TOM DUBRAVEC Cropix
DRAMU ODLUČILI PENALI

Argentina je prvak svijeta! Messi i Mbappe ispisali povijest u jednom od najboljih finala svih vremena!

Nevjerojatna utakmica, za povijest! Mbappe je zabio hat-trick, ali pobjednik je Messi!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 19:15

ARGENTINA - FRANCUSKA 3:3 (4:2) (Messi 23‘ p., 108‘, Di Maria 36‘/Mbappe 80‘ p., 81‘, 118‘ p.)

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez - Molina (od 91. Montiel?), Romero, Otamendi, Tagliafico (od 120.+1. Dybala) - Di Maria⚽ (od 64. Acuna?), De Paul (od 102. Paredes?), Fernandez?, Mac Allister (od 116. Pezzella) - Messi⚽⚽, Alvarez (od 102. La. Martinez)

FRANCUSKA (4-2-3-1): Lloris - Kounde (od 120. Disasi), Varane (od 113. Konate), Upamecano, T. Hernandez (od 71. Camavinga) - Tchouameni, Rabiot? (od 96. Fofana) - Dembele (od 41. Kolo Muani), Griezmann (od 71. Coman), Mbappe⚽⚽⚽ - Giroud? (od 41. Thuram?)

DOHA (Al Daayen) - stadion Lusail. Gledatelja: 88,966. Sudac: Szymon Marciniak (Poljska).


Leov hommage Maradoni i potpun ulazak u srca Argentinaca. Lionel Messi osvojio je i najveći trofej koji mu je jedini nedostajao, sada je matematički po svim kriterijima dostigao i prestigao boga lopte koji je hodao zemljom te više nego ikad zavrjeđuje da ga se naziva najvećim nogometašem svih vremena. U Kataru je konačno okrunjen novi kralj. Za to je morao odigrati jednu od najboljih utakmica za nacionalnu vrstu, zabiti dva gola, pa još dodati i jedan u drami jedanaesteraca.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Bilo je najbolje finale Svjetskog prvenstva svih vremena i daleko najkvalitetnije, najnapetije, najjačeg tempa, drame i poteza u posljednjih pedeset godina. Argentina je vodila 2:0 i 3:2, Francuska se vraćala, da bi u sudačkoj nadoknadi Kolo Muani imao mat za Tricolore koji mu je obranio Emiliano Martinez, a u kontri Lautaro Martinez glavom nije zabio za trijumf. Fantastičan dvoboj, nogometna čarolija, igrački, atletski, taktički, reklama za najvažniji sport kakva se samo mogla poželjeti. Megazvijezde Messi i Mbappe super raspoloženi, Argentinac autor dva, Francuz tri gola. Prštalo je od majstorija i velemajstorija, a napetost među ustreptalim navijačima došla je do usijanja. Briljantan kraj Svjetskog prvenstva. Francuska je predala krunu, ali borila se do zadnje kapi krvi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Argentina ima treću zvjezdicu iznad grba, duže ju je čekala nego Francuzi i više zaslužila. Koliko god se i uz ovaj njihov trijumf vezale određene kontroverze, ovo je najčišća titula Albicelestea u povijesti. Namještanje utakmica u doba Vojne hunte (1978.), pogodak rukom (1986.) i štošta još obilježile su prethodne. Koliko se god mi ljutili na suđenje u polufinalu, to je mala sjena u odnosu na nekadašnje.

Di Maria je na početku bio Scalonijev faktor X, renomirani igrač koji nije često imao ulogu startera zbog nedostatne fizičke spreme, a radio je pomutnju u francuskoj obrani, promašio šansu da bi izborio kazneni udarac iz kojeg je Lionel Messi u 23. minuti pogodio za vodstvo. Zabio je i drugi gol, dao ruku Messiju u mučenju suparničkih braniča i u 64. minuti je ispraćen ovacijama.

image
ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA Odd Andersen/afp/profimedia

Argentina, kompaktna i čvrsta, postavila je obranu "pod naponom" na kojoj su napadi Tricolora "pogibali" jedan za drugim. Vezni red, čija su trka, agresija i okretnost činili velike probleme i Hrvatskoj dominirao je, a Messi i Di Maria, uz pomoć Alvareza udarali su Francuze kao maljem pa je Didier Deschamps već u 41. minuti zamijenio dvojicu igrača što ne pamti povijest finala svjetskih prvenstava. Izvrgnuo je ruglu skupa i zvučna imena Girouda i Dembelea. I pogodio. Kolo Muani i Thuram bili su puno bolji.

