Hrvatski reprezentativci u raspravi sa sucem Yuichijem Nishimurom 2014. godine

 LAURENTVU/TAAMALLAH/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
POSEBNA NAJAVA

Englezi: Četvorica Vatrenih traže osvetu za ‘krađu‘ iz 2014. godine, to im je poseban motiv

Pobijediti Brazil lakše je reći nego učiniti. Međutim, Hrvatsku nikada ne smijemo otpisivati
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. prosinac 2022. 09:45

Engleski Mirror napravio je posebnu najavu za današnji ogled između Hrvatske i Brazila. Hrvatska je - ističe Mirror - viceprvak svijeta iz 2018., te želi u Kataru otići korak dalje.

Međutim, da bi to Hrvati učinili, moraju pobijediti momčad koja im u prošlosti nije ležala - to je Brazil. Hrvatska će se danas suočiti s prvim favoritom turnira na stadionu Education City Stadium za mjesto u polufinalu, a malo je onih koji podržavaju stranu Zlatka Dalića i njegovih igrača, nastavlja Mirror.

Ipak, Hrvatsku ne treba otpisivati ​​- pogotovo jer u četvrtfinalnom okršaju žele poravnati račune. Autsajderi su izgubili u posljednjem susretu ove dvije nacije na Svjetskom prvenstvu prije osam i pol godina nakon što je sudac Brazilu dosudio "smiješan" jedanaesterac.

Utakmica o kojoj je riječ dogodila se u lipnju 2014. Bila je to uvodna utakmica Svjetskog prvenstva te godine - koje se održavalo u Brazilu - i očekivalo se da će domaćini svoju kampanju započeti sjajno u Sao Paolu. Ipak, Hrvatska je pod Nikom Kovačem bila dobra momčad i tvrd suparnik.

U njihovih početnih 11 tog dana igrali su Mateo Kovačić, Luka Modrić, Ivan Perišić i Dejan Lovren - od kojih se očekuje da će svi započeti utakmicu i danas u Dohi. Kvaliteta Hrvatske pokazala se opasnom kada je Marcelo bio prisiljen na rani autogol.

Brazil se vratio u igru ​​Neymarovim dalekometnim golom prije nego što je izbila kontroverza. Japanski sudac Yuichi Nishimura dosudio je penal nakon što je Lovrenu dosuđen prekršaj na Fredu - napadaču, a ne veznjaku Manchester Uniteda - u kaznenom prostoru.

image

Kadar s utakmice Hrvatske i Brazila 2014. godine

LAURENTVU/TAAMALLAH/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Činilo se da je to bila vrlo sporna odluka, jer je bilo minimalnog kontakta između Lovrena i Freda. No, kako VAR nije bio u upotrebi, odluku nije imao tko poništiti. To je omogućilo Neymaru da zabije za 2:1, a Oscar je postigao pogodak u sudačkoj nadoknadi za konačnu pobjedu (3:1).

Hrvatska je bila ljuta na Nishimurinu odluku. "Ako je itko igdje na stadionu vidio da je ovo jedanaesterac, neka digne ruke", bjesnio je Kovač. "Mislim da ovo nije bio penal. Nikada neće biti, ovo je smiješno. Ako ovako nastavimo svirati, imat ćemo 100 jedanaesteraca."

Lovren, tada igrač Southamptona, dodao je: "Naravno da sam ljut. Sada želim plakati, ali što možete učiniti?... Moraju to vidjeti na TV-u. Kako bilo koji sudac može takvo što suditi na Svjetskom prvenstvu... Ako bude ovako i dalje, onda možemo dati Svjetsko prvenstvo izravno Brazilu."

Brazilski trener Luiz Felipe Scolari, kojeg je u međuvremenu naslijedio Tite, odgovorio je na pritužbe. Rekao je: "Milijuni nisu vidjeli penal? Pa sudac je. Sudac, to je na njemu. Također, vjerujemo da je bio jedanaesterac."

Rezultat se pokazao ključnim za sudbinu Hrvatske. Hrvatska je porazila Kamerun 4:0 u svojoj sljedećoj utakmici, ali nakon poraza (3:1) od Meksika ispali su Hrvati s turnira. Brazil je u međuvremenu stigao do polufinala, gdje je slavno izgubio 7:1 od Njemačke.

Od te utakmice 2014. Hrvatska je morala strpljivo čekati svoju priliku da se osveti Brazilu. Ove dvije momčadi susrele su se samo jednom u posljednjih osam i pol godina, ali to je bila prijateljska utakmica uoči posljednjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji. Brazil je pobijedio 2:0.

Iako Kovač više nije na čelu Hrvatske, Lovren je i dalje dio njihove obrane i volio bi im se osvetiti za poraz iz 2018. Modriću, Kovačiću i Perišiću također će u mislima biti i taj kontroverzni poraz iz 2014. godine.

Ipak, pobijediti Brazil lakše je reći nego učiniti. Međutim, Hrvatsku nikada ne smiješ otpisati.

Linker
24. travanj 2024 12:25