ANTE CIZMIC Cropix
LOVRO MAJER ZA SN

‘U potpunosti se slažem s onim što Francuzi govore o Modriću, a posebno ističu još dvojicu Vatrenih‘

‘Svakako sam optimist pred večerašnji sudar sa svjetskim prvacima. Imam razloga to biti‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. lipanj 2022. 06:06

Lovro Majer (24), “naš Francuz” u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, odigrao je sjajnu sezonu u Rennesu, koji je završio četvrti i izravno izborio plasman u skupine Europske lige. Možda netko i nije očekivao da će se tako dobro i brzo adaptirati na Ligue 1, ali hrvatskom veznjaku, bivšem igraču Dinama, to očigledno nije bio nikakav problem. U 29 utakmica koliko je odigrao u francuskom prvenstvu šest puta je postigao pogodak, osam puta je bio asistent, ali nije samo izvrsna statistika bila forte Majera. Njegove sjajne partije, vrhunski potezi i kontrola igre bili su često u prvom planu francuskih medija, a konačno priznanje za njegove nastupe jest činjenica da ga je L’Equipe uvrstio u idealnu momčad francuskog prvenstva u sezoni 2021./22. Majer se tako našao u izabranom društvu, uz čak četvoricu suigrača, a uz njega su u momčad sezone, između ostalih, izabrani igrači PSG-a poput Marquinhosa i Kyliana Mbappea. Naravno, njegove igre nisu prošle nezapaženo niti od strane nekih velikih klubova, pa se tako nedavno pojavila informacija da postoji interes PSG-a, Atletica iz Madrida i Red Bull Leipziga.

- Ne bih sad to komentirao... - kazao nam jučer Majer, koji se javio iz Pariza.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Rennesov nogometaš idealan je sugovornik u predvečerje okršaja sa svjetskim prvacima Francuzima. Zanimalo nas je kako Hrvatsku doživljavaju u Francuskoj, imao je vremena to saznati u ovom razdoblju koje je proveo u Rennesu...

- Po ovome što sam dosad čuo i vidio, Francuzi obožavaju Hrvate! Nije obožavanje pretjerana riječ. Cijene nas jako kao ljude, kao narod, ali i kao nogometaše, sportaše. Njima je iznimno drago kad bilo koji hrvatski nogometaš dođe u Ligue 1. Po onome što sam čuo, Hrvati koji dolaze u francuske klubove uvijek se pokažu kao pun pogodak. Mene su, recimo, sjajno primili u Rennesu.

Iskreno divljenje

Kaže i da iznimno cijene našu reprezentaciju...

- Reprezentaciju Hrvatske doživljavaju kao jednu od definitivno najboljih svjetskih reprezentacija. To govore i pišu mediji, to je stav francuskih igrača, javnosti. I ne samo zbog toga što smo s njima igrali u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, već se generalno dive našem nogometu i reprezentaciji, činjenici da tako malo zemlja kao Hrvatska proizvodi tako veliki broj kvalitetnih i svjetski vrijednih nogometaša. Ponekad se tome i čude.

Kaže da posebno izdvajaju jedno ime...

- Luka Modrić! Zaista mu se iskreno dive, drže ga kao jednog od najboljih igrača Globusa, uvijek navode sve što je napravio za hrvatsku reprezentaciju i Real iz Madrida. Prema njima, a ja se s time potpuno slažem, Modrić je najzaslužniji što je Hrvatska među svjetskom nogometnom elitom, što smo drugi na svijetu. Naravno, svi su bili zaslužni za srebro u Rusiji, ali Modrić je taj koji odskače. On je najviše dignuo našu reprezentaciju na ovu razinu. Francuzi to apsolutno prepoznaju, za njih je on svjetska zvijezda, ne samo kao nogometaš, već i kao sportaš.

Tchouameni je sjajan

Majer je ove sezone u Rennesu također postao jedan od Hrvata kojeg se cijeni u Francuskoj, koji je vrlo brzo postao zvijezda. Naravno, neće on sam pričati o sebi, ali će kazati još neka hrvatska imena koja su posebno apostrofirana u Francuskoj...

- Osim Modrića, posebno se ističu Perišić i Kovačić. Ma, kažem vam, cijene oni veliki broj hrvatskih nogometaša, ali recimo ovaj trojac koji sam spomenuo jest nekako u prvom planu. Njihova imena se najviše spominju. Lijepo je biti Hrvat u Francuskoj, lijepo je biti hrvatski sportaš u Francuskoj. Kad već o tome govorimo, cijene nas i u ostalim sportovima, ne samo u nogometu. Recimo, rukometaše Hrvatske također posebno izdvajaju, divili su se i Marinu Čiliću na Roland Garrosu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

A kako mu izgleda naš večerašnji suparnik, reprezentacija Francuske? Imao je priliku upoznati igrače iz Ligue 1, naravno, poznaje i one koji ne igraju u Francuskoj. Posebna priča bio je Aurelien Tchouameni, mladi 22-godišnji veznjak, koji će biti novi igrač Real Madrida, momak koji je sjajno igrao u Monacu.

