TOM DUBRAVEC Cropix
POGLEDAJTE BROJKE

Detaljna usporedba: Modrić je igrao bolje u Rusiji nego u Kataru. Ostalih pet senatora obratno!

Od osmorice koji su osvojili obje medalje, njih šest je imalo vrlo bitnu ulogu na oba natjecanja
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. prosinac 2022. 23:15

Dvije medalje sa svjetskih prvenstava u 4 godine. Veličanstveni uspjeh Vatrenih ostat će trajno zabilježen u povijesti hrvatskog nogometa, a osam nogometaša je osvojilo obje medalje.

To su Dominik Livaković, Ivan Perišić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Luka Modrić, Marcelo Brozović i Domagoj Vida s dodatkom da Livaković nije nastupio u Rusiji, dok Vida nije dobio niti jednu minutu u Kataru. Ostalih šest igrača je igralo važnu ulogu i tada i sada, a uz pomoć SofaScorea smo usporedili njihov učinak u Rusiji i Kataru.

Krenuli smo, naravno, od Luke Modrića. On je s ocjenom 7,50 bio najbolji Hrvat u Rusiji, dok je za igre u Kataru dobio prosječnu ocjenu 7,24 što je, iza Livakovića, druga najbolja ocjena nekog Vatrenog na netom završenom Mundijalu. Što se statistika tiče, Modrić je u Rusiji bio učinkovitiji - prije četiri godine je imao 2 gola i 1 asistenciju, dok je sada ostao s nulom u tim rubrikama.

I drugi statistički pokazatelji Modrićeve igre su bili bolji u Rusiji - najbolji hrvatski nogometaš svih vremena je prije četiri godine imao 2,6 ključnih dodavanja po utakmici, 1,6 udaraca, 2,1 uspješnih driblinga te 6,4 točnih dugih lopti. U Kataru su prve tri brojke bile 0,9, dok je imao 4 točne lopte. Jedine dvije statističke kategorije u njegovoj igri u kojima je u Kataru bio bolji su oduzete lopte (2,3 naspram 1,4 prije četiri godine) te dodiri s loptom (92,6 naspram 89.1).

image

Luka Modrić - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

Ostalih pet igrača su, po SofiScoreu, imali bolje ocjene u Kataru nego u Rusiji. Ivan Perišić je prije četiri godine postigao 3 gola i imao 1 asistenciju dok je sada imao obrnuti učinak - jedan gol i 3 asistencije. Doduše, dosta ostalih statističkih kategorija išle su na stranu njegovog nastupa u Rusiji. Imao je više udaraca po utakmici, kreiranih velikih prilika i osvojenih duela. Točna ubacivanja su išla na stranu njegovog nastupa u Kataru, isto kao i ključna dodavanja.

image

Ivan Perišić - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

Marcelo Brozović je na oba prvenstva nastupio u 6 utakmica, a nije upisao niti jedan gol dok je u Rusiji imao jednu asistenciju. Prije četiri godine je osvajao 5,2 duela po utakmici, a sada je to 5,5. Sada je imao više osvojenih duela, kao i veći postotak istih, kao i oduzetih lopti te presječenih dodavanja. Prije četiri godine je bio bolju u otklonjenim opasnostima te točnim dugim loptama.

image

Marcelo Brozović - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

Andrej Kramarić je s dva gola bio najefikasniji igrač Vatrenih u Kataru dok je u Rusiji jednom zatresao protivničke mreže. Prije četiri godine je imao više udaraca po utakmici dok je sada bio bolji u udarcima u okvir, velikim prilikama te uspješnim driblinzima. No, njegova statistika u Kataru je ipak daleko od onoga što bi trebao pružati prvi napadač treće momčadi na svijetu.

image

Andrej Kramarić - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

Što se tiče Matea Kovačića nevjerojatan je rast broja točnih dodavanja po utakmici u ove četiri godine. U Rusiji ih je imao 23 dok je sada bio na 59,2. Bolji je bio praktično i u svim ostalim kategorijama - oduzetim loptama, presječenim dodavanjima, ključnim dodavanjima i uspješnim driblinzima. Tek je točnost dodavanja na strani njegovog nastupa prije četiri godine, a u Rusiji je upisao i jednu asistenciju. U Kataru je ostao bez asistencije, a gol nije postigao na niti jednom SP-u.

image

Mateo Kovačić - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

I za kraj Dejan Lovren. Iako je odigrao odličan turnir u Kataru, u Rusiji je bio bolji po osvojenim duelima te postotku osvojenih duela. U Kataru je bio bolji u oduzetim loptama, presječenim dodavanjima i otklonjenim opasnostima.

image

Dejan Lovren - usporedba Rusija 2018. i Katar 2022.

SOFASCORE

Linker
27. travanj 2024 14:45