Scaloneta je do 80. minute igrala gotovo savršenu partiju za svoje mogućnosti, stadion je grmio i gorio. Od prvog dana u Dohi je bio Argentina Party, vladalo je očekivanje da će tako i završiti.

image

Enzo Fernandez - najbolji mladi igrač, Leo Messi - najbolji igrač, Emiliano Martinez - najbolji vratar, Kylian Mbappe - najbolji strijelac

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Još prije otvaranja argentinski novinari tvrdili su nam da je ova momčad spremna za vrh jer konačno djeluje kao skladna družina, a Messi je napokon postao Argentinac. U njemu su prepoznali duh prgavog Diega Maradone tek kad je počeo psovati i vrijeđati suce i organizaciju na Copa Americi 2019. Čelnike južnoameričkog nogometa nazvao je mafijom. Takvi su Argentinci, to je Argentina, dok ne pokažeš zube, nisi drzak i bezobrazan - nisi pravi.

Samopouzdani, uvjereni da drže sve pod kontrolom u 36. minuti izveli su sjajnu akciju, Messi i Alvarez priredili su mat Di Mariji.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/PROFIMEDIA Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

U drugom dijelu čuvali su loptu i rezultat, Messi bi čak "zaplesao tango". Deschampsova momčad dugo nije imala rješenja. Tek u 71. minuti Mbappe si je napravio prostor za šut i promašio, onda ekspresan preokret. Kylian Mbappe zabio je dva gola u dvije minute. Prvo je Kolo Muani pobjegao Otamendiju koji ga ruši za kazneni udarac, zatim su odigrali sjajnu akciju, a Mbappe ju je zaključio spektakularnim volejem dva-tri koraka unutar kaznenog prostora. Golčina. Jedina dva udarca u okvir Tricolora do tog časa bili su pogoci.

Francuska je odjednom uključila turbo, brzina njihovih napadača postala je pakao za Argentince, golman Martinez morao je spašavati da ne naprave totalni preokret. No, niti Messi nije digao ruke, dao je posla Llorisu.

Argentinski navijači zazivali su Diega, pjevali pjesmu o njemu, a njihova momčad na terenu sve je više patila. Bljesnuo je Messi u 105. minuti i na pladnju servirao Alvarezu kojeg blokira Upamecano.

U finišu vatromet akcija u kojem su jedni i drugi mogli slaviti prije udaraca s bijele točke, a onda je Emiliano Martinez ponovno dokazao da ih sjajno brani, zastavio je dva šuta i oduševljenje navijača Argentine je eksplodiralo. Mbappe ga je svladao ukupno četiri puta, a nije mu bilo dovoljno.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

U posljednjem Mundocastu u gostima nam je bio Ilija Lončarević s kojim smo komentirali finale između Argentine i Francuske, ali i ocijenili pojedinačni učinak hrvatskih nogometaša u Kataru. Pogledajte tko je bio najbolji, a tko je mogao dati više:


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

JEDANAESTERCI:

4:2 Montiel zabija!!! Argentina je prvak svijeta!

3:2 Kolo Muani pogađa visoko po sredini!

3:1 Paredes zabija, iako je Lloris imao tu loptu na svojoj ruci!

2:1 Tchouameni promašuje čitav gol!

2:1 Dybala zabija po sredini, ali zamalo je to nogama obranio Lloris!

1:1 Brani Emiliano Martinez penal Kingsleyju Comanu!

1:1 Kako je hladnokrvno ovo izveo Messi... Fantastično je plasirao loptu, nedostižno za Llorisa!

0:1 Precizan je Mbappe i dovodi Francuze u vodstvo!


image
JEWEL SAMAD Afp

KRAAAAAJJJ!!! KAKVO LUDO FINALE U DOHI... JEDANAESTERCI ĆE ODLUČITI NOVOG SVJETSKOG PRVAKA!!!

120‘+4‘ - Lautaro Martinez glavom promašuje novi zicer!

120‘+3‘ - Kolo Muani promašuje stopostonu šansu, odnosno Martinez fenomenalno brani!!! Šutirao je s desetak metara, a argentinski vratar u padu nogom brani!

