RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POVRATAK NA TRIBINE

Video: Ludnica u Mariboru! Pogledajte kako su naši navijači bodrili Bišćanovu momčad uoči velike utakmice

Na tribinama su bili uglavnom hrvatski navijači. Dresovi s kockicama, tradicionalne pjesme...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. svibanj 2021. 18:02

Nogomet u doba pandemije... Sve nekako djeluje pomalo bizarno, neobično, ponekad i zbunjujuće bez obzira na sva proklamirana pravila ponašanja u vrijeme koronavirusa. Danas smo tako krenuli put Maribora, na četvrtfinale Europskog prvenstva mladih u kojem dečki Igora Bišćana igraju protiv Španjolske.

Pažljivo smo pročitali koje sve uvjete moramo ispuniti pri ulasku u Deželu. Dakle, jedan od uvjeta bio je PCR test ne stariji od 48 sati. Nismo se testirali jer smo ispunjavali jedan drugi uvjet. Naime, susjedi Slovenci dozvoljavaju ulaz u državi i ako ste se samo jednom cijepili s cjepivom AstraZeneca, ali je od tog prodora igle u rame morao proći 21 dan. Bili smo sretni što smo taj uvjet nosili s sobom u putovnici, a za svaki slučaj ipak smo još nazvali i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.

- Neće biti problema s ulaskom u Sloveniju, ali kako ćete natrag u Hrvatsku?

To nam je rekao ljubazni glas iz veleposlanstva Dežele. Naime, pri ulasku u Lijepu našu nije dovoljno da ste samo jednom cijepljeni s AstraZenecom. Treba dva puta, pa još mora proteći 14 dana od tog cijepljenja. Ali naši dečki na granici priznaju i negativan PCR test, te isto tako negativan brzi antigenski test. To je zapravo bio 'bingo'. Jer Kuća europskog nogometa se pobrinula da se ispred mariborskog stadiona Gradski vrt možete besplatno testirati s tim brzim antigentskim testom.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Vi ste prvi koji ste se danas prijavili na testiranje...

Kazala nam je to jedna zgodna djevojka kad smo se prijavili na testiranje. Sve je bilo brzo gotovo, cjevčica u nos, malo škakljanja sinusa i smješak..

- Negativni ste. Možete na utakmicu....

Ma super, ali važnije jest da se bez problema možemo vratiti u Hrvatsku. Malo po malo, riječ po riječ i eto 'spike' s ekipom koja nas je testirala.

- Sportske novosti? Pa za vas je radio Drago Wernig, moj susjed, fotreporter. Poznajete li ga?

Naravno, poznajemo, a još ga bolje poznaje naš fotoreporter Cropixa Ronald Goršić koji je također s nama otputovao u Maribor. Krenula je tako priča, saznali smo da Drago ima i sina koji je također fotoreporter i koji je također bio akreditiran za utakmicu. Svijet je zaista jako malo mjesto. Prva osoba u Sloveniji koja ti gura test cjevčicu u nos poznaje našeg kolegu....

Konačno navijači

E, to smo čekali! Nogomet s navijačima, bez njih je sve sumorno, tužno, sterilno. Kako li je samo bilo dobro u Mariboru. Nakon dugo vremena osjetili smo pravu nogometnu atmosferu. Na četvrfinalu Europskog prvenstva u Mariboru otvorene su tribine!

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Sad to zvuči kao neka velika, senzacionalna vijest, pravo čudo. Istina, u Ljudskom vrtu moglo je biti popunjeno samo 25 posto kapaciteta, ali i to nam je sad, kad smo navikli na prazne tribine djelovalo kao prava ludnica. Onako na prvu nam se činilo da niti taj dozvoljeni kapacitet nije do kraja popunjen, ali teško je bilo procijeniti. Uglavnom, na tribinama su bili, barem smo mi tako vidjeli, samo hrvatski navijači. Dresovi s kockicama, tradicionalne pjesme hrvatskih navijača začinjenje uvijek onim poznatim refrenom; 'bježite ljudi, bježite iz grada...' odjekivale su ispred stadiona i naravno na tribinama.

Hrvatski navijači počeli su se skupljati ispred Ljudskog vrta već negdje sat vremena prije početka utakmice. Prvo ih je bio malo broj, a onda ih se iz okolnih ulica počelo pojavljivati sve više i više.

- Mi Hrvati, mi Hrvati...

To su pjevali dečki koji su se pojavili s velikim bubnjevima, davali su navijački ritam ostalima.

Video: Davorin Olivari

Linker
04. svibanj 2024 10:52