Nikola Vlašić tijekom utakmice s Napolijem

 Lapresse/ddp Usa/profimedia
SEZONA ISKORAKA

Hrvatski trener najavljuje aduta više za Dalića: ‘Stavljam ruku u vatru da će igrati na vrhunskoj razini‘

Vlašić je protiv Rome, koja je jedna od momčadi s najboljom formom, bio odličan i dobio je ocjenu 7
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. ožujak 2024. 15:07

Nekako ispod radara kod nas prolazi jedan nogometni, odnosno igrački iskorak. Nikola Vlašić je hrvatski reprezentativac koji je od kolovoza 2022. član Torina. Prvo na posudbu iz West Hama, a od prošlog ljeta s punopravnim statusom Granatiera.

Torino je jedan od najslavnijih klubova s Apenina, koji već duži niz godina nije na razinama velike tradicije. Osnova je u manjku financijskih potencijala da bi se pratilo natjecateljske ritmove većih klubova. No, unatoč štedljivoj politici vlasnik kluba, moćni poduzetnik i medijski tajkun Urbano Cairo, odlučio je prošle godine investirati još 13 milijuna eura kako bi mu WH prepustio hrvatskog reprezentativca.

Presudnu ulogu u tome odigrao je Splićanin Ivan Jurić, jedan od cjenjenijih trenera Serie A, čija je vještina razvijanja igrača i pogotovo modernije verzije ofenzivnog nogometa (slično svom mentoru Gasperiniju) već etablirana vrijednost.

Jurić je kod Caira inzistirao da mu se dovede, odnosno zadrži splitskog internacionalca, te je jamčio da će biti i veliko pojačanje, ali i igrač koji će se i te kako isplatiti klubu. Nikola Vlašić imao je uspone i padove unutar godinu i pol dana staža u Serie A, ali je nedvojbeno pokazivao potencijale koji se u Italiji jako cijene. To su snalaženje u gužvi, kvalitetno igranje između linija, primanje lopte leđima okrenut suparničkom golu i pod pritiskom, a uz to i vrlo dobra tehnička potkovanost, te odlična fizička komponenta. Zašto je to u Italiji važan skup vrlina? Stvar je u tome da se u calciu poklanja ogromna pažnja taktičkom pitanju, odnosno nadmudrivanju.

image
ALBERTO GANDOLFO Nurphoto Via Afp

Uslijed takvih pristupa jako je teško izboriti se za prostore na terenu, jer se momčadi taktički ponašaju vrlo odgovorno i disciplinirano. Vlašić sa spomenutim vrlinama lomi te suparničke blokove, i da taj njegov pristup iskazuje u većem klubu, odnosno jačoj momčadi, onda bi slijedom aktualnih prezentacija imao i još glasnije medijske odjeke.

- Vlašić je igrao spektakularno protiv Lazija. Jedina stvar koja mi još nije kod njega ispunjena to je kontinuitet. No, ima ogromnu želju da uči i napreduje, podređen je radu i ima moje ogromno povjerenje.

To je Jurić kazivao o sjajnoj Vlašićevoj prezentaciji protiv Lazija u Rimu, gdje su Granatieri izgubili 0:2, ali su bili dobrim dijelom dominantni. Isto se dogodilo ubrzo potom na istom stadionu, ali s Romom (2:3).

- U ove dvije rimske utakmice imali smo 38 udaraca na gol, a Lazio i Roma ukupno 14. Unatoč našoj inicijativi i poduzetnosti, izgubili smo, ali igra je bila odlična. Ono što nam nedostaje to je realizacija.

Vlašić je i protiv Rome, koja je jedna od momčadi s najboljom formom (otkako je Mourinha zamijenio De Rossi), bio odličan, i dobio je ocjenu 7, kao najviša u toj utakmici (još par igrača). Pri tom kroničari ističu da Vlašić pokazuje polivalentnost i kao trequartista (u 3-4-2-1), i kao druga špica, ali po potrebi je učinkovit i kao vezni. Pokazao je to u dvoboju s Napolijem u petak, kada je izboren remi s aktualnim prvakom. Vlašića je Jurić zadužio da blokira njihovog playmakera koji je jako važan za igru Napolija, pa je naposljetku Splićanin to učinio na najbolji način. Lobotka je dobio neprolaznu ocjenu, a Vlašić pohvale...

image
NDERIM KACELI/IPA/IPA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Nderim Kaceli/ipa/ipa/sipa Press/profimedia

Može li se nečim posebnim definirati evidentan iskorak u Vlašićevoj igri od početka ove godine? Prije bi se reklo da nema ničeg posebnog, nego logika napredovanja. Prvo je što je Vlašić zdrav i fizički puca od snage, energije. Drugo, Torinova momčad igra dobro. Treće, rad s Jurićem podiže samopouzdanje Vlašiću. Četvrto, a možda i temeljno, izrekao je sam Jurić:

- Kad je igrao u Rusiji, za CSKA, Vlašićev nogomet bio je anarhičan. Igra mu je bila temeljena na impuls trenutka, a sada se prepoznaje kako u igri traži svoje prostore unutar jasnije definirane pozicije. Jedino što mu još nedostaje su pogoci, ali doći će. Za Vlašića stavljam ruku u vatru da će igrati na vrhunskim razinama sljedećih 5-6 godina.

Taktičko napredovanje Vlašića posljedica je i trenerova rada, ali i razvijanja unutar Serie A, gdje se tehničko-taktički dobivaju najkvalitetnija (sa)znanja. Vlašić je ofenzivni vezni, igrač koji stvara višak u sredini, i uz fizičku moć vrlo dobro tehnički djeluje.

Nastavi li ovim ritmom podizanja forme, izbornik Dalić će s Vlašićem u kontekstu Eura imati jedan važan adut više.

Linker
22. travanj 2024 17:40