GORAN MEHKEK Cropix
ODLUKA O KOJOJ SE PRIČA

Vulić: Žao mi je što Bišćan nije zvao jednog igrača; Besek: Sada ćemo vidjeti je li pogriješio...

‘Ako bude dobar, dočekat će priliku i bit će pozvan. Jedno nepozivanje ne mora značiti da je otpisan‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. rujan 2022. 16:06

Uoči kvalifikacijskih utakmica mladih reprezentacija Hrvatske i Danske kontaktirali smo dvojicu iskusnih hrvatskih trenera, Dražena Beseka i Zorana Vulića.

- Uvijek smo imali dobru mladu reprezentaciju, ali nismo baš često bili na završnim natjecanjima poput Europskog prvenstva, to je nekakav problem. Međutim, mlada je reprezentacija davala puno igrača za A selekciju. Nadam se da će se ovaj put to promijeniti u pozitivnom smislu, te da će aktualna momčad izboriti plasman na završnicu - rekao je Vulić.

Smatra da su mladi Vatreni u određenoj prednosti, no odmah povlači ručnu.

- Mislim da smo kvalitetnija momčad od Danske, ali to treba pokazati na terenu. Papir je jedno, govor je drugo, ali zbilja je onih 90, odnosno 180 minuta koje su pred nama...

Je li izbornik Igor Bišćan pozvao najbolje igrače?

- On sve prati i on u konačnici i odgovara za ovaj poziv. Meni je malo žao što nema malog Ljubičića koji je skrenuo pozornost na sebe doista dobrim igrama na početku prvenstva u Austriji. No, lako je nama svima govoriti ovako sa strane. Na Bišćanu je velika odgovornost, i on najbolje zna. Čovjek je koji puno bolje od svih nas prati te mlade reprezentativce, stoga vjerujmo da je izabrao najbolje.

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

Slabija igra i prolaz

Kako bismo trebali odigrati te dvije utakmice?

- Znamo da Danci igraju tvrd nogomet, jednostavan, direktan. Mi smo, s druge strane, ekipa koja voli posjed. Dakle, dva različita stila nogometa. Ako se mi nametnemo u pogledu tehnike i kvalitete nogometne igre, u tom smo segmentu puno bolji. No, to su utakmice koje imaju veliku važnost, i najvažnije je da u njih uđemo mirne glave. Ove dvije utakmice se ne igraju na ljepotu, nego na rezultat, bitan je prolaz. Možemo mi igrati fantastično i izgubiti, no više bih volio da odigramo slabije, a prođemo. Trebamo se nametnuti i igrati naš nogomet. Očekujem da će biti teško, da će biti tvrda utakmica, ali smatram da imamo kvalitetu za plasman na Euro - naglasio je Vulić.

Dražen Besek radio je u Danskoj i dobro zna koliko je kvalitetno organiziran tamošnji nogometni savez.

- Igraju se dvije utakmice u vrlo kratkom razdoblju i tu se onda stvarno vidi realna slika odnosa snaga. Bit će to dobar pokazatelj, da vidimo koja je to razina tih igrača u odnosu na generaciju koja dolazi iz jednog sustava gdje je stvarno sve organizirano i posloženo kako treba. Bit će to i prilika da se vidi kakav potencijal Hrvatska ima u tim mladim igračima koji već igraju u inozemstvu, te su i u Europi skrenuli pažnju na sebe - kaže varaždinski stručnjak.

Ljubičićeva prilika

Besek daje podršku Bišćanu i njegovim igračima.

- Vjerujem da je ova naša reprezentacija dobro vođena, što pokazuju i rezultati. Jer, to nisu mali rezultati. Smatram da treba zaboraviti ono što se imalo, odnosno da su se ove dodatne kvalifikacije mogle i izbjeći. No, s druge strane, ovo je također jedan test, jer ako želiš biti na vrhu i konkurentan u Europi, onda ne možeš birati protivnike, nego se protiv najjačih moraš dokazivati. A ova mlada reprezentacija Danske je u vrhu Europe, možda su tek Španjolska i Nizozemska jače od njih. Ove dvije utakmice pokazat će i individualne sposobnosti naših mladih igrača, a ujedno i kako cijela ekipa može funkcionirati u kolektivnom duhu te koliko ima strasti i želje za uspjehom i dokazivanjem.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

I njega smo pitali smatra li da je Bišćan pozvao najbolje?

- Vjerojatno aludirate na nepozivanje Ljubičića, ali mislim da su to nebitne stvari. Jer, ako će on biti dobar, dočekat će svoju priliku i bit će pozvan. Jedno nepozivanje ne mora značiti da je on otpisan, dok izbornik sebi uzima igrače za koje smatra da će mu dobro funkcionirati i u koje ima povjerenja. Na kraju ove dvije utakmice vidjet će se je li izbornik eventualno pogriješio, i jesu li igrači koji su pozvani doista ispred Ljubičića za ostvarivanje tog rezultata. Teško da svi mogu biti zadovoljni u tom selektivnom dijelu, ali vrijeme radi za te mlade igrače, i oni će kroz karijeru, ako su dobri, skrenuti pažnju na sebe. Ako ne, otpast će i sve će se to zaboraviti - zaključio je Besek.

image

Marin Ljubičić briljira u dresu LASK-a, ali nije na popisu Igora Bišćana

Screenshot (LASK)

Linker
27. travanj 2024 07:01