DAMIR KRAJAC/CROPIX
LUDILO U KOPENHAGENU

VIDEO Na ulicama smo dobili 5:0! Slovenka Anamari: Evo zašto Hrvatsku volim više nego svoju zemlju...

Danci su navikli na dobro ozračje tijekom Eura, ali i oni su bili fascinirani temperamentom Hrvata
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. lipanj 2021. 18:03

Tijekom dana je bilo jasno, Hrvati su na trgovima i ulicama Kopenhagena matirali Španjolce 5:0. I Dance, njihovo praćenje četvrtfinala s Walesom i slavlje pobjede barem 3:0. Navijačka priča je naša.

Tri sata prije utakmice rijeka navijača u “kockastom“ krenula je prema stadionu Parken. Od centra grada ima četrdesetak minuta hoda. Uz brojne stanice za okrjepu atmosfera je bila na vrhuncu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Blanka bodrila brata

U Danskoj smo vidjeli Blanku Vlašić koje je došla bodriti brata Nikolu, brojne nogometne menadžere, očeve Marija Pašalića i Dejana Lovrena, doktora Dragana Primorca, Tomislava Madžara… I što je daleko bitnije tisuće raspjevanih Hrvata koje su Danci s oduševljenjem pratili. Djelatnici su izašli iz butika i pljeskali, stopili se s navijačkim ozračjem na trgovima, a dečki iz kluba navijača Mi Hrvati davali tu ton bubnjevima. Ne samo oni, svirale su harmonike, radili su razglasi, kud god kročili po Kopenhagenu dobro raspoloženi Hrvati držali su glavnu riječ.

Dragan Primorac najavljuje utakmicu sa Španjolskom: (Video Tomislav Juranović/Jutarnji list)

I Španjolci su došli u Dansku, u manjim skupinama i znali su se našaliti na vlastiti račun. U jednom času vidjeli smo trojicu u španjolskim dresovima kako prilaze restoranu gdje je sjedilo desetero njihovih i skandiraju: - Malo vas je, malo vas je, p...ice.

S ponešto lomljenja jezika, ali dovoljno razumljivo. I ponovili su više puta. Netko ih je naučio, nismo sigurni jesu li znaju što su izgovarali. Ako jesu, dobro su se rugali na vlastiti račun…

Blanku smo pitali kako joj djeluje nogometna atmosfera:

- Vrhunska je. Prvi put sam dio navijačkog ozračja, sretna sam i ponosna što sam ovdje, što su mi to obveze dopustile. Došla sam bodriti reprezentaciju i svojeg brata. Guštam s ekipom i obitelji - kazala je Blanka.

Blanka Vlašić iz Kopenhagena samo za SN (Video: Dražen Antolić):

Sreli smo Slovenku Anamari koja nam je ispriča nevjerojatnu priču.

- Slovenka sam, a više volim Hrvatsku nego Hrvatsku. Došla sam podržati hrvatsku reprezentaciju jer vjerujem u nju. Zašto toliko volim Hrvatsku? Roditelji su mi Slovenci, ali zbog očuha majka je jako voljela Hrvatsku. Umrla je uz Thompsonovu pjesmu Samo je ljubav tajna dvaju svjetova. I nakon toga Hrvatska mi je draža od Slovenije.

Hrvatska navijačica iz Slovenije prognozira - pobjedu! (Video: Dražen Antolić)

Stiglo i nekoliko čartera

Danci su navikli na dobro ozračje tijekom Eura jer njihova reprezentacija je ovdje igrala tri utakimice, i sigurno će ga raditi jer dalje jer ostali su u turniru i imaju velike ambicije, ali bili su fascinirani temperamentom Hrvata. Mnogi od tih navijača dolazili su na ranija natjecanja.

Kadrovi iz Kopenhagena su nestvarni, Danci se čude i s pljeskom pozdravljaju pjesmu hrvatskih navijača (Video: Dražen Antolić):

- Bio sam na svim prevenstvima na kojima je igrala Hrvatska, europskim i svjetskima, atmosfera je super - govorio nam je Zoran Bijač iz Koprivnice pa dodao: - Zaista sam bio na svima.

Na dan utakmice stiglo je nekoliko čartera.

- Reprezentaciju pratim više od 30 godina i uvijek daje maksimum kad je najpotrebnije - rekao je Dragan Primorac, nekadašnji ministar i bitan čovjek u medicinskoj ekipi HNS-a.

Nakon što u Engleskoj i Škotskoj nije bilo puno navijača, pri čemu su oni koji su tamo bodrili Vatrene zapravo ušli u povijest, pogotovo oni kkoji su stigli iz Hrvatske, u Danskoj smo ponovmo živjeli u duhu pravog Eura. Onog kojeg osim igrača obilježavaju i navijači. Oni stvaraju štimung za dugo pamćenje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
02. svibanj 2024 16:24