Zlatko Dalić

 MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp
RIJEČ IZBORNIKA

Zlatko Dalić: ‘Ja sam taj koji donosi odluke i odgovaram za njih, neću se uvlačiti u te igre s Livajom‘

Hrvatska će u petak od 20:45 ugostiti Latviju u petom kolu europskih kvalifikacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2023. 11:08

Zlatko Dalić vjeruje da Vatreni neće podcijeniti Latviju i Armeniju te da će Hrvatska nakon dvije kvalifikacijske utakmice za Euro koje igra u petak u Rijeci i potom u ponedjeljak u Erevanu sa četiri skočiti na deset bodova. No, posebno je oprezan po pitanju gostovanja kod Armenaca koji trenutačno sa šest bodova drže drugo mjesto na ljestvici iza vodeće Turske koja ima devet bodova.

Izbornik očekuje da će imati kompletan sastav, računajući i Bornu Barišića koji je zbog zadnje lože preskočio Old Firm sa Celticom.

- Nakon medalje u Rotterdamu slijede novi izazovi, pred nama su dvije utakmice koje bi na papiru trebale biti lagane, ali ne smijemo tako misliti. Moramo biti ozbiljni, shvatiti maksimalno svakog protivnika, ići korak po korak, moramo se dobro pripremiti. Ne bih htio da olako shvatimo suparnike, potrebni su nam bodovi za Euro. Svaki je važan... Očekujem da ćemo biti pravi, spremni i orni, kao što je uvijek bilo. Veseli me činjenica da dečki po klubovima igraju dobro, da su napravili dobre transfere, otišli su u bolje situacije, bolje klubove... Ulog je Euro gdje želimo biti i želimo što prije osigurati potreban broj bodova. Nema lakih protivnika i bodova. Utakmica u Armeniji mi je jako izazovna jer ne možeš puno dobiti, a možeš jako puno izgubiti. Nadam se da će svi biti zdravi do tada – kazao je Dalić.

Neki nisu povjerovali njegovom tumačenju da Livaju nije pozvao zbog moguće kazne UEFA-e jer se boji kako bi u slučaju njegove pojave na Rujevici moglo biti incidenata. Torcida mu je poslala poruk u "Daliću maži palačinke, a ne nama oči", a mnogi drže da kao izbornik s rejtingom i autoritetom kakav ima ne bi smio razbijati glavu s takvim stvarima kod odabira kadra već uzeti one u koje vjeruje. Na tu konstataciju je odgovorio:

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- Rekao sam sve u priopćenju. Neću tu temu širiti, duljiti niti puno govoriti. Ja sam izbornik i moram razbijati glavu o svemu, brinuti se o svemu. Neću ulaziti u nikakve igre, donosim odluke i iza njih čvrsto stojim. To je priča koja se zakomplicirala nakon svega toga, ali to su igre, a mene ne zanimaju igre.

Na konstataciju novinara kako je kazna dobivena zbog vrijeđanja suca u Ligi nacija, a ne igrača, izbornik je zakočio do kraja:

- Ne bih to komentirao.

Podsjećamo, Hrvatska ima uvjetnu kaznu po kojoj će jednu utakmicu na domaćem terenu morati igrati bez gledatelja ako se ponove diskiriminirajući povici s tribina. To je posljedice "Cigane, Cigane..." upućenih arbitrima u Nizozemskoj i još nekih prijestupa.

Dakle, Borna Barišić se priključio kolegama.

- Borna Barišić ima ozljedu, ali magnet nije ništa pokazao ozbiljnoga, bit će u redu. Nitko nije ozlijeđen. Nemamo puno vremena raditi i trenirati. Moramo osvježiti ekipu i taktički je pripremiti za Latviju. Napravit ćemo analizu, znamo što možemo i to ćemo pokazati.

Marcelo Brozović je otišao u saudijsku ligu. Kako mu se čine tamo njegove igre? Je li to na razini podražaja u Europi?

