Grupa hrvatskih navijača u Kopenhagenu
 ROBERT FAJT/CROPIX Cropix
REPORTAŽA IZ KOPENHAGENA

Stavio sam tisuću kruna na pobjedu Hrvatske nad Španjolskom. Dužni ste mi ako razočarate...

Nema ‘locator forma‘, nema testova, nema zivkanja državnih vlasti, u Danskoj se čovjek dobro osjeća
Piše: DRAŽEN ANTOLIĆ IZ KOPENHAGENAObjavljeno: 27. lipanj 2021. 19:30

Stigli smo u Kopenhagen, došli smo na Euru. Tko je barem jednom bio na najvećim nogometnim događanjima, zna o čemu je riječ. Hrvatska je igrala u Londonu i Glasgowu, pisali smo da je to “uškopljeni“ Euro bez atmosfere, duha i specifičnog navijačkog doživljaja, čekali smo neku novu destinaciju i našli najbolju moguću. Danci su imali u skupini tri utakmice svoje reprezentacije i toliko se stopili s kontinentalnim prvenstvom da je u subotu, na dan kad su njihovi momci igrali u Amsterdamu s Walesom, vladao urnebes. Specijalnu aromu dali su i maturanti, koji su baš ovaj vikend imali norijadu na danski način - vozeći se u kamionima, pijući, plešućI i pjevajući. Kružili su gradom i bučili do iznemoglosti...

Pa gdje vam je dres?

U tom moru danskih dresova, nogometnih i nacionalnih emocija, u koje su ujedinjeni i starci i djeca, po centru Kopenhagena vidjeli smo petnaestak-dvadesetak Hrvata. Mi tek sondiramo teren jer naši dani upravo dolaze.

image
Blago Jurčević i Ivan Serdarušić iz Tomislavgrada u Kopenhagenu
ROBERT FAJT/CROPIX Cropix


- Pa gdje su vam hrvatska nacionalna obilježja!? Kakvi ste vi Hrvati ako nemate dres - prekorila nas je gospođa koju smo ugledali u “kockastoj“ majici i “uletjeli“:


- Vi sigurno imate neke veze s Hrvatskom?
- Naravno da imam, došli smo na utakmicu, koliko će nas biti u ponedjeljak? Pa, zašto i vi ne nosite obilježja - bila je uporna dok smo joj objašnjavali kako su za novinare akreditacije, a ne navijačke oznake, makar se radilo o državnoj vrsti.

Redovi ispred pubova

No, kad se sjetimo pojedinih novinara ili onih koji se takvima vode kako na utakmice dolaze u trenirkama klubova za koje navijaju, gospođa je možda i u pravu. Možda bismo svi na Parken trebali u “kockicama“. Iako medijski djelatnici moraju prije svega imati respekt prema suparniku i poslu koji rade.


I dok smo Mirjanu jedva uvjerili u to, gorko se razočarala…
- Kažete da će biti samo šest tisuća naših navijača. Ne, ne vjerujem, očekujem barem deset tisuća.


Naišli smo na Mladena Polančeca i sina koji živi u Malmöu…
- Bio sam u Rusiji u Kalinjingradu, Sočiju i u Moskvi na Engleskoj, na finale nisam išao jer mi se rodio unuk - kazao je gospodin Mladen, Zagrepčanin, koji je pravi primjer navijača kakvih su i većina. Zaljubljenici u Hrvatsku i nogomet, kibici…

image
Hrvatski navijaci okupljaju se u Kopenhagenu u Danskoj kako bi sutra bodrili Hrvatsku na utakmici protiv Španjolske
ROBERT FAJT/CROPIX Cropix


I dok će se Hrvati tek tijekom nedjelje, a posebno ponedjeljka, slijevati prema Skandinaviji, zrakoplovima i mnogi automobilima i čarterima, Danci su nam još jednom zorno demonstrirali fantastičnu i enormnu noć nogometa. Ispred pubova su stajali u redovima po stotinu metara kao bi uspjeli ući u unutra gledati utakmicu, kao da idu na stadion, a tamo gdje je ekran bio na terasi tom je ulicom promet zakrčen. Čovjek bi pomislio da su svi građani Kopenhagena izašli van u danskim dresovima. Poznati su kao temperamentni, čak fanatični navijači, koji su Kopenhagenu dali savršen štimung Eura kao u najbolja vremena. Ovdje se zbilja igra pravi Euro…


Kakav li je bio plač kad smo ih u Nižni Novogorodu 2018. srušili na jedanaesterce? Uf… Kao naš u Beču. Kopenhagen ima oko 800 tisuća stanovnika, slično kao Zagreb. Za navijače koji dolaze dobro je znati da u zračnoj luci nema nikakvih procedura, ne traži se ništa osim putovnice.

Hvala na vjeri

Mi smo doletjeli preko Amsterdama, tamo smo prošli Schengensku granicu i kad samo stigli u Kopenhagen samo smo išetali iz aerodroma. U gradu malo tko nosi masku, i u zatvorenim prostorima poput hotela i trgovina ljudi su bez njih, a jedino ograničenje je da za sjedenje unutra u restoranu morate imati Covid-putovnicu. Ili samo negativan test. Vani na terasi bit će posluženi i bez toga. Nema “locator forma“, nema testova, nema zivkanja državnih vlasti, u Danskoj se čovjek dobro osjeća. Osim kad plaća račune, ako nije od onih koji ne pitaju za cijenu.


Prokrstarili smo centrom i kraj kanala koji “šaraju” grad, fotoreporteri su hvatali kadrove i dok smo tražili najbolji bar za gledanje utakmice obratio nam je mladić.
- Stavio sam tisuću kruna na pobjedu Hrvatske nad Španjolskom. Dužni ste mi ako razočarate - smijao se Jesper, pravi skandinavski lik.


Vjerojatno za njega nije puno, ali za nas je tisuću kuna pristojan ulog. Hvala mu na vjeri u našu reprezentaciju! Danci su za ugođaj koji su stvorili zavrijedili sve komplimente, a njihove utakmice njihova su stvar. Nama je daleko važnije da Vatreni ne razočaraju tisuće Hrvata koji ne bi išli u Kopenhagen u tolikom broju da ne očekuju pobjedu. A onda će se “peglati” kartice do jutra. Na svim vrstama zabava i provoda. Kako to biva kad su u akciji hrvatski navijači.

GDJE ĆEMO IGRATI

Ime stadiona: Parken
Bivša ime: Telia Parken
Adresa: Per Henrik Lings Alle 2, DK-2100 Osterbro,
Kopenhagen
Početak izgradnje: 1990.
Otvorenje: 9. rujna 1992.
Obnavljanje: 2001. i 2009.
Vrijednost radova: 85,3 mil. €
Arhitekt: Gert Andersson
Teren: 105 x 68 m

38.065 gledatelja kapacitet je stadiona Parken u Kopenhagenu
60.000 gledatelja rekordna je posjeta stadiona u Kopenhagenu

Linker
27. travanj 2024 04:37