120‘+2‘ - Lautaro Martinez promašuje još jedan zicer, ali već je bilo označeno zaleđe...

120‘+1‘ - Ulazi Disasi, na klupu će Kounde. Ušao je i Dybala umjesto Tagliafica, vjerojatno zbog izvođenja jedanaesteraca.

120‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

120‘ - Zicer Francuske! Mbappe je centrirao, a Kolo Muani s pet metara glavom promašio čitav okvir!

118‘ - GOOOL! Messiju je gol za 3:2 bio sedmi gol, a Mbappeu je ovo osmi gol na prvenstvu! Čudesna, čudesna, čudesna predstava obojice!!!

image
ODD ANDERSEN Afp

116‘ - JEDANAESTERAC ZA FRANCUSKU! Mbappe je šutirao s dvadesetak metara, Montiela je lopta pogodila u ruku i poljski sudac treći put pokazuje na bijelu točku! Montiel je pritom dobio i žuti karton...

116‘ - Ušao je Pezzella umjesto Mac Allistera.

114‘ - Paredes radi divljački prekršaj na Camavingi, poludjeli su svi Francuzi na argentinskog veznjaka... Marciniak mu je dodijelio ‘samo‘ žuti karton!

113‘ - Ulazi Konate umjesto Varanea koji se, čini se, ozlijedio...

108‘ - GOOOL! Lautaro Martinez je izbjegao zaleđe i gađao s pet metara iskosa, Lloris je obranio, a na odbijenu loptu natrčao Messi i desnom nogom ugurao iza gol-linije! Upamecano je izbio, međutim vidjelo se da je lopta prešla crtu... Kakva provala emocija, eksplodirale su tribine i argentinska klupa u sveopćoj ekstazi!!! Argentina vodi 3:2 samo desetak minuta prije kraja...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

108‘ - Messi! Sjajan njegov udarac iz teške pozicije, išlo je to u bliži kut, a Lloris je još jednom koncentriran...

106‘ - Kreće posljednjih 15 minuta. Lautaro Martinez izvodi loptu s centra.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA! Nastavlja se drama, i dalje su Argentinci bolja momčad, međutim nikako da džokeri s klupe probiju posljednju francusku liniju... Čeka li nas nova lutrija jedanaesteraca?

105‘ - Nova šansa u idućem napadu! Opet je Lautaro Martinez u sjajnoj prigodi, pobjegao je francuskoj obrani, no nije uspio svladati Llorisa sa samo desetak metara!

105‘ - Strašne dvije šanse Argentinaca! Lautaro Martinez šutira iz blizine, a Upamecano požrtvovnim klizećim startom blokira njegov pokušaj! U nastavku atraktivno pokušava i Montiel, sada Varane podmeće glavu za novi korner... Nesretni su Argentinci u ovim trenucima.

104‘ - Paredes daje na stranu za Acunu čiji udarac prelijeće okvir francuskoga gola.

102‘ - Ulaze Leandro Paredes i Lautaro Martinez umjesto De Paula i Alvareza.

100‘ - Mnogo je nervoze na terenu. Fofana je izborio prekršaj, srušio ga je Montiel, a Marciniak nakon kraćeg razmišljanja ipak odlučio dosuditi faul.

96‘ - Izlazi Rabiot, zamijenit će ga Youssouf Fofana.

91‘ - Počinje prvi produžetak u Dohi. Kod Argentine je ušao Gonzalo Montiel umjesto Nahuela Moline.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ REGULARNOGA DIJELA! IDEMO U PRODUŽETKE OVE DRAME U DOHI... - Kakav šok za Argentince, igrali su bolje tijekom cijeloga finala, a Francuska nije imala ni udarac u okvir gola - sve dok se nije probudio Mbappe. Nestvaran učinak 23-godišnjeg Francuza! Hoće li Messi i društvo naći snage nastaviti igrati u visokom ritmu?

90‘+8‘ - Posljednja akcija za Argentinu, kombinirali su Alvarez, Messi i De Paul... Izgledalo je opasno, no uspjeli su to neutralizirati Francuzi. Žuti karton dobio je Acuna zbog prekršaja. Kraj! Igrat će se produžeci.

