Davor Šuker, Zvonimir Boban i Robert Prosinečki

 RABIH MOGHRABI Afp
KOLIJEVKA NOGOMETA

Selo od 2500 stanovnika se može pohvaliti nevjerojatnim podatkom: U svijet su poslali čak tri kapetana Vatrenih

Klub iz Runovića može se pohvaliti da je u svijet poslao čak tri reprezentativna kapetana
Piše: Ante UjevićObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 15:46

Mračaj iz Runovića je amaterski nogometni klub koji je dao iz svoga omladinskog pogona tri kapetana reprezentacija. Tri su to velika nogometaša koja su iz Runovića ostvarila velike karijere i osvojila velike trofeje, rekli bismo sve što se može osvojiti. Na Pojilu, igralištu Mračaja, početne nogometne korake napravili su Ivan Iko Buljan, Ivan Gudelj i Zvonimir Boban. Nevjerojatno, ako znamo da Runović danas broji oko 2.500 stanovnika. Ove godine Mračaj je ušao u 60. godinu postojanja, klub je osnovan 1964. u mjesecu travnju, i smatra se kolijevkom nogometa u Imotskoj krajini.

Mračaj je od samih svojih početaka bio jedan od najcijenjenijih klubova u Dalmaciji, a s obzirom na to da je dao tri kapetana reprezentacija, s čime se nitko u nogometnoj Hrvatskoj ne može pohvaliti dobio je titulu Veliki klub iz malog mjesta. Amatreski nogomet je jedna od najzanimljivih stvari na svijetu, velika većina nogometaša prve korake naprave u takvim sredinama i kasnije uspijevaju kroz karijeru kao profesionalci, sebi osiguravaju život i statuse legendi. Mračaj se može podičiti trojicom velika koji će 3. kolovoza na svečanosti njima u čast ovjekovječiti otvaranje panoa s njigovi portretima.

Na samoj svečanosti će sudjelovati spomenuti kapetani, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić kao i predsjednik HNS-a Marijan Kustić. Svečanost počinje u 19 sati, a očekuje se veliki broj uzvanika i ljubitelja nogometa. Sam događaj je pod pokroviteljstvom HNS-a, kojeg osim predsjednika Kustića izbornika Dalića predstavljati i izbornik U21 repreznentacije Dragan Skočić, Stipe Pletikosa kao i Petar Krpan. Naravno da će gosti biti i iz matičnog saveza Splitsko- Dalmatinske županije, predsjednik Marko Erceg i dopredsjednik NSŽSD I HNS-a, Mario Smodlaka. Mračaj i organizacijski odbor nije zaboravio predstavnike najvećih hrvatskih klubova, dolaze predstavnici Hajduka, Dinama, Osijeka i Rijeke. Očekuje se i dolazak Župana Blaženka Bobana.

Revijalnu utakmicu odigrat će veterani Mračaja predvođeni Zvonimirom Bobanom, protiv bivših Vatrenih iz 98. godine. Svoj dolazak najavili su Štimac, Šurjak, Jarni, Mornar, Rapaić, Vulić, Gabrić, Jurčević, Stanić, Rapaić, Asanović, Vejić i mnoge brojne ikone hrvatskog nogometa.

- Naša mala općina, naši ljudi iz mjesta odmah su se uključili u ovu organizaciju svjesni što ona znači ne samo za promidžbu Runovića, Imotske krajine, nego i Hrvatske. Tako mali klub, a toliko velikih nogometnih svjetskih imena. Za uzvanike se priprema bogata trpeza, a za sve ostale goste osim mnogih delicija peći će se vol. Svi dobronamjerni prijatelji sporta su dobrodošli, a ulaz je besplatan. Uostalom, to je naš runovićki moto, primi prijatelje i dobro ih počasti - riječi su načelnika općine Runovići Maria Repušića.

Za kraj riječi predsjednika Mračaja Josipa Puljiza.

- Ponosan sam na svoj Mračaj i na svoje Runoviće, sve ljude koje vole i podržavaju klub. Nadam se da će događaj i sama manifestacija proći u njaboljem redu. Želim svim uzvanicima i svim gostima da se u Runoviću osjećaju fenomenalno, mi ćemo se u organizaciji potruditi da sve bude tip-top. Kapetanima odajemo počast i time pokazujemo ponovno veličinu i renome kakav Mračaj ima, nadam se da će u budućnosti kluba Mračaj još odgojiti brojna velika imena. Jedva čekamo otkrivanje panoa i večer koja će nama Runovićanima I svima nazočnima zauvijek ostati u sjećanju.

Linker
20. travanj 2024 20:39