Ian Macnicol/afp/profimedia
ZABRANJENE RIJEČI

‘Zove me novinar iz Škotske i pita: Je li Vida stvarno to izjavio? Možda smo slabi, ali imamo ponos‘

Hrvatska je veliki favorit u utakmici Lige nacija protiv Škotske, ali naši nogometaši moraju biti oprezni
Piše: SNObjavljeno: 09. listopad 2024. 12:20

Sportska televizija (SPTV) i Sportske novosti zajedno rade emisiju "Sportsko jutro" koja se na SPTV emitira od 11 sati, dok reprizu emisije možete pogledati na istom programu od 19 sati. "Sportsko jutro" emitira se svakim radnim danom u dva navedena termina.

Hrvatska nogometna reprezentacija je u fokusu ovog tjedna. Izabranici Zlatka Dalića u subotu igraju utakmicu Lige nacija protiv Škotske dok je tri dana kasnije na rasporedu susret protiv Portugala. Vatreni su bili glavna tema današnje emisije ‘Sportsko jutro‘, a novinari Sportskih novosti Damir Dobrinić i Emir Fulurija raspravljali su o popunjavanju spornih pozicija koje Dalić ima.

- Na prošle dvije utakmice Lige nacija smo uspješno testirali ono što smo zazivali godinama, igru s trojicom u obrani. Sada ćemo nastaviti s tom formacijom iako imamo problema s pozicijom desnog bočnog. Nemamo ozlijeđenih Juranovića i Stanišića tako da je sve spalo na Kristijana Jakića - rekao je Fulurija, a Dobrinić se nadovezao:

- Opet će sve tu poziciju vjerojatno igrati Jakić ili netko od krila. Protiv Portugala je Jakić uspješno igrao protiv Leaa, izgledalo je to dobro. Sad će mu protivnik biti Andy Robertson iz Liverpoola, ali ako je mogao protiv Leaa, mogao bi i protiv njega. Stoperski tercet Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol izgleda dobro pa ako je Dalić odlučio testirati igru s trojicom u obrani, treba nastaviti s tim testom.

Jedna od problematičnih pozicija je posljednjih godina bila ona napadačka, ali sada Dalić ima slatke brige jer je trenutno dosta raspoloženih igrača na toj poziciji. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Dalić složiti napadački dvojac, a naši novinari smatraju kako će jedno mjesto uzeti netko od dvojca Kramarić/Petković, a drugi će biti klasični centarfor - Budimir ili Matanović. Što se veznog reda tiče, uz neupitne Kovačića i Modrića, treće mjesto bi trebao zauzeti Luka Sučić.

- Vidjet ćemo hoće li Sučić igrati ispred Modrića i Kovačića ili će djelovati s njima u trokutu. On je napravio veliki iskorak u ovih mjesec dana od posljednje akcije. Trener Real Sociedada je odmah govorio da on neće igrati dok on ne shvati što treba igrati i to prihvati. Njemu ne treba Sučić koji briljira pred vratima suparnika, njemu treba nogometaš koji će kao vezni igrač odrađivati i defenzivne poslove. To je Sučić ispoštovao i sada izgleda dobro - rekao je Dobrinić.

Škotska u Maksimir dolazi u prilično teškoj situaciji. Ozlijeđeno im je čak 12 igrača, prvi vratar reprezentacije je 41-godišnji Craig Gordon, a priliku da odigraju svoje prve reprezentativne utakmice dobili Nicky Devlin (30) i Liam Lindsay (28). No, Dobrinić upozorava na jednu važnu situaciju što se tiče Škota.

- Nije u Škotskoj bajna situacija, ali znaš kako to ide kod njih - lipanj je 2013., oni su zadnji u grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Čujem se s kolegom iz Glasgowa, Craigom Swanom, i on kaže kako Škotska nema šanse jer Hrvatskoj trebaju bodovi, a njime nedostaje desetak igrača. No, kako se približava ta utakmica Domagoj Vida uoči te utakmice kaže kako Hrvatska želi ne samo pobijediti nego i ‘nabildati‘ gol-razliku. Zove me Craig nakon toga i pita je li to Vida stvarno izjavio. ‘Jesmo slabi, ali imamo ponos. Ne možeš na nama nabijati gol-razliku‘, kaže on, a očigledno su tako razmišljali i igrači. Došla je utakmica, Snodgrass je zabio za 1:0 i to je bilo to, a kasnije su nas pobijedili i u uzvratu (2:0). Poruka je da ih se niti slučajno ne smije podcijeniti. Možete to misliti, ali nemojte to izgovoriti niti pokazati u igri.

Ostatak analize susreta Vatrenih protiv Škotske, ali i raspravu o drugim sportskim temama poput U21 reprezentacije i nepozivanju Brune Durdova, novog posla za Jürgena Kloppa, rezultate naših rukometnih i vaterpolskih klubova pogledajte u cijelom izdanju ‘Sportskog jutra‘.

Linker
09. listopad 2024 15:07