FRANCK FIFE/AFP
POČETAK NOVE ERE

Rakitićev ‘zbogom‘ nova je golema šansa za jednog igrača! Ovako će izgledati Hrvatska bez Rakete...

U sljedećim je nastupima važno dobiti iskristaliziran vezni red u momčadi Zlatka Dalića.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2020. 07:46

U utakmicama koje dolaze izbornik želi pojačati zajedništvo kao uoči Rusije i postaviti jasne smjernice do Eura, zato mu je bitno da kompletna momčad bude na okupu. Za Vatrene je važno popraviti atmosferu i dojam, ali i pobijediti Šveđane i trasirati put prema ostanku u A kategoriji. To će morati bez Ivana Rakitića koji se ipak neplanirano i iznenadno oprostio, koliko god se njegova situacija dugo “kiselila“.

Činjenica jest da je u zadnjih godinu i pol igrao u samo dvije od deset utakmica te smo već u grubo vidjeli kakvi su Vatreni bez njega. U Portu i Parizu to nije bila razina dostojna svjetskih doprvaka, no prije toga imali su i puno bolje nastupe.

Rakitićev “Zbogom!“ nova je golema šansa za Matea Kovačića. Veznjak Chelseaja kojeg se godinama proziva da se nametne u reprezentaciji u St. Denisu je odigrao dobru utakmicu. Kod Lamparda raste mu samopouzdanje i on je prirodni Ivanov nasljednik na “osmici“ u najčešćoj koncepciji igre Zlatka Dalića. Nikola Vlašić i Mario Pašalić su nogometaši ofenzivnijeg profila, iako je Vlašić na Stade de France odradio i taj posao. Ako je legendarna sredina terena na Svjetskom prvenstvu bila Modrić - Brozović - Rakitić, za Euro bi morala biti Modrić - Brozović - Kovačić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

No, kao i u Rusiji, kad je u tri navrata startao Kramarić, od toga dvaput kao polušpica, druga je koncepcije igre u kojoj su samo Modrić i Brozović klasični veznjaci. Taj ispred je Kramarić ili alternativno Vlašić ili Pašalić.

Dakako da bi bilo tko od spomenutih mogao naći mjesto i uz trojac Modrić - Brozović - Kovačić, ako bi sredina terena bila posložena u obliku romba, kao s Tricolorima. Što je treća varijanta.

Dalić osim lijevog beka Domagoja Bradarića nije pozvao nova imena, oslanja se na provjeren kadar koji je igrajući bez Rakitića u 2019. godini dobio Wales i dvaput Slovačku u kvalifikacijskim susretima, te Gruziju u prijateljskom ogledu. Neodlučeno su odigrali s Azerbajdžanom za bodove, a izgubili od Tunisa u prijateljskom srazu.

Portugal i Francuska su dali lošu sliku. Rakitić je, kao i ostatak ekipe, znao oscilirati u kvalifikacijama, ali na velikim natjecanjima bio je odličan na Euru 2008. i 2012. godine, izvrstan na Euru 2016. i briljantan na SP-u 2018. Ispod očekivanja, opet poput Nike Kovača i čitave družine na SP-u 2014. On je davao dodatnu dimenziju reprezentaciji, klasu koje je ulijevala samopouzdanje. Više ga nema, na njega se ne možemo dalje oslanjati, mlađi su na štihu.

HRVATSKA BEZ IVANA RAKITIĆA

OPCIJA 1
Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Rebić, Petković, Perišić.

OPCIJA 2
Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović - Rebić, Kramarić, Perišić - Petković.

Linker
26. travanj 2024 19:57