Bartol Franjić

 Mb Media Solutions/Alamy/profimedia
PORAZ U BUKUREŠTU

VIDEO: Loše izdanje Hrvatske na otvaranju Eura. Mladi Vatreni promašivali, Ukrajinci zabijali

Igrači Dragana Skočića morat će se vaditi u utakmicama protiv Španjolske i Rumunjske
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 21. lipanj 2023. 20:02

Hrvatska - Ukrajina 0:2 (Kaščuk 19., Sikan 48.)

Hrvatska: Kotarski - Sigur, Franjić, Perković, Čolina (od 58. Stojković) - Bulat, Pršir (od 84. Hodža), Kačavenda?(od 58. Šego) - Baturina - Beljo (od 84. Šimić), Frigan (od 73. Vidović)

Ukrajina: Trubin - Sič, Talovjerov, Batahov, Vivčarenko - Bondarenko, Bražko (od 83. Zelinško) - Kaščuk⚽(od 70. Vjunnik), Krijskiv (od 70. Očeretko), Braharu (od 62. Nazarenko) - Sikan⚽(od 83. Sudakov)

Video golova pogledajte ovdje.

Mlada reprezentacija porazom je startala na Europskom prvenstvu i debelo kompromitirala svoj željeni pokušaj prolaska skupine. Ukrajinci su bili bolji i zasluženo su slavili, bili su uigraniji i kompaktniji. Skočiću ostaju muke kako dalje, kako posložiti momčad koja je očito u velikom disbalansu. Prije prvenstva se znalo da će mladi Hrvati imati problema u obrani, to je sada zorno dokazano, taj dio naše reprezentacije izgledao je jako, jako loše. S ovakvom obranom nećemo moći ništa u daljem natjecanju.

image
SOFASCORE

Startalo je pomalo rastrgano, nedorečeno s obje strane, s podosta pogrešaka u predaji lopte. Skočić je dobio ono što je tražio, agresivnu Hrvatsku koja je presingom od samog početka stiskala ukrajinsku obranu. Međutim, igrači izbornika Ruslana Rotana relativno su lako brzim i kratkom pasovima iznosili loptu sa svoje polovice terena.

Vidjeli smo u tim trenucima jednu solidnu akciju naših, Baturina je dobacio do Frigana, koji je pucao s nekih 18 metara, ali u blok.

I onda, iz čista mira, Ukrajina je došla do pogotka. Kaščuk je poput Messija u najboljim danima izvrtio našu obranu kao na ringišpilu. Prvo se otarasio Kačavende, pa onda Perkovića i Franjića, te je lijevom nogom poslao loptu kraj Kotarskog, lopta se na putu od mreže odbila od vratnice. Gotovo je nevjerojatno kako se mladi ukrajinski mladi nogometaš poigrao s našim dečkima, kao na uličnom haklu.

Dvojbena situacija u šesnaestercu

Nakon tog primljenog pogotka Hrvatska je krenula otvorenije, krenuli su Skočićevi dečki žestoko prema naprijed, a Ukrajinci su se povukli i branili, pokušavajući po oduzetoj lopti brzom tranzicijom doći do Kotarskog.

U tim trenucima vidjeli smo jednu zanimljivu i diskutabilnu situaciju. Marko Bulat je izveo slobodan udarac s nekih dvadesetak metara, na putu prema golu lopta je u ruku pogodila Bondarenka i završila u korneru. Nama se činilo da je ukrajinski igrač rukom proširio obujam tijela i da je sudac trebao pokazati na jedanaesterac, ali švedski sudac rođen u Iraku nije tako mislio. Na Europskom prvenstvu mladih nema VAR-a. Da ima, mislimo da bismo bili u pravu, a Hrvatska bi imala priliku poravnati iz jedanaesterca.

Mogli su Ukrajinci postići i drugi pogodak, Braharu i Sikan odigrali su jednostavan dupli pas, izbacili kompletnu našu obranu, ali je u posljednjem trenutku Sikana blokirao Franjić. U konačnici prvog poluvremena, opet je sjajno iz slobodnog udarca opalio Bulat, ali je vratar Trubin efektno obranio. Nekoliko minuta kasnije, Frigan se probio po desnoj strani, iz dobre situacije pucao, ali je ukrajinski vratar opet bio na pravom mjestu.

