foto: Cropix
DRAMA U GRADSKOM VRTU

Slavni prvoligaš završio na bubnju: Grad Osijek prodaje dionice kluba za 1 kunu!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. studeni 2015. 10:52

Da se Nogometni klub Osijek zaista nalazi u najtežoj situaciji od svoga osnutka, davne 1947. godine, pokazala je jučerašnja, 22. sjednica Gradskog vijeća Osijek.

Naime, donesena je odluka o prodaji dionica NK Osijek s.d.d. u vlasništvu Grada Osijeka, kojom će Grad prodati svoj vlasnički udio od 554.163 dionice, nominalne vrijednosti 55,416.300 kuna, odnosno 46,6 posto temeljnog kapitala osječkog prvoligaša.

Značajan je, u toj odluci, i podatak da će se postupak provesti javnim prikupljanjem ponuda - bez isticanja početne cijene. Praktično, to znači da će se dionice moći kupiti i za jednu jedinu kunu, ali bi novi vlasnik tek tada naišao na poteškoće.

Jer, kao pokazatelj ozbiljnosti ponude, prvo je potrebno uplatiti 100.000 kuna u gradski proračun, kao i čvrsto jamstvo stabilnog djelovanja NK Osijek u sljedećih pet godina. Naličje cijelog postupka podrazumijeva trenutno otklanjanje aktualnih dugovanja u iznosu od oko pet milijuna kuna, a u 2016. godini i prvi dio šestogodišnjeg procesa podmirivanja oko 19 milijuna preostalih obveza nakon završetka predstečajne nagodbe.

Hoće li, nakon neuspjelog ljetošnjeg “natjecanja” jedne njemačke agencije i tvrtke Prvo osječko pivo 1664 kao zainteresiranih strateških partnera, najnovija odluka Gradskog vijeća naići na očekivani odjek?

Osim toga, sve opravdanije postaje sada već višemjesečno negodovanje osječke javnosti oko (ne)rada prijašnjih, ali i aktualne klupske uprave.

Jer, propadne li najnoviji pokušaj spašavanja jedinog slavonskog prvoligaša od gašenja, u koji bi se prodajom dionica trebali uključiti i IPK Osijek d.o. i Gradska banka d.o.o. u stečaju, neizbježno će se morati razotkriti tko je, u proteklih nekoliko godina dakako, pasivnošću i(li) lošim procjenama i poslovanjem, upropastio klub s gotovo sedamdesetogodišnjom tradicijom!

Dosad su se odgovori svodili na to da je krivac “onaj drugi, prethodni”...

Linker
19. svibanj 2024 19:44