Abeer Ahmed/nurphoto/shutterstoc/Shutterstock Editorial/Profimedia
VATRENI DOBITNICI

Turnir u Kairu donio je Hrvatskoj jako puno, evo koje je igrače Dalić ‘otkrio‘ na egipatskom teambuildingu

Već smo pisali kako je Marko Pjaca dobitnik ovog turnira, no igrač Rijeke nije jedini
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 11:47

Hrvatska je osvojila ACUD kup koji se održavao u Egiptu. U finalu su Vatreni s 4:2 pobijedili domaćina i tako osvojili trofej. Već smo pisali kako je možda i najveći dobitnik ovog turnira Marko Pjaca, no igrač Rijeke nije jedini koji je profitirao odlaskom u Kairo.

Marin Pongračić, bliži nego ikad da kuglica padne na njegov broj

Marin Pongračić dopustio je egipatskom igraču da mu pobjegne i uđe u šansu koja je mogla značiti 2:0, pa je pitanje o kakvim bismo dojmovima danas pisali. Iako su pogreške prije toga dovele do te akcije... No, kasnije je zaigrao daleko bolje i do kraja susreta opravdao što je dio reprezentacije.

Ima status petog stopera, ali kako izbornik Gvardiola koristi i na lijevom braniču, drži pristojne izglede da vidi Europsko prvenstvo u Njemačkoj. U nacionalnoj vrsti debitirao je 2020. godine, međutim, pobjegao mu je i Euro i SP u Kataru, u oba navrata izbornik je odabrao druge. Bliži je nego ikad da kuglica padne na njegov broj. Standardne i dobre igre u Serie A, u Lecceu, uvjerile su Dalića da njemu ponudi prednost u odnosu na Ćaleta-Cara, kojeg je nakon dužeg vremena vratio u kadar. Jak je na lopti, nekad je igrao veznjaka i to se vidi, dobar je za pokrenuti akciju, nešto slabiji taktički u defenzivi. U stalnom je dokazivanju, no izbornik Dalić i stožer mu sve više vjeruju. Radi se o igraču kojem upravo to treba - stabilnost i podrška. Znao je oscilirati u izvedbama.

Nikola Vlašić, ofenzivac kojeg više nitko ne može izgurati s liste

Nikola Vlašić prije Kaira nije mogao biti siguran da će ići na Euro. Koliko ga god izbornik cijeni, konkurencija je velika. Čak niti ovog časa nismo sigurni je li to sto posto, iako je to nakon vrlo dobre igre i pogotka daleko vjerojatnije. Kad bismo se morali kladiti, rekli bismo da će - igrati u Njemačkoj.

Vlašić je tijekom jeseni ispao s popisa, dobio je samo pretpoziv za Latviju i Armeniju, ali Dalić ga je vratio. Odmah, već tada ga je naknadno pozvao, samo što se spriječila ozljeda. Vlašić je igrač koji ima moć i šut, njegova je prava uloga “desetke”, igrača ispred veznog reda i iza napadača, u sustavu 4-2-3-1 to je središnji u trojci. Rijetko je dobivao prigodu na tom mjestu u reprezentaciji, češće je igrao nešto drugo, posljednjih godina desno krilo. Kad je ranije bio taj zabijao je golove, a istoj se praksi vratio nakon 2,5 godine u Egiptu. On je jedan od dobitnika turneje jer učvrstio si je poziciju i teško da ga sad bilo tko može izgurati, koliko je god jasno da Dalić ima tridesetak kandidata za 23 mjesta. Pohvale koje mu je trener Ivan Jurić udijelio u Torinu opravdao je u nacionalnoj vrsti. Donosi više konkretnosti i opasnosti po gol u igri Hrvatske. To nije malo jer toga je često nedostajalo, ta igra među linijama znala je biti skromna. S njim je ubojitija.

Josip Stanišić, svestrani mladić na kojeg se izbornik može osloniti

Kad bi Josip Stanišić bio ofenzivno odlučniji i samopouzdaniji, kad ne bi zazirao od ponekih akcija, sasvim sigurno ne bismo se nimalo trebali pitati tko će igrati desnog braniča u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Na ACUD Cupu u Kairu je ponovno pokazao da mu godi minutaža u Leverkusenu koja je nekad veća, nekad manja, ali svakako značajnija nego što ju je ikad imao u minhenskom Bayernu. Stanišić je branič i stoper sposoban ukrotiti i Kyliana Mbappea, pa tako i bilo koga drugoga, a ima i moć projuriti po strani, otići do kraja i zapapriti suparniku. No, nerijetko zastane, nije siguran, ne ide u dubinu, nego ostane da se slučajno ne bi dogodila izgubljena lopta i kontra. Opreza nikad dovoljno, ali Hrvatskoj trebaju progresivni igrači na bokovima i u tome mu stožer također mora dati poticaj. Kad već u klubu, gdje je češće desni od trojice stopera, nema takve automatizme.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru je igrao utakmicu za treće mjesto, na Europskom prvenstvu u Njemačkoj bi trebao biti dobitak Hrvatske, imati veću ulogu i minutažu. Izbornik će vrlo vjerojatno od utakmice do utakmice odlučivati hoće li krenuti s Juranovićem ili s njim. Još jednom je u Egiptu pokazao da se na njega nedvojbeno može osloniti.

Linker
12. travanj 2024 23:44