Previše promašenih prilika

U prvoj svojoj akciji u drugom poluvremenu Ukrajina je podebljala vodstvo. Kaščuk, strijelac prvog pogotka, probio se po desnoj strani, centrirao, Franjić se loše postavio, ispred njega se ubacio Sikan i glavom loptu poslao u mrežu. Bila je to još jedna užasno loša izvedba hrvatske obrane.

A kakve su samo prilike imali Hrvati nakon nešto više od sat vremena igre. Prvo je udarac Belje s nekih sedam metara blokirao Batahov, a uskoro je nakon centaršuta Frigan odlično skočio, vratio loptu glavom na šest metara, a Luka Stojković je potpuno neometan pogodio gredu, s tim da se lopta na putu prema golu odbila od trave.

Hrvatska je nakon drugog pogotka Ukrajinaca posve preuzela kontrolu i posjed lopte, ali Ukrajinci su se organizirano branili. Ipak, propustili smo još jednu dobru priliku, nakon ubačaja Stojkovića, lopta je došla do Frigana, koji iskosa s nekih sedam metara ne uspijeva pogoditi mrežu. Imao je još jednu šansu i Beljo i to je bilo to, tužno na startu Eura.

U idućem kolu Hrvatska ima izuzetno težak ispit protiv Španjolske (subota u 20:45) koju mnogi smatraju glavnim favoritom za medalju. Osim protiv njih, mladi Vatreni morat će se 'vaditi' i protiv domaćina Rumunja u posljednjem kolu koje je na rasporedu u utorak (27. 6.) također u 20:45.

KRAJ UTAKMICE

Hrvatska je porazom 0:2 protiv Ukrajine otvorila Europsko prvenstvo.

90.+1 Bulat je kao posljednji igrač izgubio loptu, sjurio se Vjunnik, ali sustigli su ga braniči koji su mu oduzeli loptu u opasnoj poziciji.

Hrvatska je i na prošlom U21 Euru, koji se prije dvije godine održao u Sloveniji i Mađarskoj, startala porazom, ali ipak uspjela proći skupinu. Tada su izabranici Igora Bišćana na otvaranju izgubili od Portugala (0:1), pa zahvaljujući pobjedi nad Švicarskom prošli u četvrtfinale.

90. ? Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

86. U dobroj se prilici našao Nazarenko koji je s vrha kaznenog prostora pucao tik uz desnu vratnicu.

83. ⇔ Dupla izmjena na oba fronta. Skočić je izvadio Belju i Pršira, a ubacio Šimića i Hodžu dok je njegov kolega s druge strane Rotan ubacio Sudakova i Zeližkog umjesto Sikana odnosno Bražka.

82. Još jednom je Hrvatska opasna iz prekida, ali kao i u svim prethodnim slučajevima titulu pobjednika nosi ukrajinski vratar. Franjić je nakon ubačaja Bulata bio najviši u skoku, uputio je udarac glavom koji je išao u ruke Trubina.

Jedno je sigurno, Matija Frigan i Dion Drena Beljo definitivno nemaju svoj dan. Zajedno su promašili gotovo sve velike prilike Hrvatske, izuzev grede Stojkovića.

image
David Klein/zuma Press/Profimedia

75. Sve je manje vremena preostalo reprezentativcima Dragana Skočića da dođu barem do boda. Situacija je i u drugom poluvremena identična onoj iz prvog dijela. Ukrajina se nakon pogotka povukla i disciplinirano brani svoj gol. S druge strane, Hrvatska ne uspijeva realizirati niti jednu od situacija u kojima se nađu. Najbliže pogotku bio je Stojković čiji je udarac odsjeo na gredi, ali općenito ostaje dojam kako nedostaje mirnoće u završnici. Beljo i Frigan bili su također u nekoliko prilika, ali Ukrajinci su svaki put izlazili u pravovremeni blok.

? Glas naroda:

"Da je nekako Sigura klonirati dva puta, tad bi obrana bila sigurna. Blaga katastrofa kako igraju." (Manuel Galić)

"Nije toliko do igrača koliko do izbornika... Nije on taj. S Bišćanom bismo ovo pregazili." (Hrvoje Hrvoić)

"Nije to nikakav šok. Navikli smo da sve naše mlade selekcije podbace, iz natjecanja u natjecanje uvijek ista priča. Velike najave i onda flop." (Marko Hrastec)

75. Još jedna propuštena prilika za Hrvatsku! Beljo je odigrao dupli pas sa Stojkovićem, izbio pred Trubina, a onda u padu nes(p)retno zahvatio loptu i poslao je pored gola.

