Roko Šimić
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
NA METI REALA, MILANA...

‘To što on radi je strašno, tako je zabijao Pippo Inzaghi i vrlo brzo će postati kapacitet za Vatrene!‘

Tomislav Erceg za SN komentira ‘eksploziju‘ Roka Šimića, koji briljira u klubu i reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2021. 21:47

Roko Šimić ima samo 18 godina. Tek je zakoračio u seniorski nogomet. A već je postao - priča. Priča koja nije samo vezana uz njegovog poznatog oca Darija, čovjeka koji je autorizirao fenomenalnu nogometnu karijeru. Roko je praktički preko noći postao "novi Šimić", o njemu se već raspreda kao o dečku koji je u stanju nadmašiti svog oca, što je, priznat ćete, velika zadaća. Dok mu je tata kao stoper zaustavljao suparničke nogometaše, on ruši suparničke obrane.

Ove sezone, nakon što je iz Lokomotive preselio u Red Bull Salzburg, koji ga je poslao na posudbu u drugoligaša Liefering, jednostavno blista. U devet utakmica za Liefering zabio je šest pogodaka, dodao je još dva u UEFA Ligi mladih za Salzburg, a u četiri kvalifikacijske utakmice za U-21 selekciju Hrvatske zabio je pet pogodaka. Tri u posljednjoj utakmici protiv Azerbajdžana.


Dovoljno da se o njemu raspišu i mediji koji nisu hrvatski. Recimo, španjolski navode da je Roko na meti - Reala iz Madrida! Je li to razlog zašto ga je Red Bull Salzburg prije neki dan vezao novim četverogodišnjim ugovorom? Kažu Španjolci da su skauti Reala zamijetili Roka na utakmici juniorske Lige prvaka kad je zabio pogodak Sevilli. Hvale ga na sva zvona navodeći kako se radi o jednom od najvećih dragulja europskog nogometa. Nisu o Roku pisali samo španjolski mediji, priključili su se i talijanski koji tvrde da je pod posebnim povećalom Milana, kluba u kojem je igrao njegov tata.


Naravno, kad čitate sve te hvalospjeve o mladom hrvatskom napadaču, sjetite se mnogih mladih hrvatskih igrača koji su proglašavani nevjerojatnim kapacitetima, ali na koncu nisu uspjeli. Jasno jest da uvijek prvo treba skočiti, pa onda kazati hop. Roko je tek na početku, znamo kako se teško u današnjem nogometu probiti do najvećih visina, od talenta postati veliki igrač.

Međutim, bivši hrvatski reprezentativac, bivši napadač Tomislav Erceg kaže:
- Roko je iz obitelji Šimić! To se mora naglasiti, iz nogometne obitelji koja će mu sigurno znati pružiti najbolju moguću podršku, dati najbolje savjete. Otac Dario bio je sjajan nogometaš, zna sve o tome kako se napreduje u karijeri. Velika je to stvar za budućnost mladog Šimića. Obitelj Šimić je vrijedna, radna, profesionalna... Siguran sam da su to sve usadili Roku. Njegov otac je svoju sjajnu karijeru napravio svojim radom. Nema razloga da veliku karijeru ne napravi i Roko.


Priča nam Erceg da je Rokova statistika ove sezone upravo - fenomenalna.
- Kad vidite te brojke možete kazati "pa to je strašno koliko zabija"! Ali bez obzira na statistiku, ja kod tog momka vidim nešto što je najvažnije, krucijalno za napadača. Roko je nevjerojatno gladan golova. To mu vidite u očima, u svakom pokretu. Kako sam taj momak želi zabiti, kako samo juriša na protivničke obrane, kako igra visoki presing... Djeluje moćno, ističe se visinom, lako probija obrane.


