Navijači Juventusa ispred svog stadiona

 ISABELLA BONOTTO Afp
NAJTEŽA KAZNA

Novi udarac za nogometnog velikana: Najgore tek slijedi, prijeti mu - zadnje mjesto na tablici!

Staroj dami oduzeto je 15 ligaških bodova, a kazna koju sada traže još je rigoroznija..
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. veljača 2023. 20:25

Taman kada su se u Juventusu, barem iz igračke i trenerske perspektive, pomirili s 15 oduzetih bodova u skladu s kaznom koju je naložio Federalni žalbeni sud Italije, tamošnji mediji izvještavaju da bi najgore za Staru damu tek moglo uslijediti. Ugledni Corriere dello Sport piše da tužiteljstvo Talijanskog nogometnog saveza, koje je i pokrenulo nedavno završeni sudski postupak zbog malverzacija u klupskim knjigama, planira tražiti još veću kaznu za Juventus.

- Tužitelj Talijanskog nogometnog saveza tražit će da se Juventus kazni oduzimanjem najmanje 20 bodova zbog prevare oko isplata plaća igračima tijekom pandemije koronavirusa, što je slučaj koji se smatra daleko težim kršenjem pravila od onog što je korištenje lažnog kapitala u financijskim knjigama - stoji u tekstu spomenutog glasila.

Dakle, Massimiliano Allegri do prije nekoliko tjedana mogao se, doduše optimistično pored ovakvog Napolija, nadati borbi za Scudetto. Kada je Juventusu oduzeto 15 bodova, kazao je da je "čudo potrebno da bi se izborila Liga prvaka", a ako Stara dama ostane bez dodatnih 20 bodova, jedina Allegrijeva borba oslikat će se u onoj za - opstanak.

image
ISABELLA BONOTTO Afp

Juventus bi tom presudom ostao na svega tri boda i s 13. pao na posljednje mjesto Serie A te bilježio pet bodova manje od Cremonesea, zadnje momčadi tablice nakon 20 odigranih kola.. Za vjerovati je da bi torinski velikan u tom slučaju sigurno opstao u ligi, dosad su u prosjeku uzimali 1,3 boda po utakmici, što je i više nego dovoljno za izbjeći crvenu zonu nastave li takvim ili čak lošijim tempom.

No bila bi to propast Juventusa iz druge perspektive. Na Alianzu se nalaze mnoge zvijezde i teško je očekivati da će na ljeto ostati u klubu nastavi li Stara dama padati na tablici zbog sudskih rješenja. Za neke od njih, poput Dušana Vlahovića, već su se spominjale razne ponude i kontakti. Zašto bi igrač kalibra Vlahović ostao u momčadi koja vjerojatno neće izboriti ni Konferencijsku ligu izgubi li 20 bodova, a kamoli nešto više? Kada su 2006. izbačeni u niži rang, velike zvijezde kao što su Ibrahimović i Vieira napustili su "brod koji tone", jer nitko ih ne može natjerati da budu kapetani istog.

Osim toga, Juventusu prijeti i tužba Cristiana Ronalda, o tome su talijanski mediji izvještavali krajem prošle i početkom ove godine. Portugalac traži 20 milijuna eura koje treba dobiti sukladno tajnom ugovoru, koji je i "iscurio" u medije. On ga nije potpisao, ali tadašnji sportski direktor Fabio Paratici - kasnije osuđen i suspendiran iz nogometa - jest. Na pitanje zašto Ronaldo nije potpisao taj ugovor, njegov neimenovani odvjetnik kazao je:

- Zato što ima dobre savjetnike - i time sve rekao o poslovanju Juventusa iza kulise.

Linker
02. svibanj 2024 03:45