MIGUEL MEDINA AFP
KORONA OTKRILA TUŽNU SLIKU

OBJAVLJENA ZAPANJUJUĆA PROCJENA: DUGOVALI SU 2,5 MILIJARDE EURA, A SADA OSTAJU BEZ DODATNIH 700 MILIJUNA Ništa od nogometa u Italiji ovoga ljeta!?

SERIE A Nakon početnog entuzijazma zbog najava povratka treninzima, odluke vlade izazvale su ogorčenje Lige klubova. Odgoda do jeseni sada je realna opcija
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. travanj 2020. 14:49

U posebnoj anketi provedenoj u Italiji čak 64 % građana kazalo je da nisu za nastavak nogometne sezone dok traje kriza pandemije koronavirusa! Kako govorimo o jednom od “najnogometnijih okruženja Europe”, anketa više nego dovoljno govori o stanju nacije. COVID-19 psihološki je toliko već posljedica ostavio da se čak i nedodirljivi calcio smatra uistinu sporednim pitanjem.

- Mislim da bi početak nogometa bio jako važna poruka za cijelo društvo - misli Fabio Capello. Legendarni trener potiče vladu Italije da u tom smislu učini maksimum da se i na taj način počne vraćati osjećaj normale i podigne moral narodu.

No, epidemiolozi i stručnjaci u vladinu stožeru za borbu protiv pandemije ne popuštaju. Štoviše, stavom koji nogomet drži osobito rizičnim ovog trenutka, znanstvena je struka odlučno pridonijela da se 4. svibnja nogometaši ne nađu u grupi onih sportova (individualnih) čiji akteri mogu započeti s radom. Uz dužne distance, naravno.

Takav stav izazvao je ogorčenje onih članova Lige klubova Serie A koji forsiraju za nastavak treninga i potom prvenstva, odnosno potakao je zadovoljstvo gotovo pola lige koji su dosljedni u stavu da se Serie A zaustavi barem do kraja kolovoza. Na čelu s Paolom Dal Pinom, predsjednikom Lige, nezadovoljni klubovi javno prozivaju vladu i resornog ministra sporta i mladeži Vincenza Spadafora da djeluje protiv nogometa. Teorije urota odbacio je i Gabriele Gravine, predsjednik FIGC-a (Nogometni savez Italije), koji pokušava smiriti strasti između sukobljenih strana. S jedne strane je politika, odnosno vlada i znanstvenici, s druge su klubovi. I naravno, veliki interesi.

TV prava 40 posto

Ekonomski analitičari Lige ukazali su na enormne gubitke klubova. Serie A i bez posljedica virusa bila je opterećena dugom klubova u iznosu od 2,5 milijarde eura. Pandemija je to sada otkrila jer je svima voda došla do grla. Ukoliko pak liga ne bude nastavljena, TV kuće koje imaju prava prijenosa tražit će od Lige smanjenje obveza prema klubovima u visini 440 milijuna eura (uključeno je 255 milijuna neplaćene rate za posljednjih tri mjeseca). Radi shvaćanja težine tih minusa, dovoljno je kazati da prodaja TV prava puni čak 40 % proračuna talijanskih prvoligaša. Dio novca solidarno ide klubovima Serie B. U nedostatku utakmica klubovi Serie A, ali s najavom bez gledatelja i u slučaju nastavka, računa se da će izgubiti na prihodima od ulaznica, suvenira, sponzora, oko 250 milijuna eura. Dakle, Serie A procjenjuje štete na realnih 700 milijuna eura, ako se ne nastavi aktualno talijansko prvenstvo…

No, stručnjaci u vladinu stožeru, koji diktira uvjete, nisu posebno uzbuđeni brojkama minusa milijuna za nogomet. Oni tvrdo brane stav da su najvažnije brojke koje pokazuju odnose zaraženih-preminulih-oporavljenih, odnosno brojke koje pokazuju doslovno stanje zdravlja nacije. Objašnjavajući zašto nogomet ne dobiva još dozvolu ni za individualne treninge, tvrde da je problem u tome da iziskuje aktivnost 50-70 ljudi po klubu, što je veliki rizik. Pogotovo su rizični transferi autobusima na dugim putovima. Zato ostaje stav da bi treninzi po grupama mogli početi 4. svibnja, a zajednički trening možda od 18. svibnja. I to “možda” dodatno je izludilo Ligu, jer praktično smanjuje vrijeme da se igrači odrade pripreme i započnu ligu prije 14. lipnja. To je zid, iza kojeg onda više ne bi bilo prostora za zaključenje sezone na terenu.

Komplicirano i skupo

Tako su od kraja prošlog tjedna sve glasnije najave, koje institucionalno stalno potiče i Giovanni Malago, predsjednik Olimpijskog odbora Italije, da bi FIGC i Liga Serie A ozbiljno morale pripremiti plan B. To je plan u slučaju da vlada donese odluku sličnu onoj u Nizozemskoj, gdje su sva sportska događanja i aktivnosti odgođeni do rujna. Raspoloženje kod stanovništva, okupirano brigom za zdravlje i sve težim egzistencijalnim stanjem, ne ide prilog klubovima te podupirateljima pokretanja prvenstva.

Postoji i jedan moralni teret, a to su pitanje testiranja. Liga je preuzela na sebe trošak gotovo četiri milijuna eura kojima bi se osigurali stalni testovi za sve klubove (50-70 ljudi). No, problem je što se stanovništvo malo testira, i zbog financijskih okvira masovnije provjere (ne)zaraženosti, pa bi usmjeravanje testova u nogomet moglo izazivati velika negodovanja masa. Dodatni problem je dvojba što učiniti ako se neki igrač pokaže pozitivnim na koronavirus kada počnu aktivnosti. Pobornici igranja tvrde da ga treba samo izolirati i odmah testirati sve ostale aktere u klubu, dva puta unutar 24 sata i još dodatna dva serološka testiranja za 5-7 dana. Skupo, komplicirano, otežavajuće za klubove i dodatno remećenje nužnog bržeg ritma igranja.

Ovog trenutka, od prošlotjednog velikog optimizma i onda hladnog tuša nogometu od epidemiologa, postotak hoće li se nastaviti prvenstvo ili će se dogoditi povijesna odluka odgode Serie A (ostali rangovi nisu ni u raspravi), kažu upućeni novinari, sada je 50-50 %. Za talijanske prilike to je vrlo nepovoljan omjer za nogomet i dovoljno velik pokazatelj da vlada Italije ozbiljno razmišlja ovaj put odoljeti pritiscima nogometne industrije i do rujna sve zaustaviti...

Linker
20. travanj 2024 08:01