35 nastupa za hrvatsku državnu vrstu ima Mario Pašalić

 OZAN KOSE/AFP/PROFIMEDIA Ozan Kose/Afp/Profimedia
INTRIGANTNA IDEJA

Vatreni o najvećem eksperimentu karijere: ‘To sam igrao silom prilika, a nisam ni trebao biti u prvih 11‘

Hrvatski ofenzivni veznjak pred prijateljski dvoboj s Bugarskom, kojim Vatreni zaključuju svoj katarski nastup
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 29. ožujak 2022. 06:08

Mario Pašalić jedan je od Vatrenih s najviše reprezentativnog iskustva u postavi koju će Zlatko Dalić poslati na teren protiv Bugarske. Bit će mu to 36. nastup, zabio je šest golova. U ogledu sa Slovenijom ušao je s klupe i imao jednu šansu, sada su od njega još veća očekivanja. U formaciji 3-5-2 je doma jer to je način sličan onome kako igra Atalanta. Iako je kod trenera Gian-Piera Gasperinija to često 3-4-2-1...

- S trojicom u klubu igram duže vrijeme i nemam problema s time. U Atalanti znam često tijekom utakmice promijeniti četiri pozicije, nije mi ništa novo. Pokušam se adaptirati najbrže što mogu i dati najbolje od sebe, ispuniti što trener i izbornik traže. Nemam problema s time, to nam može biti samo prednost.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Pašalić se tako prometnuo u univerzalca kakvi znaju biti vrlo korisni za momčad.

- Što trener kaže, gdje me zatreba, tamo igram. Izvršavam zadatke i pokušavam pomoći ekipi na najbolji način.

Kako se osjeća u ulozi napadača i kako se vidi kao "devetka"? Hrvatska traži čovjeka za to…

- Silom prilika sam odigrao kao centarfor jednu utakmicu protiv Sampdorije, iako planirano nisam ni trebao biti u početnih jedanaest. Dogodila se ozljeda suigrača i upao sam na to mjesto u nedostatku klasičnih napadača u tom trenutku. Bilo je dobro, zabio sam rano gol, otvorio utakmicu. Ali, za ozbiljniji sud o tome mogu li ili ne mogu trebao bi mi kontinuitet utakmica na toj poziciji da bih i sam vidio što mogu, ali i da bi trener mogao procijeniti. S obzirom na to da u klubu već imamo napadače teško će se to dogoditi, tako da je moja primarna pozicija vezni igrač. Bilo to u ovom sustavu 3-5-2 kad sam jedna od "osmica", ili u 4-3-3 također na poziciji "osmice", ili u formaciji 4-2-3-1 na mjestu polušpice, gdje mogu iskoristiti najbolje od sebe, a to je ulazak iz drugog plana. Tako sam puno puta u kaznenom prostoru i često ulazim u šanse.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Kako se motivirati za ovakvu utakmicu i na koji način će reagirati momčad koja nikad nije igrala zajedno? Osim na treningu...

- Dovoljan motiv je da se dokažemo i nametnemo izborniku. Igrači koji su imali manje prilika igrati zbog konkurencije ili su imali ozljede dobit će šansu. Nema opuštanja, svaka je utakmica dokazivanje. Netko će reći da je to floskula, ali tako je. Želimo se pokazati izborniku, da vidi kako može računati na nas u bilo kojem trenutku, te ujedno da ova Hrvatska ima širinu kadra i kvalitetu - ističe Pašalić, koji je u kvalifikacijama za SP odigrao bitnu ulogu i postigao tri pogotka.

- Bit će zanimljivo na SP-u. Nadam se prije svega da ću ostati zdrav, ima još dosta dugo do studenoga, kao i da ću i dalje biti u formi u klubu i imati minutažu, tako da mogu doći spreman. Veselim se, bit će to moje prvo SP, to je najveća pozornica za svakog nogometa.

Ovaj turnir u Kataru vam koristi?

- Super! Dobro će nam doći, prije svega prilagodba na vremenske uvjete i sve što će nas čekati. Protivnici su ozbiljni, tako smo ih shvatili. Nadam se da ćemo napraviti bolji rezultat s Bugarskom nego Slovenijom.

Kaže da Atalantinu sezonu pozitivno ocjenjuje, iako su imali neke lošije rezultate što ih je bacilo na peto mjesto i daleko od Lige prvaka.

- Zadovoljan sam, i dalje smo u vrhu Serie A. Ove sezone nam malo bježi četvrto mjesto za Ligu prvaka, međutim, u četvrtfinalu smo Europske lige. U borbi smo za Europu sljedeće godine. Standardno igram i mogu biti zadovoljan kako se razvija moja karijera.

Među osam u Europskoj ligi suparnik je RB Leipzig. Prvi susret je u Njemačkoj.

- Imamo dobre šanse za ići dalje, iako će biti teško.

Prati Hajduk i Hrvatsku ligu…

- Nakon svih ovih pustih godina tuge Hajduka, napokon da se promijenila i ta slika. Ušli su u finale Kupa, u borbi su za naslov prvak nakon dugo godina. To me iznimno veseli kao hajdukovca, nadam se da će se u zadnjem kolu sve odlučivati, to bi bilo zanimljivo. Doći ću na finale Kupa Hajduk - Rijeka.

Doći će vrijeme kad će biti među glavnima

Marija Pašalića nahvalio je i Dalić, koji je bio s njim na press-konferenciji:

- Igrama za reprezentaciju pokazao je svoju kvalitetu. Ima pošten pristup. Očekujem da će ostati zdrav i da će igrati na Svjetskom prvenstvu, očekujem puno od njega. Može igrati na više pozicija. Razgovarali smo o tome da igra napadača, ali to nije njegovo najbolje mjesto. Htio bih mu dati šansu što češće u veznom redu, ali to je najjača konkurencija. No, doći će vrijeme kad će biti među glavnim igračima...

ŠEST PAŠALIĆEVIH GOLOVA ZA HRVATSKU

PRVI GOL - 07.10.2020.

Švicarska - Hrvatska 1:2

DRUGI GOL - 11.11.2020.

Turska - Hrvatska 3:3

TREĆI GOL - 27.03.2021.

Hrvatska - Cipar 1:0

ČETVRTI GOL - 28.06.2021.

Hrvatska - Španjolska 3:5

PETI GOL - 07.09.2021.

Hrvatska - Slovenija 3:0

ŠESTI GOL - 11.11.2021.

Malta - Hrvatska 1:7

Linker
11. svibanj 2024 04:48