Paulo Dybala

 GLYN KIRK Afp
NAKLON IKONI

Dybala odbio ‘desetku‘! Novo pojačanje Rome jednom je rečenicom ‘zapalilo‘ grad i odalo poštovanje legendi

Iako je veliki Francesco Totti ‘blagoslovio‘ mogućnost da Dybala uzme desetku, to se nije dogodilo.
Piše: JL.Objavljeno: 21. srpanj 2022. 16:00

Paulo Dybala početkom tjedna postao je novi igrač Rome, a potom se pridružio momčadi na pripremama u Portugalu da bi potvrdio transfer. Sjajan je to posao Vučice, dobiti igrača takvog kalibra, koji cijelu karijeru provodi u talijanskom nogometu, i to bez ikakvih troškova izuzevši šest milijuna eura dogovorene plaće do 2025. godine. Njegov dolazak na Olimpico bljesnuo je kao grom iz vedra neba - prethodno smo slušali poveznice s Interom, Milanom i Napolijem. Redom klubovi s mandatom u nadolazećoj Ligi prvaka, no Argentinac je odlučio pridružiti se momčadi koja će kontinentalni put ganjati u nižem razredu, odnosno Europskoj ligi.

José Mourinho osobno ga je nazvao i izrazio želju za njegovim uslugama, nije prošlo dugo i Dybala je postao Rimljanin. Tako se, izgleda, ispunila nedavna želja najveće legende Rominog okružja - Francesca Tottija - koji je "kriomice izlobirao" transfer.

- Da se mene pita, broj 10 dao bih Paulu Dybali, uz to bih mu udijelio nekoliko dobrih savjeta - rekao je nedavno legendarni Talijan listu Calciomercato, dok nismo ni približno mogli pretpostaviti put kretnje argentinskog reprezentativca, osim spoznaje da zasigurno napušta Juventus.

Tottijeva izjava odjeknula je Olimpicom. Ne samo zato što je kultna ikona Rome punih 20 godina bila vlasnik broja 10, već je dres od tada "izvan upotrebe" pet godina.

- Hoću li preuzeti broj 10? Ne znam, pričajmo o tome kasnije - rekao je prilikom slijetanja u Portugal, gdje su ga dočekale medijske kamere. Održao je početnu neizvjesnost, a sada ipak prelomio.

- Razgovarao sam s glavnim menadžerom i on me pitao želim li uzeti broj 10, što je ovdje iznimno značajno zbog svega što je Francesco Totti učinio. Mislim da taj dres i taj broj trebaju ostati njegovi jer on neizmjerno znači gradu i navijačima. Takav dres zahtjeva puno poštovanja i odgovornosti, još ga uvijek vidim kao Tottijevu košulju - rekao je Dybala u klupskom intervjuu i uzeo brojku 21, koja je obilježila njegov uspjeh.

No, Totti je ipak obilježio cijelu eru. Ne samo obilježio, već ju možemo i nazvati ‘Tottijeva era‘ - pune 24 godine u službi Vučice, a velik dio karijere i vođa čopora s ukupnih 782 nastupa, 307 pogodaka i 186 asistencija, ili ti nepunih 60 tisuća minuta na terenu pod Rominim grbom. Ostao je simbol lojalnosti, nikada nije ni pomišljao na drugi klub i pokazao da je Roma njegova istinska i vječna ljubav, kako je jednom prilikom i izjavio.

- Volim misliti da je moja karijera priča koju ćete svima prepričavati. Posljednji put skidam dres, a ni sam nisam siguran jesam li spreman otići, ali vjerojatno nikada neću biti - dio je njegovog oproštajnog govora na posljednjoj mu utakmici, u svibnju 2017. protiv Genoe. Teško se sjetiti veće romanse između igrača i kluba, vjerojatno i nemoguće.

- Mnogi me pitaju "zašto si cijeli život proveo u Rimu". Kažem im da Rim predstavlja moju obitelj, moje prijatelje, ljude koje volim. Rim je za mene svijet. Ovaj klub i ovaj grad bili su moj život, uvijek - svojevremeno je govorio.

Sjećamo ga se i kao simbola lojalnosti, ostao je vjeran Vučici iako je dobar dio karijere mogao prstom pokazati gdje želi nastaviti igru. No, vrijedilo je samo jedno - svi putevi vode u Rim. Dybala je u pravu, desetka još uvije nosi ime Francesca Tottija.

Linker
28. travanj 2024 04:59