DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ŠKOTSKA U SRCU

Postao je ključni igrač kluba, legenda ga obožava, a za Vatrene se ne boji: ‘Bit ćemo pravi na Euru‘

‘Jasno je da nam je prioritet prolazak skupine, koja neće biti nimalo lagana‘
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 07. svibanj 2021. 17:15

Dugih deset godina čekao je plavi dio Glasgowa na novi naslov prvaka, i u trećoj sezoni Stevena Gerrarda dočekao svoju 55. titulu, čime su prekinuli dominaciju svog najljućeg nacionalnog, ali i gradskog suparnika Celtica, koji tako nije uspio osvojiti desetu titulu u nizu. Gersi su tako odmakli velikom suparniku i na vječnoj ljestvici prvaka zemlje "Hrabrog srca", a jedan od ključnih igrača na tom putu bio je i naš reprezentativac Borna Barišić.

U nedjelju su Rangersi još jednom potvrdili svoju dominaciju, kada su u petom ovosezonskom "Old Firmu" četvrti put nadigrali Celtic, ovaj put najuvjerljivije, 4-1, a Borna je upisao i svoju sedmu prvenstvenu asistenciju te 14. u sezoni. No, u 79. minuti utakmice izašao je iz igre zbog ozljede, koja, srećom, nije ozbiljnije prirode, jer da jest, bio bi to velik udarac i za njega, ali i za ambicije "vatrenih" i Zlatka Dalića na predstojećem Euru, jer je Borna njegov prvi izbor na lijevom stražnjem boku.

- Dobro je. Nije ništa ozbiljno, iako je na prvu izgledalo nezgodno. Malo sam se i uplašio, ali u ponedjeljak sam bio na magnetu i pokazao se neki minimalan problem iznad koljena lijeve noge. Nakon što sam udario loptu, samo me presjeklo, pa sam tražio zamjenu, ali pretraga je pokazala da nema razloga za brigu. Ovih nekoliko dana sam na terapiji, a uskoro ću opet biti u punom treningu - kazao je Barišić, koji se potom osvrnuo i na zadnju veliku pobjedu protiv Celtica, ali i veliku sezonu koja je iza njegove momčadi.

Komplimenti analitičara

- Nismo očekivali ovako uvjerljivu pobjedu, ali ona nije nikakvo čudo, jer zaista ove sezone sjajno igramo, puni smo samopouzdanja, pozitivne energije i definitivno smo pokazali da smo bolji od Celtica. Koliko smo dobri ove sezone potvrđuje i to što smo titulu osigurali još prije dva mjeseca. No, nije još gotovo, jer su nam ostale dvije utakmice, u kojima želimo slaviti i sezonu završiti bez poraza u prvenstvu i s više od 100 osvojenih bodova - istaknuo je lijevi bočni momčadi, koja je do sada u Premiershipu upisala 30 pobjeda i 6 remija te gol razliku 85-13.

- Sve je to rezultat nevjerojatne predanosti i iznimno kvalitetnog rada s našim menadžerom. Puno nam znači što je glavnina momčadi zajedno već tri godine s Gerrardom, poznajemo se u dušu, imamo već puno odličnih rezultata i nastupa iza sebe, imali smo i neka razočaranja, iz kojih smo izvukli pouke i došli do ovoga gdje smo danas - kaže Barišić koji tek ulazi u najbolje godine, jer s 28 godina može još puno toga reći na zelenom travnjaku.

image
RUSSELL CHEYNE Afp

I brojni analitičari njega, i kolegu mu s desne strane, kapetana Jamesa Taverniera, istaknuli su kao ključne u ovosezonskom pohodu.

- Godi čuti takve komentare, ali ja sam i bez njih svjestan da je iza mene sjajna sezona, a pogotovo sam sretan i ponosan što sam je izgurao praktički bez problema, iako sam, računajući i reprezentaciju, odigrao čak 56 utakmica, što mi je osobni rekord. Vezano uz moje igre, puno mi pomaže i činjenica da nam je sustav takav da se puno igra preko bokova, i u takvim okolnostima dolazim puno više do izražaja. Drago mi je da je tako, ali u konačnici trener me i doveo zbog toga, vjeruje i Jamesu i meni, i to nam se svima dobrim vraća, no mi smo najjači kao momčad - kazao je Borna, kojeg je Gerrard, podsjetimo, zamijetio u susretima kvalifikacija Europske lige između Osijeka i Rangersa, nakon kojih je osobno nazvao Bornu i rekao mu da ga želi u svojoj momčadi.

Škotska u srcu

Kada takav poziv stigne od svjetske legende, čovjeku bi morala ispasti žlica iz ruke. Možda ni u Borninom slučaju nije bilo drugačije, ali sjajno se snašao na tu ponudu, a onda i iskoristio ukazanu priliku. Onima koji ga poznaju, to nije nikakvo čudo, jer riječ je o mladiću s vrhunskim profesionalnim navikama i radnom etikom koja treba biti primjer svim mladim sportašima. Borna razmišlja i o novim pothvatima, a jedan takav nudi se uskoro na Euru, koji će biti njegovo prvo veliko natjecanje u najdražem dresu.

- Sada već ozbiljno razmišljam o Euru, i što se više bliži početak, sve sam uvjereniji da ćemo biti pravi. Ne treba raditi nikakvu dramu zbog posljednjih utakmica, koje su igrane u potpuno čudnim okolnostima i uvjetima. Sada ćemo imati dovoljno vremena da se pripremimo, uigramo i budemo pravi kada je najvažnije. Jasno je da nam je prioritet prolazak skupine, koja neće biti nimalo lagana, ali svjesni smo svoje snage, i vjerujem u jako uspješan Euro za nas. Meni je dodatno drago što će se igrati u Škotskoj, koja mi je kao zemlja prirasla srcu - naglasio je lijevi bočni "vatrenih", kojeg smo upitali i kako gleda na neke sitne prijepore koji su se pojavili nakon zadnjeg okupljanja.

Osijekov mentalitet

- Iskreno, baš i ne čitam novine i portale. Ni hrvatske, ni škotske, jer tako zadržavam svoj mir. Fokusiran sam na doprinos reprezentaciji, a ako i ima nekih situacija, volim da ih rješavamo u svlačionici. Baziran sam na ono na što mogu utjecati, a to je moj doprinos u igri, i ne mogu komentirati nešto što je netko drugi rekao - kazao je bivši kapetan Osijeka, koji, eto, nije dočekao da proslavi dvostruku titulu prvaka - Rangersa i Osijeka.

- Da. Teško će biti, iako teorija još postoji, no bez obzira na sve, u Osijeku mogu biti iznimno ponosni. Jako mi se sviđa novi mentalitet koji je zavladao Gradskim vrtom, gledam utakmice, u kontaktu sam s nekim dečkima, vidi se koliko su sazreli, i sada im želim da sezonu završe sa što manjom razlikom u odnosu na Dinamo, jer će im to dobro doći za samopouzdanje - kazao je Borna, kojeg smo upitali i kakvi su mu planovi za nastavak karijere. Ugovor s Rangersima važi mu još tri godine...

Linker
16. travanj 2024 00:58