73. ⇔ Iz igre je izašao Frigan, a njegovu poziciju na terenu zauzet će Gabriel Vidović.

70. ⇔ Izlazi strijelac i asistent Kaščuk umjesto koga je ušao Vjunnik. Osim njega, teren je napustio Krijskiv a zamijenio ga je Očeretko.

67. Trese se mreža. ali s vanjske strane! Stojković je prošao Siča i poslao loptu koja je zaobišla čak četiri obrambena igrača, stigla do Frigana koji ne uspijeva naciljati gol. Iz tri napada Ukrajina je dvaput matirala Kotarskog, dok Vatreni iz sada dvije ozbiljne situacije ne uspijevaju ugroziti suparnički gol.

62. ⇔ Evo prve promjene kod Ukrajine. Izašao je Braharu umjesto koga će na teren Nazarenko.

61. ⚠ Greda je spasila Ukrajince! Stojković je natrčao na loptu iz drugog plana i u padu pogodio okvir gola. Neposredno prije toga, Beljo je ponovno bio u prilici, primio je dodavanje na jedaestercu, ali je Talovjerov blokirao udarac.

58. ⇔ Dvostruka izmjena kod Hrvatske. Izašli su Kačavenda i Čolina umjesto kojih će na teren Stojković i Šego.

? Glas naroda:

"E da mu je sad Ljubičić." (Ivo Lasić)

"S obzirom na to da više od pola ekipe fali, bit će dobro ako budemo treći! Nije mi jasno kako nikome nije stalo do uspjeha mlade reprezentacije i odlaska na Olimpijske igre?!" (Danijel Đurović)

Hrvatska, paradoksalno, ima prednost u svim segmentima igre - od posjeda lopte i udaraca na gol do kornera - osim u konkretnim akcijama pred golom. Tu je Ukrajina maksimalno iskoristila svoje prilike i zasluženo je bliže pobjedi u Bukureštu.

Čekamo reakciju izbornika Dragana Skočića, jasno je da Vatrenima pod hitno treba osvježenje s klupe.

52. Sve opasnije igraju Ukrajinci nakon drugog pogotka. Ponovno Kaščuk radi nered na desnoj strani i nesebično odlože loptu za Sikana, ali ovoga puta udarac nije imao dovoljno snage i završio je u rukama Kotarskog.

48. GOL!

Ukrajina je nakon samo dvije minute u drugom dijelu povećala prednost na 2:0 preko Sikana. Asistent je strijelac prvog pogotka Kaščuk koji je s desnog krila ubacio za napadača Ukrajinaca koji je nadvisio Franjića u skoku.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Iako rezultat to ne pokazuje, statistika sugerira da je Hrvatska u prvom dijelu bila opasnija momčad. Igrači Dragana Skočića uputili su sedam udaraca prema golu (Ukrajina četiri), od kojih su dva išla u okvir (Ukrajina jedan).

Skočić će, međutim, očito morati posegnuti za osvježenjima kako bi preokrenuo utakmicu u Bukureštu i osigurao Hrvatskoj bodove na otvaranju Eura.

Evo prosječnih ocjena hrvatskih igrača u prvom dijelu prema Sofascoreu.

image
SOFASCORE

ZAVRŠILO JE PRVO POLUVRIJEME

45. Baturina je pokušao zaprijetiti iz posljednjeg prekida prije odmora, ali i ovaj je pokušaj blokirao živi zid. Lopta je u nastavku došla do Frigana, ali nije se uspješno uspio izgraditi napad.

45. ? Igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

42. Sve je opasnija Hrvatska za koju je sada zaprijetio Frigan. Raspoloženi napadač stvorio si je prostor i opalio, ali njegov udarac išao je po sredini gola te je loptu spremno dočekao vratar Trubin.

40. Opet je u epicentru Beljo, ali ovoga puta na drugačiji način. Kratko je zaiskrilo između njega i lijevog braniča Siča. Došlo je do kratkog komešanja, ali brzo je reagirao sudac i upozorio dvojac na ponašanje.

38. Beljo se sada našao u prilici! Frigan je dočekao loptu na desnom krilu, a onda ubačajem pronašao Belju kojemu je u pravovremeni blok izašao Talovjerov i zaustavio opasnost.

33. Prijeti Hrvatska preko Bulata iz slobodnog udarca, ali brani Trubin. Bio je to prvi udarac u okvir gola. Odmah nakon te situacije, lopta je krenula prema Kaščuku koji je ostao sam u napadu. Dočekao je loptu na desnoj strani, a zatim poslao povratnu na kojoj se nije našao nitko od igrača u žutom dresu.