90‘+7‘ - Messssiiiiiiii!!! Kakav projektil argentinskog majstora... Opalio je s dvadesetak metara pod gredu, a Lloris čudesno brani!

image
JACK GUEZ Afp

90‘+5‘ - Nova pomutnja u šesnaestercu Argentine! Prekršaj je bio na samome rubu kaznenog prostora, no poljski sudac pušta prednost - Camavinga daje povratnu za Rabiota u petercu, a Martinez to nekako - uz velike poteškoće - uspijeva ukrotiti! Nakon toga Marciniak daje Giroudu žuti karton koji prigovara s klupe za pričuve!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

90‘+4‘ - Kakav bi ovo bio pogodak... Ipak, ne može ni Mbappe sve sam. Nakon još jednog famoznog solo-prodora šutirao je izvana, a od Otamendija to odlazi u korner - malo preko grede!

90‘ - Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade.

87‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Thuram pada u duelu s Fernandezom, svi Francuzi traže najstrožu kaznu, a poljski sudac pokazuje žuti karton Marcusu Thuramu zbog simuliranja... Ponovljena snimka pokazuje da je kontakta možda i bilo, u svakom slučaju - još jedna sumnjiva situacija!

84‘ - Fernandez još jednom šutira izvana, završava to u bloku...

81‘ - GOOOL! Coman se izborio za posjed pored nonšalantnog Messija i pronašao Rabiota, ovaj daje za Marcusa Thurama koji odigrava dupli pas s Mbappeom, a čudesni Francuz takve šanse ne propušta - iz voleja probija nemoćnog Martineza za nevjerojatnih 2:2 u samo dvije minute!!! Mbappeu su ovo šesti i sedmi gol na prvenstvu, čime je prestigao Messija na ljestvici najboljih strijelaca... I to u samo dvije minute, kakva drama u Dohi!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

80‘ - GOOOL! Mbappe je siguran s ‘kreča‘, Martinez je čak to i dirao, no udarac je bio prejak... Francuzi se vraćaju iz prvog udarca u okvir gola!

image
JEWEL SAMAD Afp

79‘ - JEDANAESTERAC ZA FRANCUSKU! Kolo Muani je pobjegao Otamendiju, argentinski ga branič povlači i Francuz pada, a poljski sudac drugi put na susretu pokazuje na bijelu točku!

75‘ - Potpuno su nemoćni Francuzi, ništa im ne ide po planu... Sada je jedno Varaneovo dodavanje završilo u autu, na što je živce do kraja izgubio Deschamps.

72‘ - Fernandez šutira iz daljine ravno u Llorisa, no vrijedi istaknuti da je to jubilarni deseti udarac na francuski gol, od toga je šest bilo u okvir.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

71‘ - Nova dvostruka promjena kod Tricolora. Ulaze Kingsley Coman i Eduardo Camavinga umjesto Griezmanna i Thea Hernandeza.

71‘ - Evo još jednog bljeska! Mbappe se sjurio u svom karakterističnom stilu i opalio s vrha šesnaesterca - preko grede!

68‘ - Prvi udarac Francuza, i to bezopasan - u 68. minuti! Griezmann je ubacio iz kornera, a Kolo Muani - više ramenom nego glavom - uputio udarac pored gola.

64‘ - ‘Standing ovation‘ argentinskih navijača - izlazi vidno umorni i potrošeni Angel Di Maria, zamijenit će ga Marcos Acuna.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

63‘ - Nova šansa Argentine! Istu sliku gledamo u drugome dijelu, Francuzi su i dalje neprepoznatljivi... Messi gura Mac Allistera u prostor, a ovaj daje za Alvareza, no jedini je u ovome finalu koncentriran i pravovremen - kapetan Hugo Lloris!

60‘ - Di Maria još jednom radi pomutnju na lijevoj strani i daje na drugu vratnicu za Messija kojega blokiraju čak trojica - Rabiot, Upamecano i Thuram!

59‘ - Ponovno Di Maria bježi francuskoj obrani i daje za Alvareza kojemu lopta bježi previše u stranu, no njegov opasan šut u bliži kut uspijeva nekako ukrotiti Lloris.

image
ADRIAN DENNIS Afp

55‘ - Rabiot je s leđa sapleo De Paula uz aut-liniju i opravdano dobio žuti karton.

51‘ - Prvi korner za Francuze na utakmici. Iz kornera je ubacio Griezmann, siguran je u svom petercu vratar Emiliano Martinez.

