Ivica Ivušić
 VLADO KOS/CROPIX
‘O, PA TO JE LIJEPO!‘

Samo trojica na svijetu po tome su ispred njega: Hrvatskog vratara iznenadio zanimljiv podatak

Stigla mu je i zaslužena nagrada za sjajnu sezonu - pretpoziv izbornika Dalića
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. svibanj 2021. 20:17

Ivici Ivušiću zasluženo je stigla nagrada za sjajnu sezonu. Vratar Osijeka nije se našao među trojicom odabranih, ali je zato prvi “ispod crte” u konkurenciji golmana na koje izbornik Zlatko Dalić računa za nadolazeće Europsko prvenstvo.

Odlična sezona, a do sada je u čak 20 prvenstvenih utakmica sačuvao svoju mrežu, nije mogla proći nezamijećeno. Ivušićeva statistika nije impresivna samo iz perspektive Prve HNL. Naime, ne računajući niže rangove natjecanja od prvoligaškog, u nogometnom svijetu samo su trojica vratara ove sezone u više navrata sačuvali svoju mrežu, u europskim ligama njih tek dvojica (golman francuskog Lillea Mike Maignan te albanske Teute Stivi Frashëri, koji su 21 utakmicu završili čistih mreža, odnosno, tek jednu više od Osijekova vratara).

- O, pa to je lijepo! Nisam znao za taj podatak - iznenadio se Ivušić, koji ima još jednu priliku, protiv Istre u posljednjem kolu, poboljšati svoj ionako nevjerojatan učinak.

Osijekova “jedinica” pretpoziv u reprezentaciju je primio skromno.

- Jako sam sretan i ponosan što me izbornik uopće primijetio i uzeo u obzir - kaže vratar Osijeka koji je, inače, bio član svih mlađih reprezentativnih selekcija zaključno s U20.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX


Konstantnost forme Ivušić je opet potvrdio kao svoju najveću prednost. Prošle sezone imao je, naime, 18 prvenstvenih utakmica čiste mreže, ali i postavio klupski rekord po broju minuta bez primljenog gola (489). Ove je bio jako blizu nadmašiti i to dostignuće, no njegova serija nesavladivosti bila je prekinuta nakon 478 minuta.

- Hvala Bogu, zdrav sam i to je najvažnije. Kako treniraš tako će ti se i vratiti na utakmici. Već dvije godine sam u kontinuitetu i to mi je najveća nagrada.

Sretan je Ivušić zbog pretpoziva, ali i navijači Osijeka bit će sretni jer sjajni vratar ne planira napustiti Gradski vrt iako za njega postoji konkretan interes.

- Iskreno, uopće ne razmišljam o odlasku. Zadovoljan sam u Osijeku i dalje se vidim ovdje. Momčad je odlična, klub je fantastičan, dižemo se i volio bih osvojiti trofej s Osijekom što bi zaokružilo cijelu priču. Tek tada bi mogao razmišljati o odlasku - poručio je Ivušić.

Osijek će, bez obzira aktivira li se pretpoziv Ivušiću, imati svoje nogometaše na Europskom prvenstvu. I to dvojicu! Dugo vremena, još od Igora Pamića (Euro 1996.) i Petara Krpana (SP 1998.), Bijelo-plavi nisu poslali nogometaša na veliko natjecanje. A sada se Mile Škorić našao se među 26 igrača na koje izbornik Dalić računa u novom velikom izazovu reprezentacije.

- Presretan sam, kako ne bih bio! Europsko prvenstvo je velika nogometna scena, svi koji smo trenirali i još kao dječaci zamišljali što bismo jednog dana mogli ostvariti u karijeri za nas je ovo, dakle, i za mene, ispunjenje snova! Iz ove perspektive mogu reći da je to kruna moja karijere.

Kapetan Osijeka sretan je što će 30. rođendan proslaviti daleko od kuće, i to dan nakon utakmice protiv Češke.

- Rođendan mi je 19. lipnja i ne znam ima li ljepših mjesta za proslaviti ga od onoga gdje ću se tada nalaziti. Svi oko mene su presretni, drago mi je da sam ovo dočekao u karijeri - kazao je Škorić.

Na širem popisu mađarske reprezentacije nalazi se, pak, Laszlo Kleinheisler. Iako još nije službeno potvrđena, njegova karta za Euro također nije upitna. A vjerojatno ni mjesto među starterima.

Nenad Bjelica tako na početku priprema neće moći računati na trojicu, ovisno o aktiviranju pretpoziva Ivici Ivušiću možda i četvoricu nogometaša, ali je sretan zbog toga.

- Bit ćemo jako sretni ako ćemo imati dva ili možda tri igrača na tako velikom natjecanju, uz još jednoga u završnici Europskog prvenstva U21. To je rezultat sjajne sezone Osijeka i još jedan dokaz da odlična momčad izbacuje odlične pojedince. Jako se radujemo zbog sve četvorice - kazao je.

PRVOLIGAŠKI VRATARI S NAJVIŠE ČISTIH MREŽA OVE SEZONE


1. Joao Ricardo
(Ceara Sporting Club - Brazil)
24 čiste mreže u 38 utakmica

2. Stivi Frashëri
(KF Teuta - Albanija)
21 čista mreža u 34 utakmice

3. Mike Maignan
(LOSC Lille - Francuska)
21 čista mreža u 37 utakmica

4. Bojan Zogović
(KF Vllaznia - Albanija)
20 čistih mreža u 33 utakmice

5. Ivica Ivušić
(NK Osijek - Hrvatska)
20 čistih mreža u 35 utakmica

Linker
05. rujan 2024 10:42