Josip Juranović u akciji tijekom utakmice s Albanijom

 Mateusz Slodkowski/zuma Press Wi/shutterstock Editorial/profimedia
OD JUNAKA DO KRIVCA

Vatreni je stavio u džep Viniciusa, a Euro ga je pretvorio u tužnog lika. Sad drži ključeve nove Hrvatske

Dalić nije sklon preinakama, no ako se odluči za 3-5-2, bila bi to mala revolucija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 09:51

Josip Juranović (29) danas je enigma Vatrenih. Potencijalno je vrlo bitan reprezentativac, a veliko je pitanje može li se njegova igra vratiti na razinu iz Katara. U četvrtfinalu SP-a 2022. odigrao je utakmicu života protiv Viniciusa, zadivio svijet i postao heroj, ali takav nogomet više nikad nije ponovio.

Tada su se mnogi čudili da Jura može biti tako dobar, što je u stanju protiv Brazila blistati u oba pravca, a posebice “staviti u džep” jednog od najboljih napadača iz Real Madrida koji mlaznim pogonom ostavlja čuvare daleko u prašini. Golemu pomoć imao je od Luke Modrića koji mu je dao sve nacrtano o Viniciusu, kako ga uštopati, ali i kažnjavati napadačkim probojima njegove defenzivne nedorečenosti. Pritom mu je Luka plasirao lopte s kojima je to radio. Pomogla je i sreća jer da nije bilo zaleđa kad je igrao rukom u drugom poluvremenu...

Na Euru u Njemačkoj dobivao je negativne kritike, pa i konkretne prigovore zbog primljenih golova od Albanije i Italije u sudačkoj nadoknadi. Juranović je jedan od hrvatskih tužnih likova kontinentalne smotre, ali ako bi izbornik promijenio način igre, njegova bi uloga mogla ponovno posebno dobiti na važnosti.

Bitno je naći način

Zlatko Dalić nije sklon preinakama, ako bi postavio Hrvatsku u formaciju s trojicom stopera, što je u temelju 3-5-2, ali može biti i neka druga inačica, bila bi to mala revolucija novog doba Vatrenih koji su tako igrali redovito kod Ćire Blaževića i Zlatka Kranjčara. No od Cice je prošlo 18 godina. I kasnije je bilo pokušaja, pa i Dalićevih u Dohi na turniru u ožujku 2022. godine, međutim bili su to eksperimenti, a ne jasna vizija i ideja da je to najučinkovitije i zreo plan kako će se na takav način postići najbolji rezultati.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Zbog nedostataka krila, ako se Ivan Perišić ne vrati na nekadašnje razine igre, što, očekivano zbog ozljede, nije bio slučaju na Euru, i ako ne nađe nove “rakete” s kojim ne obilujemo, Dalić će morati nešto drugačije napraviti jer ne može se glavom kroz zid. Ako nema brze bočne napadače kao Španjolska, Francuska, Nizozemska... mora iskoristiti druge kvalitete koje posjeduje. Makar naš nogomet i ne bude najmoderniji, bitno je naći način da bude i dalje uspješan.

Izbornik je javno govorio o mogućnosti da prijeđe na raspored 3-5-2, za što ima stopere, vezne pa i napadače, ali na mapi tog sustava stoje i dvije crvene točke - desni i lijevi bočni. Tko bi to igrao? Kod Ćire najčešće su to bili Mario Stanić i Robert Jarni, a kod Cice Darijo Srna i Marko Babić. Ovog časa prirodna rješenja su Josip Juranović i Borna Sosa. I dok lijevo to mogu igrati i Ivan Perišić, kao svojedobno u Interu i Tottenhamu, jasno pod uvjetom da opet bude pravi Perišić, pa čak i neki drugi igrači u pojedinim susretima kao primjerice Luka Ivanušec, a opcije mogu biti i Dario Melnjak, Domagoj Bradarić, zaigra li dobro i Mislav Oršić... na desnoj strani ovog časa postoji samo jedan evidentan kandidat - Josip Juranović.