- Svi smo bili skeptici prema toj ligi i kraju, prema kvaliteti. Ja sam tamo bio prije deset godina, tada je možda bio problem kvalitete, ali sada moramo pratiti tu ligu jer su vrhunski igrači u njoj. Brozović ima 5-6 utakmica možda jačih nego u Italiji, kad se gleda igrače protiv kojih igra. Za njega je i tako neupitno da će svoje dati i istrčati, pokazati klasu. Ne očekujem da će zato imalo biti lošiji ili bolji što je tamo, nema straha za njega.

Luka Modrić je nastavio igrati za reprezentaciju, o tome se nije javno komuniciralo sve od objave popisa. Kad je on znao da će Luka i dalje biti kapetan?

- Mislim da bi trebalo objaviti da je prestao igrati. U lipnju smo sve dogovorili, ni ja ni on ne volimo biti po medijima. Nas smo dvojica to proslavili. Kad bi on rekao da neće igrati dalje, to bismo objavili, ali kako je odlučio nastaviti nije bilo potrebe. Luka je za nas velika snaga, ima golem motiv nastaviti te voditi Hrvatsku na Euru. Moramo biti sretni što je tu, kao i Perišić, Brozović, Vida... Oni ne igraju u reprezentaciji samo zbog starih zasluga nego su i dalje najkvalitetniji na svojim pozicijama. Hvala Luki što je i dalje s nama. Nema kalkulacija, bit će maksimalno unutra.

U Realu je manje igrao na startu sezone...

- Zadnju je utakmicu igrao od prve minute, imaju puno igrača i utakmica, roster je veliki kao i u Manchester Cityju... Trener mora slagati postavu, Luka će imati minutažu, izboriti se, kroz rad dobit će svoje mjesto. Opet će biti glavni igrač Reala.

Koliko prostora bi utakmice s Latvijom i Armenijom mogle ponuditi za rotacije u ekipi?

- Najviše bih volio da damo šansu svima, da svi podnesu isti teret. To bi bilo najrealnije, najoptimalnije. Nećemo puno miksati jer moramo biti ozbiljni u radu i pripremi sastava. Rado bih rasporedio teret.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

O Latviji je kazao:

- Jedina zamka je da ih shvatimo olako. To dosad nije,bio problem, ali moram to naglasiti jer želimo tri boda, punu Rujevicu, korektno navijanje i podršku. Onda ćemo biti pravi. Igrali smo u Rijeci s Ciprom i Maltom, mučili smo se, bilo je teško. Na to moram upozoriti.

Desetorica su pozvanih na listi 23 promijenili klub ove sezone. Jesu li svi sretni?

- O prijelaznom roku s igračima ne razgovaram. Znaju da imaju moju podršku što god odluče i to je jako važno. Svi su otišli na bolje, drago mi je da je Sosa stigao u Ajax jer on je malo stagnirao i sada ga očekujem još boljega, svježijega i sretnijega. Tako i sve druge. Gvardiol i Kovačić su otišli u City, Kovačić se izborio da bude glavni igrač Manchester Citya. Trener kao Pep Guardiola koji je najjači na svijetu ga je prepoznao, neovisno o našim lokalnim sumnjama u njega. Koje su to gluposti... Mi u stožeru stalno govorimo za njega da je to – to. Sretan sam zbog toga, veselim se da će njihova sreća biti dobra i za reprezentaciju, da će doći još sretniji.

No, potom je priznao da je popričao s Dominikom Livakovićem koji se lomio ostati ili otići iz Dinama.

- S Livakovićem sam pričao, i on je trebao otići da ne ostane vječni golman Dinama, iako je to bila njegova želja. Moraš otići, tražiti novi izazov i novu priču. Kad jednom završiš karijeru više te nitko ne pita gdje si bio. Tko te pita... Zato pokaži kvalitetu koju imaš na još višim razinama - zaključio je Dalić.

Linker
21. srpanj 2024 13:45