30. Braharu i Sikan su s tri precizna dodavanja izbacili cijelu obranu hrvatske reprezentacije, ali je na kraju pokušaj Sikana završio u bloku. Malo je nedostajalo da na semaforu bude 2:0 nakon samo pola sata igre.

28. Preko dvije minute trajao je napad koji su kreirali mladi Vatreni. Kombinirali su najprije Bulat, Kačavenda i Čolina na lijevoj strani, da bi na kraju centaršut bio malo presnažan za Frigana. Lopta je ipak došla do Sigura, ali je njegovu kombinaciju s Prširom presjekao Bondarenko. Ukrajina je imala priliku za kontra napad koji je ipak uspješno zaustavljen.

21. Frigan je izborio slobodan udarac na dvadeset metara od gola. Bulat je izveo ovaj prekid, a lopta je od živog zida otišla u korner. Snimka je pokazala kako je pogodila u ruku nekoga u bloku, ali glavni sudac Al-Hakim nije se oglašavao.

19. GOOL!

Kotarski mora vaditi loptu iz gola. Kaščuk se sjurio s desne strane prema šesnaesterca, iskoristio rupu u obrani i zatim lijevom nogom matirao Kotarskog. Ukrajina vodi 1:0.

15. Prvi organizirani napad Hrvatske! Baturina je povukao loptu i odložio za Frigana koji je pristigao iz drugog plana. Međutim, Batahov je izašao u pravovremeni blok i spriječio da udarac napadača Rijeke ozbiljnije ugrozi ukrajinsku mrežu.

8. Hrvatska ima problema s izlaskom na protivničku polovicu. Pokušava se dugim loptama pronaći Belju, ali dobro su postavljeni ukrajinski braniči. U defenzivnim zadacima pomažu i krila - Kaščuk i Braharu.

4. Prvu ozbiljnu situaciju na utakmici kreirali su igrači u žutim dresovima. Njihov lijevi branič Vivčarenko prizemnom je loptom tražio nekoga od svojih suigrača u petercu, reagirao je Mauro Perković koji je otklonio opasnost izbacivši loptu u korner.

Ukrajinski izbornik Ruslan Rotan svog je najskupljeg igrača Mihajla Mudrika, vrijednog po Transfermarktu 50 milijuna eura, ostavio na klupi za pričuve. Igrač Chelseaja koji je već nakupio i 11 utakmica za A reprezentaciju imao je problema s ozljedom pa ga je Rotan očito želio sačuvati od većih napora. Također, Rotan je ostavio na klupi i dvojac Sudakov i Vanat, koji su bili u prvom sastavu A reprezentacije Ukrajine u sudaru s Maltom (1:0) u okviru europskih kvalifikacija. Jedino je na vratima bio Turbin, koji je branio protiv Maltežana.

1. Počela je utakmica na stadionu Giulesti u Bukureštu

17.55 Mlade vatrene s kapetanskom trakom oko ruke predvodit će Bartol Franjić.

17.50 Prema rasporedu, Hrvatsku nakon utakmice s Ukrajinom najprije čeka sraz protiv Španjolske (24. 6.), a grupnu fazu okončat će susretom protiv domaćina, Rumunjske (27. 6.).

16.57 Stigli su službeni sastavi za današnju utakmicu. Izbornik Dragan Skočić odabrao je formaciju s dva isturena napadača - Beljo i Frigan - iza kojih će stajati Baturina. Na sredini terena ordinirat će Bulat, Pršir i Kačavenda dok će u formaciji s četiri braniča Sigur i Čolina biti na bekovskim pozicijama, a Perković i Franjić kao obrambeni stupovi ispred Kotarskog.

16.43 Igrače čeka vrlo zahtjevnih 90 minuta jer je u Bukureštu danas vruće kao i u Hrvatskoj. Trenutačno je 31 stupanj, a za vrijeme utakmice temperatura bi trebala pasti tek za koji stupanj ili dva.

16.39 U najavi utakmice doznali smo da bi Jurica Pršir, veznjak mlade reprezentacije i kapetan Gorice, uskoro mogao realizirati transfer u Njemačku ili Francusku.

Više pročitajte ovdje.

16.30 Do početka utakmice na stadionu Giulești u Bukureštu ostalo je još sat i pol, čekamo službene sastave.

Linker
02. svibanj 2024 14:28