluvrijeme. Dvije je promjene napravio Dalić. Umjesto Rebića i Brekala u igri su Bruno Petković i Luka Ivanušec.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Mora se priznati, Česi su bili bolja momčad u prvome dijelu. Pogodak su postigli nakon jedanaesterca koji je plod puke nesreće, no statistika je na strani Schicka i društva. Vatreni su uspjeli zaprijetiti nekoliko puta preko Perišića i Rebića, ali nedovoljno da bi se ugrozio gol češke reprezentacije.

45'+3' - Kovačić radi prekršaj na Schicku u zoni udarca... Srećom, Schick iz slobodnjaka gađa preko gola. Morat ćemo nešto mijenjati u nastavku, ovo zasad ne izgleda dobro.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - Sada i Kramarić šutira s ruba šesnaesterca, nažalost nije bilo snage u tom udarcu i brani ovaj udarac Vaclik.

43' - Nova šansa za Hrvatsku! Perišić je centrirao za Rebića, no uspjela je to na vrijeme zatvoriti češka obrana.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

39' - Što je sada promašio Rebić! Probio je lijevu stranu, sjurio se u kazneni prostor i šutirao pored gola! Šteta, ovo je stvarno bilo blizu...

image
PAUL ELLIS Afp

37' - GOL! Patrik Schick je krvavog nosa hladnokrvno izveo jedanaesterac - poslao Livakovića u jednu, a loptu u drugu stranu. Kakva nesreća za Vatrene...

35' - JEDANAESTERAC ZA ČEŠKU! Španjolski sudac nakon VAR sugestije procijenio je da je Lovrenov udarac laktom bio dovoljan za najstrožu kaznu.

image
Trenutak u kojem Lovren laktom udara Patrika Schicka
PAUL ELLIS Afp

33' - TRAJE VAR PROVJERA POTENCIJALNOG JEDANAESTERCA!

32' - Nova šansa za Čehe! Darida je šutirao iz blizine, ali Kramarić je uspio blokirati... Na nesreću, pritom je Lovren laktom Schicku razbio nos.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

28' - Kombinirali su sada Perišić, Krama i Gvardiol, međutim centaršut hrvatskog braniča lako hvata češki vratar.

23' - Još jednom prijete Vatreni! Nakon kratkog kornera Modrić pronalazi Perišića koji šutira iz odlične pozicije, nažalost - ravno u Vaclika!

image
PAUL ELLIS Afp

21' - Kako je malo nedostajalo! Rebić je odradio žestoki sprint i pritisnuo Vaclika koji griješi, napucava loptu točno u hrvatskog napadača, međutim odbijanac prolazi pored gola... šteta, uz malo sreće moglo se to odbiti i u mrežu.

18' - Strašna šansa za Češku! Izigrali su Česi obranu Vatrenih, oštar prizeman centaršut kao da je iznenadio našu obranu, srećom Schickov završni slabi udarac uspješno hvata sveprisutni Liva!

12' - Uhh, ovo je izgledalo opasno... Jankto je nakon jednog centaršuta opalio iz voleja, srećom - nebu pod oblake!

10' - Lovren je izveo taj slobodnjak, nažalost lopta leti preko grede.

9' - Evo prilike! Kalas radi prekršaj na Rebiću na dvadesetak metara od gola, bit će to vjerojatno izravan udarac na gol.

6' - Uzvraćaju sada i Vatreni! Perišić je lijepo centrirao, a Rebić je za koji centimetar bio prekratak... dobili smo korner, međutim nismo uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

4' - Opet prijeti Češka. Nakon kornera najviši je Souček, srećom odlazi to preko grede.

3' - Prva ozbiljnija šansa pripala je Česima. Coufal je šutirao s ruba šesnaesterca, a Vida je uspio blokirati...

1' - Počela je utakmica u Glasgowu. Sretno, Vatreni!!!


