KARIM JAAFAR Afp
HRVATSKA JE FAVORIT, ALI...

Upozorenje za Vatrene: ‘Austriju ni slučajno ne smijemo podcijeniti, svakome mogu podmetnuti nogu‘

Jako dobri poznavatelji austrijskog nogometa najavljuju sljedeći izazov Vatrenih
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. lipanj 2022. 21:52

Naš bivši reprezentativac, Nikola Jurčević (55), veliki je poznavatelj austrijskog nogometa. Najbolje je igračke dane, uostalom, proveo u ondašnjoj Austriji Salzburg (danas Red Bull Salzburg), u tom je klubu, u dva navrata, proveo ukupno šest godina. O austrijskoj reprezentaciji kaže:

- Veliki je uzlet napravila austrijska selekcija u posljednjih desetak godina, gotovo je nevjerojatno koliko su njihovi igrači postali cjenjeniji i afirmiraniji na nogometnom tržištu. U jednom je trenutku gotovo cijela njihova nacionalna vrsta igrala u njemačkoj Bundesligi, a ni danas nije znatno drukčije, imaju niz igrača u velikim klubovima, posebno u Njemačkoj – rekao je Jurčević i nastavio:

- Austrijanci su planski uzdigli svoj nogomet na višu razinu, sustavnim radom s mladim igračima kroz klupske akademije. Posebno se ističe omladinska škola Red Bull Salzburga i sve je to dovelo do ekspanzije njihova nogometa. Drastična je razlika u odnosu na vrijeme kad sam ja igrao u Austriji, tada su imali samo jednog poznatog igrača u inozemstvu, bio je to Andy Herzog, a prije njega njihove su nogometne ikone bili Prohaska i Krankl. A danas većina igrača nastupa u respektabilnim europskim klubovima, kao i u nositelju njihove klupske kvalitete, Red Bull Salzburgu.

Pritisak i dinamika

U petak će na austrijsku klupu prvi put sjesti 63-godišnji Nijemac Ralf Rangnick, donedavni trener Manchester Uniteda. O njemu Jurčević kaže:

- Nije to bio slučajan odabir. Rangnick je, naime, bio jedan od začetnika nogometa temeljenom na visokom presingu, kako oni kažu “gegenpressingu”, ili “schnelles umschaltenu”, odnosno pokušaju brzog oduzimanja izgubljene lopte i brzog kretanja u novi napad. To je okomiti nogomet, pun pritiska i dinamike, te traženja najbrže staze do suparničkih vrata. Austrija želi igrati takav nogomet, stoga su i doveli trenera stručnjaka za baš taj način igre. Rangnick forsira takav sustav, s kojim, istina, zbog raznih okolnosti, nije uspio u Manchester Unitedu. Međutim, po tome je poznat u Austriji i u Njemačkoj, podsjetimo da je Rangnick u dva navrata bio na klupi Red Bull Salzburga, u sezonama 2015./16. i 2018./19. Zbog neuspjeha u kvalifikacijama za odlazak na SP u Katar, smijenili su Franca Fodu i doveli su Rangnicka.

Koje biste austrijske pojedince s aktualnog popisa izdvojili?

- Koliko vidim, Austrija dolazi bez Realova igrača, kapetana nacionalne vrste, Davida Alabe. A najopasniji je napadač Bologne, Marko Arnautović (33), trenirao sam ga u West Hamu kad sam bio pomoćnik Slavenu Biliću. Kad ima svoj dan, Arnautović je praktički nezaustavljiv, ima fantastična rješenja i igrač je najviše klase. Tu su još svakako Leiner, pa Kalajdžić, Sabitzer... Opasni su prema naprijed i treba biti vrlo, vrlo oprezan. Očekujem da će Austrija u Osijeku igrati u 3-4-3 formaciji, to je dinamična i potentna reprezentacija, koju se ni slučajno ne smije podcijeniti. Naravno da je Hrvatska favorit, ali u Osijeku treba biti oprezan, jer Austrija može bilo kome “podmetnuti nogu”. Bit će to zanimljiva i nimalo laka utakmica, ali očekujem da će naša momčad uknjižiti sva tri boda - smatra Jurčević.

Neusporedivo kvalitetniji

Izvrsnu je igračku karijeru u Austriji napravio i Damir Mužek, igrajući za tri tamošnja kluba (Sturm, Austria Salzburg, GAK). O današnjoj selekciji Austrije kaže:

- Mnogo se toga promijenilo u austrijskom nogometu u odnosu na vrijeme prije dva-tri desetljeća. Sve je otišlo prema naprijed, tako da je uopće teško bilo što uspoređivati. Današnja je selekcija Austrije neusporedivo kvalitetnija od one iz 90-ih godina, većina je nogometaša u inozemstvu, sve je na daleko većoj razini, znatno se bolje radi s mladim igračima po klubovima i sve se to odražava i na njihovu nacionalnu vrstu.

Kakvu utakmicu u Osijeku očekujete?

- Neće biti lako, posebno stoga jer ćemo i mi biti oslabljeni. Ne znam hoće li igrati Modrić, sigurno neće biti Perišića, ne zna se tko će uopće igrati u napadu... Austrija se svakako ne smije olako shvatiti, to je momčad koja će znati iskoristiti svaku našu slabost. Naša je prednost svakako domaći travnjak i izglede bih procijenio 51:49 za Hrvatsku! A bude li igrao izvrsni Modrić, onda ćemo biti i opipljivi favoriti - kaže Mužek.

KOGA JE SVE POZVAO RAGNICK

VRATARI: Martin Fraisl (Schalke), Heinz Lindner (Basel), Patrick Pentz (Austria Beč)
BRANIČI: David Alaba (Real Madrid), Kevin Danso (Lens), Marco Friedl (Werder), Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Gernot Trauner (Feyenoord), Christopher Trimmel (Union Berlin), Maximilian Wöber (RB Salzburg)
VEZNJACI:
Christoph Baumartner (Hoffenheim), Konrad Laimer (RB Leipzig), Valentino Lazaro (Benfica), Dejan Ljubičić (Köln), Marcel Sabitzer (Bayern), Xaver Schlager (Wolfsburg), Nicolas Seiwald (RB Salzburg), Hannes Wolf (Swansea City)
NAPADAČI: Marko Arnautović (Bologna), Michael Gregoritsch (Augsburg), Saša Kalajdžić (Stuttgart), Andreas Weimann (Bristol City), Karim Onisiwo (Mainz)
PRETPOZIVI:
Daniel Bachmann (Watford), Pavao Pervan (Wolfsburg), Alexander Schlager (LASK), Aleksandar Dragović (Crvena zvezda), Andreas Ulmer (RB Salzburg), Julian Baumgartlinger (Bayer), Stefan Ilsanker (Eintracht), Florian Kainz (Köln), Louis Schaub (Köln), Romano Schmid (Werder), Alessandro Schöpf (Arminia), Patrick Wimmer (Arminia), Adamu (RB Salzburg), Marco Grüll (Rapid), Ercan Kara (Orlando City)
OZLIJEĐENI: Martin Hinteregger (Eintracht) i Florian Grillitsch (Hoffenheim).

23.

mjesto na novoj FIFA ljestvici danas drži Austrija

Linker
25. travanj 2024 10:01