Erceg će naravno u svim tim slapovima hvalospjeva povući ručnu...
- Naravno, ovog trenutka je teško kazati koji je njegov limit. To ne mogu znati, to nitko ne zna, tek mu je 18 godina. Ali ponavljam, poznavajući obitelj Šimić, držim da je mladić predodređen za uspjeh, mislim da je sve ovo što sad radi samo prvi korak njegovog razvoja.


Mnogi Roka Šimića uspoređuju s legendarnim hrvatskim napadačem Marijom Mandžukićem. Ima li mjesta takvim usporedbama? Može li Šimić danas-sutra biti novi Mandžukić?
- Ne mogu to kazati.... Znamo kakav je Mandžukić. Uvijek je bio pomalo divlji, u pozitivnom smislu. E sad, ja ne znam kakav je Roko, kako se ono kaže, "u glavi". Ima nešto u njegovom stilu igre što podsjeća na Mandžukića. Ali stanimo, nemojmo sad odmah mladića dizati u nebesa, stanimo na loptu. Pustimo ga da se razvija onako kako se treba razvijati. Ne može se velika karijera autorizirati preko noći. Roko ima ogromnog potencijala, pokazuje ga, vjerujem da će sad sve više i više napredovati. A kad ga Salzburg vrati iz Lieferinga, što je naravno izvjesno, još će više napredovati.


Erceg će nam kazati još nešto...
- Kako je krenuo, Roko će vrlo brzo postati kapacitet za A reprezentaciju! Samo treba tako nastaviti.


Što mu još nedostaje, što bi još trebao popraviti da dostigne najveće nogometne vrhunce?
- Na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ali kazat ću vam nešto što sam posebno zapazio na utakmici protiv Azerbajdžana. Oduševila me njegova akcija kod drugog pogotka koji je zabio za Hrvatsku. Jest, pogriješio je vratar Azerbajdžana, ali on se našao baš tamo gdje treba biti i tu grešku pospremio u mrežu. To je odlika sjajnih napadača. Pokupiti otpadak i poentirati, e, to ne može svatko. Tako je zabijao Pippo Inzaghi... A onda sjajna reakcija kod prvog pogotka, kako se samo ubacio ispred obrambenog igrača. On stalno traži pogodak, kad god lopta ide prema njemu nešto se događa. Veselim se gledati kako će napredovati u budućnosti. Roko ima sve potrebne predispozicije, a nadogradnja će doći s iskustvom - zaključio je Erceg.


Roko je inače skroman dečko, zna da se mora dokazivati iz utakmice u utakmicu. Zna i da ga se uspoređuje s Mandžukićem i s Inzaghijem, ali on će uvijek kazati da je njemu najveći cilj pomagati momčadi i zna da mu treba još mnogo toga da bi dostigao takve zvijezde.

Šimićevi golovi ove sezone

6 u 9 utakmica za Liefering
2 u 2 utakmice Juniorske LP
5 u 4 utakmice za U-21 vrstu

Autori hat-tricka u službenim natjecateljskim U-21 dvobojima


12. 10. 2021. Azerbajdžan - Hrvatska 1:5 (Roko Šimić 9, 13, 44)
8. 10. 2020. Hrvatska - San Marino 10:0 (Luka Ivanušec 40, 44, 73)
14. 10. 2019. San Marino - Hrvatska 0:7 (Sandro Kulenović 6, 24, 45)
8. 11. 2017. Hrvatska - San Marino 5:0 (Marin Jakoliš 45, 69, 80)
11. 10. 2002. Bugarska - Hrvatska 1:3 (Darijo Srna 9, 74, 79)

Najbolji strijelci kvalifikacija

5 golova
Roko Šimić (Liefering/Hrvatska)
Chukwubuike Adamu (RB Salzburg/Austrija)
Lois Openda (Vitesse/Belgija)


4 gola
Anthony Elanga (Man. United/Švedska)
Goncalo Ramos (Benfica/Portugal)
Matej Trusa (Michalovce/Slovačka)

Linker
23. travanj 2024 05:32