AP
DJELITELJ (NE)PRAVDE

Sezona iz noćne more za Wolfganga Starka: Pamte ga Vatreni, Hertha i Borussia!

Žao mi je, to se nije smjelo dogoditi. Jedanaesterac i crveni karton su moja pogreška. Ovo je neugodno, ali odluka je bila moja - izjavio je nakon utakmice Stark
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 10. prosinac 2012. 20:36

Ova godina Wolfgangu Starku neće ostati u lijepom sjećanju. Donedavno prvo ime njemačkih sudaca ove 2012. našlo se u tri situacije koje niti jedan nogometni arbitar sebi ne želi.

Sve je počelo uzvratnom utakmicom doigravanja za ulazak u Bundesligu između Fortune i Herthe u Düsseldorfu, potom je na Euru katastrofalno vodio sraz Hrvatske i Španjolske, poslavši svojim odlukama Vatrene doma već nakon prvog kruga, a sebi zatvorivši vrata napretka u europskoj sudačkoj hijerarhiji. Posljednji gaf zbio se prekjučer u Dortmundu, gdje je direktno svojim odlukama utjecao na rezultat utakmice Borussije i Wolfsburga.

Fortuna i Hertha igrali su uzvratni dvoboj doigravanja, domaći navijači su nekoliko minuta prije kraja pojurili na travnjak želeći proslaviti ulazak svojih ljubimaca u Bundesligu nakon 16 godina čekanja, no kako nije bio kraj Stark je sve igrače uputio prema svlačionici dok se situacija na travnjaku nije raščistila. Nakon 20 minuta uspio je osigurati nastavak utakmice, no to je ražestilo Herthine igrače koji su smatrali da je trebao prekinuti dvoboji, Kobiašvili ga je u toj gužvi čak i udario, a Stark se spasio bijegom u svlačionicu gdje je, po vlastitom priznanju, plakao.

četiri 'kriva' gola

Na Euru nam je oduzeo veliku prigodu, nije dosudio dva jedanaesterca za Hrvatsku protiv Španjolske. Furija je na kraju slavila 1:0 i otišla do kraja, a Hrvatska i Stark otišli su doma.

Ove subote njegova je karijera ispisala novo poglavlje loših sudački procjena. Pomnom analizom utvrđeno je da su čak četiri od pet pogodaka u dvoboju aktualnog prvaka i Wolfsburga bili neregularni. Prvo je kod ubacivanja Reusa sa strane Lewandowski stajao nekoliko centimetara u zaleđu i premda Poljak nije dirao loptu svojim je pokretom utjecao na igru, pa vodeći pogodak za domaćina nije trebao biti priznat. No, tu se radilo oko pet centimetara, ali kod izjednačenja Wolfsburga dvije vezane pogreške direktno su utjecale na krajnji ishod.

Naime, kod Diegovog proigravanja Vierinha bio je u zaleđu, a u nastavku akcije Dostov udarac na liniji zaustavio je Schmelzer, lopta ga je pogodila u koljeno i butinu, a Stark je procijenio da je branič crno-žutih zaustavio loptu rukom. Uslijedio je jedanaesterac i crveni karton. Odmah se vidjelo da je to pogreška, ali Stark je ostao pri svome i Diego je s bijele točke vratio rezultat u ravnotežu.

- Žao mi je, to se nije smjelo dogoditi. Jedanaesterac i crveni karton su moja pogreška. Ovo je neugodno, ali odluka je bila moja - izjavio je nakon utakmice Stark. No, tu nije bio kraj njegovim nevoljama.

Već pet minuta kasnije Naldo je uputio udarac prema vratima, na putu lopti našao se Kjaer, koji je bio iza obrane domaćina. Danac se sagnuo i tim potezom omogućio pogodak gostima. I onda u 61. minuti dvoboj Kjaera i Lewandowskog Stark je okarakterizirao jedanaestercem premda je danski stoper jedva dotaknuo poljskog napadača.

Subotnje popodne iz najgore noćne more, a kako je i sam priznao da je pogriješio u slučaju Schmelzerova isključenja, branič Borussije Dortmund danas je oslobođen kazne zbog crvenog kartona. No, bodovi su otišli, a to više nitko ne može vratiti.

- Ovako loše nitko ne može suditi - zaključio je Michael Zorc, sportski direktor Borussije Dortmund.

Linker
19. svibanj 2024 21:28