DAMIR SENCAR Afp
OPET - OPREZNO

Vlašić i Juranović imaju danas poseban zadatak: Taktika za Škote je jasna, Daliću ostaje i - plan B!

Izbornik na oba beka ima neiskusne igrače u ovakvim susretima, a njihova će uloga biti jako važna
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. lipanj 2021. 17:37

Nakon što je procurio sastav koji je Zlatko Dalić pripremio za večerašnjju utakmicu, tri se izbornikova poteza najviše komentiraju: veza Modrić, Brozović, Kovačić, potom Vlašić na desnom krilu i Juranović na desnom beku...


Modrić, Brozović i Kovačić igrali su zajedno na Wembleyju, to su tri zadnja ili klasična vezna koji su jaki na loptu, ali s Engleskom su bili ofenzivno bezopasni. I inače se ne radi o igračima koji se ubacuju bez lopte u protivnički kazneni prostor i zabijaju golove. Kako Hrvatskoj igra samo pobjeda mnogi su očekivali da će u vezi uz Modrića i Brozovića ponuditi igrača napadačkijih sklonosti poput Vlašića ili Pašalića. Neovisno što je Kovačić dobro igrao prve dvije utakmice.

No, Dalićeve riječe o strpljivoj igri potvrđene su ovakvom postavkom veznog reda. Ostaje mu plan B da radi zamjene tijekom utakmice...

image
PAUL ELLIS Afp


Nikola Vlašić već je i ranije bio ozbiljan kandidat za startera, no Vlašić nikad u reprezentaciji nije igrao desno krilo i ovo je za njega specifičan zadatak. Kako je Josip Juranović dobio šansu na desnom beku, Juranović i Vlašić idu na Andyja Robertsona, najboljeg škotskog igrača. To će biti zanimljivo pratiti... Šime Vrsaljko se očito previše istrošio po Dalićevoj ocjeni.


Bruno Petković u trećem kolu prvi će put startati kao vođa napada. Jasno je iz postave da Vatreni neće jurnuti na sve ili ništa, da hrvatski izbornik ide na posjed i kontrolu utakmice. No, jako nas zanima koliko će ekipa iz takve postavke biti opasna po protivnički gol. Očito je ideja da Vlašić i Perišić, pogotovo Vlašić koristi prostor pred vratima kad Petković izvuče suparničku obranu. Ovaj put i Kramarić i Rebić, što je i najavljeno, čekaju šansu s klupe. Luka Ivanušec dobro je kotirao, ali evidentno ne još za startera kod Dalića.


Usto izbornik na oba beka ima igrače s malo iskustva u ovakvim susretima (Juranović, Gvardiol), a njihova će uloga biti jako važna ne samo u obrani nego i u napadu.


Jednako je bitno kakva će Hrvatska izaći na teren, mlaka, prazna i sterilna ili žestoka, hrabra, enegetski kvalitetna i trkački moćna. Škoti su najavili da se neće libiti ni udariti, da će sve učiniti za pobjedu. Na Hampden Parku trebat će se postaviti muški.

Linker
15. travanj 2024 14:05