49‘ - Kako igraju Argentinci... Di Maria fantastično prebacuje na drugu stranu za De Paula koji šutira isprve iz voleja, brani i njegov pokušaj Hugo Lloris!

46‘ - Fernandez opasnom dijagonalom traži Mac Allistera, brži je Lloris na toj lopti.

46‘ - Vraćamo se u Al Daayen. Nema promjena ni kod jednih ni kod drugih, izuzev one dvije izmjene Deschampsa iz prvog poluvremena.

image
ADRIAN DENNIS Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Gaučosi su jurnuli po rani pogodak i samoga starta pokazali veće zalaganje na terenu. Neusporedivo bolju igru Messi i društvo okrunili su pogotkom s bijele točke koji je izborio Di Maria. Isti je nogometaš poentirao za povećanje vodstva protiv neočekivano inertnih Francuza. Nezadovoljan agresijom svojih ofenzivaca, izbornik Didier Deschamps iz igre je već u prvome dijelu izvadio Dembelea i Girouda. Argentina ima šest udaraca, od toga tri u okvir, dok je kod Francuza gotovo nestvarna statistika - nula udaraca na suparnički gol!

image
FRANCK FIFE Afp

45‘+7‘ - Fernandez radi prekršaj na Kolo Muaniju i dobiva prvi žuti karton na susretu.

45‘+4‘ - Nekako su Francuzi umtrvili napadačku agresiju Argentine, a ni Messi i društvo više ne srljaju u nepotreban rizik. Čini se da obje momčadi samo čekaju odlazak na predah.

45‘ - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

41‘ - Dvostruku promjenu radi Didier Deschamps, očigledno nezadovoljan zalaganjem ofenzivnoga dvojca! Iz igre vadi Ousmanea Dembelea, krivca za prvi gol, i nedovoljno zaliječenog Oliviera Girouda. Ulaze Marcus Thuram, čiji otac Lilian sjedi na tribinama, a ulazi i strijelac polufinalnoga gola protiv Maroka Randal Kolo Muani.

image
PAUL ELLIS Afp

36‘ - GOOOL! Kakva akcija Argentinaca! Messi je kratko dodao Alvarezu koji gura Mac Allistera u prostor, argentinski je veznjak probio desni bok te potom idealno uposlio Di Mariju na suprotnoj vratnici koji se iz drugog plana ubacio brzo kao metak i zakucao za velikih 2:0! Sav je u suzama Di Maria, vidi se koliko mu znači taj pogodak u ovako važnom dvoboju...

image
JACK GUEZ Afp

31‘ - Di Maria spašava jednu izgubljenu loptu kod same korner-zastavice. Nije se ništa izrodilo iz te akcije, međutim njegova je požrtvovnost pravi pokazatelj kako igra cijela argentinska momčad - zasad su uvjerljivo bolji i pokazuju veću želju za osvajanjem prestižne titule!

27‘ - Uff, gadno je izgledalo... Došlo je do zračnoga duela i sudara između Thea Hernandeza i Lea Messija. Ipak, sve će biti u redu, brzo su se pridigla obojica.

image
ODD ANDERSEN Afp

23‘ - GOOOL! Lopta u jednu, Lloris u drugu stranu i to je 12. Messijev gol na svjetskim prvenstvima! Messi postiže šesti gol u Kataru i sada postaje prvi strijelac na ovome Mundijalu... Argentina vodi 1:0!

21‘ - JEDANAESTERAC ZA ARGENTINU! Di Maria se efektnim driblingom riješio Dembelea i sjurio se u šesnaesterac, a ofenzivac Barcelone - u pokušaju da ga sustigne - ruši Di Mariju i poljski sudac ekspresno pokazuje na bijelu točku! Ipak, još se jednom pitamo - čemu služi VAR?! Ponovljena snimka pokazuje da se Di Maria sam sapleo i pao u šesnaestercu, premda je Dembeleov kiks i dalje neupitan.

image
JACK GUEZ Afp

20‘ - Na dobar Griezmannov ubačaj iz slobodnjaka visoko skače Giroud i prebacuje okvir gola...

17‘ - Strašna šansa Argentine! Pod De Paulovim presingom griješi Theo Hernandez, dupli pas je potom De Paul odigrao s Messijem pa ostavio idealnu povratnu za Di Mariju koji šutira slabijom, desnom nogom - visoko preko gola!

