RONALD GORSIC Cropix
STRUČNI KOMENTAR

‘Samo je Perišić igrač koji radi razliku. Za jednu poziciju Hrvatska uopće nema rješenje‘

‘Na koncu, ipak, do rezultata dođemo improvizacijom i talentom, a ne nogometnom geometrijom‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. ožujak 2024. 06:14

"Uvijek neugodni Tunis"... Hrvatski se navijači na društvenim mrežama najvećma sprdaju s igrom koju je reprezentacija demonstrirala u prijateljskom ogledu sa spomenutim protivnikom.

- Istina, u igračkom smislu nismo vidjeli puno. Čak niti utakmica kao predstava nije bila osobito zanimljiva. Nedostajao je naboj, motivacija, kvaliteta... Ako bismo gledali s aspekta ovog susreta korisnost odlaska u Egipat može biti jedino u team-buildingu. No, igra se još jedan susret, s kudikamo kvalitetnijim protivnikom – ističe nekadašnji reprezentativac, ali i trener u stručnom stožeru nacionalne momčadi, Nikola Jurčević.

U situaciji kada protivnička momčad provede većinu vremena u vlastitom šesnaestercu, bolno se osjeti odsustvo igrača poput Perišića i Budimira. Posebice je nedostajalo prodornosti po krilu...

image
DAMIR SENCAR/AFP/PROFIMEDIA Damir Sencar/afp/profimedia

- Nažalost, hrvatska reprezentacija nema četiri probojna krila, pa će izbornik među njima izabrati najbolje. Jedino je Perišić igrač koji čini razliku. Naprosto, moramo prihvatiti činjenicu da nemamo tipske igrače. Za neke pozicije, poput desnog krila, naprosto nemamo adekvatan profil igrača. Imamo sreću, da uoči Eura možemo konstatirati kako Budimir igra u životnoj formi, a i Petković ima iznimnu sezonu. Radi se o raznovrsnim napadačima. Budimir nudi silinu i pritisak na suparničku obranu, a Petko lucidnost i "mantinelu".

Nije li napadački tercet Pašalić – Kramarić – Ivanušec predstavljao svojevrsno iznenađenje, s obzirom na očekivani obrambeni bedem tuniske momčadi? Nisu li hitrina Pjace i forma Petkovića, barem kao ideja, obećavali više?

- Izbornik Dalić kroz vođenje reprezentacije dosljedno poštuje hijerarhiju u svlačionici. Tako je učinio i ovaj puta. Iako bolje funkcionira "iz drugog plana", Kramarić je dobio prednost pred Petkovićem, a Ivanušec kao "lažno krilo" pred Pjacom. No, Dalić je istaknuo da će svi igrači dobiti priliku. Za očekivati je stoga da će i Pjaca igrati protiv Egipta. Njegov su iznimni potencijal zaustavile brojne ozljede i on je sada ponovno u fazi dokazivanja.

Dojam je da stručni stožer već ima kuvertiranu "kvotu 23" (igrača, koje će UEFA-i prijaviti za Euro), ali ostaje dvojba – koliko je momčad taktički spremna za predstojeće Europsko prvenstvo?

- Kada analiziramo naš reprezentativni roster možemo konstatirati da stožer nema puno opcija glede iznalaženja nekih alternativnih rješenja. Imamo trolist vrhunskih igrača u središnjici, koji drže posjed lopte i usmjeravaju ritam igre. Imamo širinu kadra i u obrambenom segmentu, posebice na stoperskim mjestima, ali smo deficitarni s rješenjima u igri prema naprijed. Mi se s istim pitanjima suočavamo prije svakog velikog natjecanja – tko će igrati desno krilo, a tko centarfora? Na koncu, ipak, do rezultata dođemo improvizacijom i talentom, a ne nogometnom geometrijom.

Linker
11. travanj 2024 21:03