U protekloj sezoni dijelio je sudbinu Union Berlina koji se jedva izborio za ostanak

U pojedinim susretima Josip Stanišić, ali on je u takvoj igri bolji kao stoper, dok Niko Sigur, primjerice, nikad nije djelovao od šesnaesterca do šesnaesterca uz aut crtu... U nekim utakmicama u Eintrachtu Kristijan Jakić je igrao nešto slično.

Juranović je na Euru odradio cijelu utakmicu s Albanijom, imao je i dobrih dionica u tom susretu, međutim u pamćenju je ostala samo ružna završnica Hrvatske u kojoj je ispuštena pobjeda. Otkako je ušao Arber Hoxha, radio mu je velike probleme što ga je koštalo gubitka mjesta u sastavu za Italiju. U tom ogledu ušao je u 90. minuti umjesto Andreja Kramarića i to ne kao branič nego desno krilo, izbornik se nadao da će pobjeći koji put i možda riješiti utakmicu, na kraju nije zatvorio Zaccagnija čiji je šut bio nož u srce.

image

Juranović i Kovačić

Xiao Yijiu/xinhua News/profimedia

U protekloj sezoni dijelio je sudbinu Union Berlina koji se jedva izborio za ostanak. Nakon sjajne 2022./23., kad su ušli u Ligu prvaka, doživjeli su strelovit pad, što se odrazilo na opću atmosferu, smjene trenera. On je imao i dvije ozljede koja su ga izvan terena držale trinaest utakmica i gotovo dva mjeseca. U Bundesligi je započeo samo 14 susreta, igrao u 21 od 34 koliko ima kola, nije postigao gol, imao je jednu asistenciju i tri kreirane velike šanse, po SofaScoreu to je prosječna osjena 6,94, što nije loše, ali niti jako dobro. U Ligi prvaka je na terenu bio u pet utakmica s ocjenom 6,68.

Kako se radi o najbržem beku kojeg imamo, a Hrvatska je slabija po pitanju brzonogih bočnih nogometaša, on je najizglednija opcija za desnog bočnog u 3-5-2

Evidentan je pad njegovih izvedbi koje su baš 2022. doživjele vrhunac, i to ne samo s Brazilom, ili isključivo u Kataru na Svjetskom prvenstvu. U Njemačkoj ga je Stanišić istisnuo iz prve postave, a ako će Hrvatska i dalje igrati s četvoricom u obrani, to bi mogao postati standardno. Pritom za tu ulogu dolazi i Sigur kojem više odgovara mjesto beka u zadnjoj liniji s četvoricom nego bočnog, kako bi Englezi kazali wing-backa, kad je obrana s trojicom stopera.

Najbrži bek kojeg imamo

Prošao je filmski put od kandidata u televizijskoj emisiji do reprezentativca, doživio vrhunac i danas je jedino pitanje je li njegov zenit prošao ili se može vratiti na isti nivo. S 29 godina, koliko će napuniti 16. kolovoza, želje i motiva trebao bi imati. Kako se radi o najbržem beku kojeg imamo, a generalno je Hrvatska slabija po pitanju brzonogih bočnih nogometaša, on je ovog časa najizglednija opcija za desnog bočnog prebaci li Dalić sustav u 3-5-2.

image
Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia

S obzirom na to da trenutačno nema puno drugih rješenja, čak je moguće da će njegovu formu i sposobnost da odgovori zahtjevima na toj poziciji izbornik posebno razmotriti prilikom odluke hoće li odabrati taj sustav igre. Ako zaključi da je on taj koji to može vrhunski odigrati, bit će mu puno lakše krenuti tim putem.

Metaforički rečeno - Juranović u svojim rukama drži ključeve hrvatske potencijalne formacije 3-5-2. Iako stoji da bi ostali određeni upitnici i na lijevoj strani. Sve je na njemu.

Prvo se u Union Berlinu mora izboriti da bude standardan prvotimac. Nakon slave koju je doživio, dojam je i da se mora vratiti na postavke Juranovića koji grize za svakom loptom na treningu i utakmici te zaboraviti na medalje koje ima u vitrini jer nije rođen kao Mbappé nego kao Juranović. Samo tako može ponovno biti kao onaj u Kataru.

Linker
05. listopad 2024 09:45