14‘ - Evo i Francuza... Mbappe je u svom prvom dodiru s loptom u ovome finalu odigrao dupli pas s Rabiotom, ali vratar Martinez bio je brži na toj lopti.

image
PAUL ELLIS Afp

10‘ - Nakon kornera francuskog je vratara Llorisa nehotice u zračnome duelu ozlijedio njegov klupski suigrač iz Tottenhama, Cristian Gabriel Romero. Kapetan Tricolora neko se vrijeme previjao na travnjaku, no stisnut će zube i nastaviti dvoboj.

8‘ - Argentina bolja na startu! Dugo je trajala ova njihova akcija, kombinirali su Messi, Mac Allister i Di Maria, na kraju je De Paulov šut izvana završio u korneru.

image
ODD ANDERSEN Afp

5‘ - Ovo je sad bila konkretnija prilika, i opet je Alvarez u fokusu. Opalio je s oko 25 metara - ravno u Llorisa.

3‘ - U prvoj izglednijoj šansi na susretu Alvarez je zaprijetio iz peterca, no već je bilo jasno da je u zaleđu.

16.00: Počeo je spektakularan finale na Lusail stadionu!

image
JEWEL SAMAD Afp


>>> Na trgu Dante u Napulju okupljeni navijači pjesmom daju podršku Argentini, uz prevlast dresova - Diega Armanda Maradone!

>>> Spektakularan vatromet i ceremonija zatvaranja održana je na stadionu Lusail uoči finala SP-a:

image
JEWEL SAMAD Afp
image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
image
GIUSEPPE CACACE Afp
image
GIUSEPPE CACACE Afp
image
JEWEL SAMAD Afp
image
JACK GUEZ Afp
image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

>>> Čast i privilegija dijeljenja pravde u najglamuroznijoj nogometnoj predstavi na svijetu pripala je 41-godišnjem poljskome sucu Szymonu Marciniaku, više o njemu pročitajte OVDJE.

image
JUAN MABROMATA Afp

>>> Izbornici Argentine i Francuske objavile su jedanaestoricu koja će započeti finale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni i izbornik Francuske Didier Deschamps objavili su sastave s nekoliko izmjena. Kao i do sada na ovom Svjetskom prvenstvu, obje reprezentacije najviše očekuju od svojih zvijezda, Lionela Messija i Kyliana Mbappea.

Argentinski izbornik Scaloni u polufinale će poslati devet od jedanaestorice nogometaša koji su započeli utakmicu protiv Hrvatske (3-0). Promjena je na lijevoj strani obrane, gdje će nakon kazne zbog žutih kartona ponovno zaigrati Marcos Acuna. Umjesto Leandra Paredesa priliku će u finalu dobiti Angel Di Maria.

image
PAUL ELLIS Afp

Di Maria, koji nije startao od grupne faze prvenstva i odigrao je samo osam minuta u pobjedi u četvrtfinalu protiv Nizozemske, igrat će na desnom boku napada, a Lionel Messi će danas postati igrač s najviše nastupa u finalima Svjetskog prvenstva (26).

Pored njih na terenu će biti vratar Emiliano Martinez, braniči Nahuel Molina, Cristian Romero i Nicolas Otamendi, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister i Enzo Fernandez u sredini terena, a kapetan Messi iza napadača Juliana Alvareza.

image

Zlatan Ibrahimović, katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

FRANCK FIFE Afp

Za Francuze također dvije promjene u odnosu na polufinale i pobjedu protiv Maroka (2-0). Dayot Upamecano će nakon zdravstvenih problema u srcu obrane zamijeniti Ibrahima Konatea, a Adrien Rabiot se vraća u sredinu terena umjesto Youssoufa Fofane.

image
FRANCK FIFE Afp

Na francuskom golu će biti kapetan Hugo Lloris, u obrani će uz Upamecana biti Theo Hernandez, Raphael Varane i Jules Kounde, uz Rabiota će stajati Aurelien Tchouameni, a sprijeda Ousmane Dembele, Antoine Griezmann i Mbappe te u vrhu Olivier Giroud.

Na terenu su tako četiri prva strijelca Svjetskog prvenstva - Messi i Mbappe imaju po 5, Giroud i Alvarez po 4.


Linker
20. travanj 2024 16:12