- Odličan je to mladi igrač, iza sebe je ostavio izvrsnu sezonu. Tchouameni može pokriti sve pozicije u sredini terena, a najbolje se snalazi na mjestu zadnjeg, odnosno, centralnog veznog igrača. Napravio je sjajan transfer, mislim da je velika buduća zvijezda. Igra standardno u reprezentaciji Francuske, Real sigurno zna zašto ga je doveo.

Idemo po pobjedu

Kažu da je došao naslijediti našeg Luku Modrića?

- Morat će na to još malo pričekati... Ovisno o tome koliko će Luka još igrati. Ali, Tchouameni može u Realu mnogo toga naučiti od Luke Modrića, kao i od drugih igrača Kraljevskoga kluba.

Onda smo se vratili na francusku reprezentaciju. Možemo li ih večeras konačno pobijediti?

- Naravno da ih možemo pobijediti. Na Poljudu smo odigrali neodlučeno, zašto ih večeras ne bismo dobili? Ako ćemo biti pravi, onakvi kakvi znamo biti, ako nam se poklope neke stvari, onda možemo trijumfirati u Parizu. Imamo momčad koja je u stanju pobijediti Francuze. Uglavnom, idemo na pobjedu, kao i u svakoj utakmici.

Kaže nam Majer da je ozračje u reprezentaciji vrhunsko nakon pobjede nad Danskom usred Kopenhagena.

- Bilo nam je jako bitno pobijediti Dansku u Kopenhagenu, uspjeli smo. Sad nam je lakše, prije toga smo uzeli i bod s Francuskom. Svakako da su nam te dvije utakmice donijele veliko samopouzdanje, novu energiju. Svakako sam optimist pred večerašnji sudar sa svjetskim prvacima. Imam razloga to biti, baš kao i svi ostali u reprezentaciji.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kako objašnjava tako slabašan start Francuza u Ligi nacija? Možda im to natjecanje i nije toliko bitno?

- Ne bih kazao da ih Liga nacija ne zanima, da im nije bitna. Mislim da to definitivno nije istina. Možda se to negdje gura kao opravdanje, ali zaista nema veze sa stvarnim stanjem stvari. Ma, moje je mišljenje da svaka reprezentacija koja spominje Ligu nacija kao neko natjecanje koje nije bitno s tim stavom traži opravdanje kad nešto krene po zlu. Francuska nije u svim utakmicama igrala s Benzemom i Mbappeom. Miksali su momčad, to je jedan od razloga što dosad niti u jednoj utakmici nisu pobijedili. A drugi razlog je jednostavan - niti oni kao svjetski prvaci ne mogu uvijek sve pobjeđivati. Konačno, imaju i oni u reprezentaciji dosta novih igrača, još se slažu...

Dolaze mlađi

Naravno, samo dva boda u tri odigrane utakmice znači da bi Francuzi danas mogli biti jako motivirani protiv Vatrenih?

- Sigurno će biti jako, jako motivirani. Pred svojim navijačima na domaćem terenu će sigurno silovito krenuti po pobjedu. Ali, to može nama ići u prilog jer to znači da će morati igrati otvorenije, pa bi za nas moglo biti više prostora. Utakmica će biti sigurno zanimljiva. Kad smo mi u pitanju, osim one utakmice s Austrijom u Osijeku, sve je bilo dobro odrađeno. Izbornik nas je rotirao, dolaze neki novi mlađi igrači, jako mi je drago zbog, recimo, Martina Erlića i Joška Šutala, koji su sjajno iskoristili svoje prilike. Sve će to u našoj reprezentaciji biti dobro, super - zaključio je Majer.

ŠTO JE GOVORIO...

O Ligi nacija...

”Dobro je da mlađi igrači i igrači koji manje igraju osjete nastupe u dresu nacionalne nogometne reprezentacije. Mislim da će sve to na kraju u Ligi nacija ispasti sasvim dobro za hrvatsku državnu selekciju”

O sezoni...

”Jako sam zadovoljan aktualnom sezonom, znao sam da će biti dobro, a ispalo je još bolje nego što sam očekivao. Uživam u svom novom klubu i gradu, mislim da se to vidi i jako sam sretan tamo”

O poziciji...

”Mogu igrati bilo koju poziciju, za reprezentaciju sam spreman odraditi bilo što. Na desnom krilu više ulazim u sredinu. Najbolje dolazim do izražaja kada uživam u svakoj utakmici i kada pokušavam iskoristiti svaku situaciju”

O Modriću...

”Lijepo je pročitati natpise u novinama, usporedbe s Modrićem, ali ne obazirem se pretjerano. Još je dalek put do toga što je Luka napravio, ali lijepo je znati da netko prati to što radim”

SEZONA U RENNESU

35

odigranih utakmica prikupio je nastupajući

za francuski klub

2236

minuta proveo je na travnjaku zastupajući interese Rennesa

6

pogodaka postigao je braneći interese

svoje momčadi

9

puta uspješno je

asistirao za gol

svojim suigračima

1

žuti karton dobio je hrvatski veznjak

7

utakmica odradio je Majer za Hrvatsku i pritom je dao dva gola

20

milijuna eura vrijednost je Majera danas prema portalu TM

Linker
20. travanj 2024 10:42