DAMIR SENCAR Afp
KLJUČNA UTAKMICA

Pustimo priče kako je svaki bod na gostovanju dobar, Hrvatska sada u Slovačkoj mora ići po pobjedu!

Slovačka je danas, kao i prije dvije godine kada su ih Vatreni ponizili s 4:0, inferiorna Hrvatskoj
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. rujan 2021. 16:11

Remijem u Moskvi Hrvatska je zadržala čelnu poziciju u kvalifikacijskoj grupi. No, to je varljiva situacija jer u kontekstu prvog mjesta, koji direktno osigurava SP, nema bitne razlike u odnosu na konkurenciju.

Naše očekuje još niz zamki jer osim dva dvoboja sa Slovacima i uzvrata sa Slovenijom i Rusijom, nimalo natjecateljski jednostavno neće biti ni na gostovanjima na Malti i Cipru. Poraz u Ljubljani je suzio prostor za gubitke bodova, a isti nije kompenziran, primjerice, pobjedom u Rusiji.

Zato se uvjerljivim nameće teza kako je Slovačka, kao još jedino preostalo “kapitalno” (nakon Slovenije i Rusije) gostovanje, ključna za iskorak u grupi. Pobjeda u Bratislavi dovodi Vatrene u vrlo pogodnu situaciju, koja bi se mogla maksimalno (i psihološki lakše) kapitalizirati pobjedom nad Slovenijom u Splitu...

To je, dakako, teoretiziranje, u praksi su stvari komplicirane jer i suparnici imaju svoje ambicije. U tom kontekstu mogući minus u Bratislavi, primjerice, bitno bi otežao atmosferu imperativima protiv Slovenaca.

Slovačka je u Ljubljani odigrala solidnu partiju i uzela važan joj bod. No, realno gledano, Slovačka je i danas, kao prije dvije godine kada su ih Vatreni ponizili sa 4:0 (i nadvisili u uzvratu u Rijeci 3:1), kvalitetom značajno inferiorna Hrvatskoj. Njeni rezultati u 2021. godini nisu takvi da bi ukazivali na neke bitnije promjene tehničkog potencijala.

U njemu se sada nametnuo veznjak Lobotka kao prvi redatelj igre i raspoloženja momčadi. No valja imati na umu da je Slovačka jedine dvije pobjede u 7 natjecateljskih utakmica 2021. godine (Poljska i Rusija po 2:1) ostvarila baš bez Lobotke.

Kako god, njemu u srcu igre, na sredini, društvo i dalje prave Hamšik i Kučka, dva veterana (34) koji su i u mlađim danima bili inferiorni hrvatskom veznom redu. U ovoj fazi bi ta prevaga trebala biti još izraženija u korist Vatrenih, naravno, pod uvjetom da naši vezni igrači igraju (barem) na razini moskovskog gostovanja...

Čini se logičnim da Hrvatska u Bratislavi od početka nametne gard momčadi koja traži tri boda. To, između ostalog, iziskuje taktičke te individualne izbore koji će osnažiti taj pristup kod igrača i prije utakmice. Svakako treba izbjegavati retoriku o važnosti svakog boda, pogotovo na gostovanju te da je najvažnije ne izgubiti. Takav pristup momčad usmjerava u zonu komfora i odmaka od preuzimanja rizika. Da se to ne bi dogodilo ključan je izbornik sa svojim stavom i izborima.

Linker
26. travanj 2024 10:07