Marcelo Brozović

 GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
SVJEŽ JE, ALI...

Derbi će otkriti sve: Brozovićev povratak na teren sad i nije najbolja vijest za Dalića, evo i zašto

Inter je bio nezamisliv bez Broza, a onda se drugi igrač lijepo saživio s Barellom i Calhanogluom.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. studeni 2022. 11:59

Protiv Ivana Perišića prošle se sezone nije dalo igrati, jednostavno je bio izvanredan. Prvi put sam ga susreo kada je tek došao u Inter, nakon čega su nam se karijerni putevi razdvojili. Kada smo se sljedeći put susreli u Interu, on više nije bio isti igrač. Preselio se kat više...

Tako u predvečerje derbija u Bergamu govori heroj tekuće Interove kampanje Federico Dimarco, a ta kampanja uopće nije loša ako u obzir uzmete da je Inter pri vrhu Serie A, a već je osigurao proljeće u Ligi prvaka. Za našu priču 25-godišnjak odgojen u obitelji Interovih navijača, a onda i istesan u inkubatoru "nerazzurra", zanimljiv je zbog dva razloga. Prvi razlog: uskočio je u Perišićeve kopačke tako da malotko još lamentira nad bijegom hrvatskog reprezentativca u Tottenham. Dimarco je ove jeseni zasjenio Robina Gosensa, njemačkog braniča predodređenog za Perišićeva nasljednika, tako što je u Serie A na mjestu lijevog bočnog odigrao 14 utakmica (tri pogotka) i usput oplemenio učinak odličnim nastupima u Ligi prvaka.

Drugi razlog: ako je doslovno uskočio u Perišićevu kožu, u metaforičkom smislu Dimarco je utvrdio gabarite žanra pod radnim naslovom "kako bez velike muke iz unutarnjih rezervi zamijeniti hrvatsku zvijezdu u Interu". Jer tom je stazom nešto kasnije vrlo uspješno krenuo i Henrik Mhitarjan kao neka vrsta Marcela Brozovića za siromašne.

image

Marcelo Brozović

ANTE CIZMIC Cropix

Argumenti? Brozović je posljednju utakmicu za klub prije ozljede odigrao još sredinom rujna, na gostovanju u Udinama, gdje su "crno-plavi" uvjerljivo kapitulirali (1-3). Uefina Liga nacija fokus je zatim preselila na utakmice nacionalnih momčadi - Brozović je tada zbog ozljede napustio teren u Beču, i na mjesec dana produžio u klupsku ambulantu - da bi nakon toga Inter bez njega zakotrljao impresivnu seriju. Pobjeda protiv Barcelone na Meazzi (1-0), revolveraški obračun na Camp Nouu (3-3), veliki preokret na gostovanju u Firenci (pobjeda 4-3), a onda i peglanje gol-razlike protiv Viktorije Plzen (4-0), Sampdorije (3-0) i Bologne (6-1).

Sezonama već Inter djeluje kao nepopravljiv ovisnik o Brozoviću, zbog čega je klub na koncu prošle godine hrvatskog veznjaka počastio novim ugovorom vrijednim šest milijuna eura po sezoni. Brozović je onaj igrač od kojeg počinje svaki napad, on crta akcije, uvijek je na dispoziciji suigračima i nikada ne bježi od odgovornosti, ubrizgava im energiju i usput frizira svoj kilometarsat sve luđim trkačkim dionicama. U prijevodu, nemoguće je zamisliti Inter bez Brozovića, osim što nas praksa posljednjih tjedana demantira. Mhitarjan se sasvim lijepo saživio s Çalhanoğluom i Barellom na sredini terena.

Na izlasku iz ozljede Brozović u momčad ulazi s klupe. Dobio je desetak minuta protiv Juventusa (0-2) i još pola sata protiv Bologne, a na klupi bi trebao priliku čekati i u nedjelju na gostovanju u Bergamu. To je u isto vrijeme dobra i loša vijest za Zlatka Dalića. Na Svjetsko prvenstvo on vodi od ozljede oporavljenog i svježeg igrača, ali ne zna u kakvoj je Brozović formi, a za njega zapravo nema pravu zamjenu. Posljednji put Brozović je zbog slabijeg nastupa iz prve momčadi "vatrenih" izletio prije godinu i pol, tijekom završnice Eura. Nije zadovoljio na Wembleyju protiv Engleza (0-1) pa je sljedeći meč s Česima u Glasgowu gledao s klupe, a vezu su pod kontrolom, uz Modrića i Kovačića, držali još Perišić i Brekalo na krilima te Kramarić i Rebić u napadu...

Linker
16. travanj 2024 11:50