17.55 Igrači su istrčali na travnjak stadiona Hampden Park u Glasgowu. Izvedene su himne obiju reprezentacija, Vatreni su zajednički otpjevali Lijepu našu i sve je spremno za početak! Ajmoooooooooo!!!

image
ANDY BUCHANAN Afp

17.52 Reprezentacija Hrvatske, 26 igrača koje je izbornik Zlatko Dalić izabrao za Euro, na Transfermarktu vrijede dvostruko više od Čeha; 376,8 milijuna u odnosu na 186 milijuna eura. Udarnih 11 koje je Dalić izveo u Glasgowu imalo je vrijednost 190 milijuna eura, dakle veću od svih igrača koje Jaroslav Šilhavy ima u svom kadru. Češki izbornik je, pak, na Hampden Park izveo postavu vrijednu 108,7 milijuna eura. Najskuplji Hrvat je Kovačić, procijenjen na 45 milijuna eura, a najskuplji Čeh Souček s 40 milijuna eura.

image
ANDY BUCHANAN Afp

17.50 Glavni sudac bit će 45-godišnji Španjolac Carlos del Cerro Grande.

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

17.45 Eduardo da Silva za HRT: "Velika mi je čast biti ovdje, danas očekujemo pobjedu. Trenutačno živim u Riju, nadam se da ću se vratiti u Europu. Trenutno sam posrednik u nogometu... Protiv Engleza je bilo teško, Svi znamo kakva je engleska vrsta. Idemo zaboraviti London, sada treba razmišljati o Česima.

17.40 Vatreni su na zagrijavanju...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

17.35 Znamo već, ali evo i podsjetnika...

17.30 Pola sata je do početka utakmice. Evo što je rekao Ognjen Vukojević, Dalićev skaut za Češku:

"Nije nas iznenadila, bit će puni samopouzdanja jer ulaze s tri boda, ali mislim da smo kvalitetniji od Čeha i da ćemo to pokazati. Detektirali smo im slabe strane. Holeš igra umjesto Krala, tako će htjeti blokirati Modrića. Česi su radna reprezentacija, dobra u srednjem bloku, ima dobru tranziciju i Schicka koji je odličan napadač. Slabe strane? Ostavljaju dosta prostora između obrane i sredine. Zato igra Kramarić. Lijevi bočni Boril slabiji je u fazi obrane, Perišić i Brekalo moraju mu stvoriti višak. Falili su nam i automatizmi protiv Engleza, želja je napasti i sa što više igrača stići u završnicu.

17.25 Evo i atmosfere sa zagrebačkog Trga bana Jelačića!

17.23 Što o današnjoj utakmici kaže Ivan Rakitić? Pročitajte OVDJE.

17.20 Malo Vatrenih koji će se iz "šminke" uskoro skinuti u sportske odore, malo i navijača sa stadiona...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

17.15 Evo nam i službenog zapisnika utakmice. Kao što možete primijetiti, izvan kruga 23 igrača ovoga su puta ostali Borna Barišić, Mile Škorić i Ante Budimir.

image
Zapisnik utakmice Hrvatska - Češka
UEFA

17.10 Uoči utakmice Hrvatske i Češke svoj su dvoboj odigrali Švedska i Slovačka u skupini E. Švedska je pobijedila minimalnim rezultatom, i to iz kaznenog udarca golom Emil Forsberga. Više o utakmici pročitajte OVDJE.

17.05 Dražen Ladić, pomoćnik Zlatka Dalića: S obzirom na prirodu utakmice napravili smo neke izmjene. Da bi došli do bodova, potrebni su nam golovi. Naša je ambicija svakako ući u drugi krug.

16.55 Česi su napravili jednu promjenu u odnosu na susret protiv Škotske. Holeš mijenja Krala.

16.50 Kako smo najavili, u hrvatsku se postavu vraća Dejan Lovren. Stigli su sastavi! Sve je, dakle, prema predviđanjima SN. Na vratima je Livaković, u obrani je Joško Gvardiol, a na klupi ostaje Marcelo Brozović, što se sredine terena tiče. Brekalo i Perišić su na stranama, a Kramarić iza Rebića.

16.35 Stigle su nam i prve fotografije s Hampden Parka:

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Linker
20. travanj 2024 03:14