CHARLY TRIBALLEAU Afp
ON JE FENOMEN

Ispisao je povijest svjetskog nogometa, napravio čudo, ali pitanje je hoće li dočekati dvoboj protiv Dalića

Rat i nesreće nisu ga zaobilazile. No, ni u nogometu mu polje nije posuto cvijećem
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 03. travanj 2022. 13:35

Jučer su portali izašli s novim proglasom i željom za njegovim odlaskom. Ne mogu mu oprostiti otpisivanje Ziyecha i Mazraouija, a tvrde i da je uvrijedio marokanske navijače

Ima tome 12 godina, kada je signal nekako probio vojnički koridor i stigao do krvave Cabinde, gdje se u jeku Afričkog kupa nacija stvarao građanski rat za odcjepljenje Angole.

- Smješteni smo u 17 vila, do nas se ne može ni muha probiti, ali iako su igrači u smrtnom strahu, a Drogba dobiva poruke da je na "snajperu", ovdašnja politika traži da se natjecanje održi. Pazite, pripremamo se za nogomet, dok vani vlada ludilo razuma - mirno je u slušalicu izgovorio Vahid Halilhodžić, tadašnji izbornik Obale Bjelokosti.

image
KARIM JAAFAR Afp

- Podsjeća me sve na moj Mostar i agresiju, no ne bojim se za sebe. Miran sam, iako igrači u smrtnom šoku čekaju polusatni put odavde do stadiona, dok se uokolo namještaju snajperska gnijezda...

Povijest otkazivanja

Na svu sreću, sve je prošlo bez posljedica i ostalo iza njega kao ružan san. Mostar i Cabinda trebali su ostati jedine grozne stvarnosti, no sudbina se još jednom poigrala njime na grozomoran način, jer Vaha je "u prvom licu", kao trener Nantesa, proživio i sve što se događalo oko avionske tragedije Emiliana Sale, momka kojeg je upoznao prije godinu dana. I kojeg je silno zavolio...

- U usporedbi s ratom, pa i onim nestvarnim scenama i životu u krletci u Angoli, ovo je događaj koji me u neku ruku obilježio, i koji će me pratiti do kraja života - otvorio se 2019. za Jutarnji Vaha.

image
KARIM JAAFAR Afp

Rat i nesreće nisu ga zaobilazile. No, ni u nogometu mu polje nije posuto cvijećem. Odveo je četiri reprezentacije na SP, a na elitni nogometni "ples sa zvijezdama" ušetao je tek s Alžirom, koji je doveo do osmine finala i tamo umalo pobijedio Njemačku. S Obalom Bjelokosti imao je 20 utakmica bez poraza, ali baš u Cabindi ispao je od Alžira u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija i - noga. S Japanom je također čekirao kartu za SP, ali navijači i mediji natjerali su savez da mu se zahvali.

Sada, pak, ponovno pleše po tankoj niti, s time da je priča još jednom nogometno nevjerojatna; naime, taj 69-godišnjak od debija na klupi Maroka, 6. rujna 2019., izgubio je tek dvije od 27 (!) utakmica - prijateljsku od Gabona (2-3) i u četvrtfinalu Kupa nacija od Egipta (1-2 u produžetku). Pritom je reprezentaciju podigao do 24. mjesta Fifine ljestvice. No, niti 24 sata od ždrijeba, koji ga je spojio s Belgijom, Hrvatskom i Kanadom, Halilhodžić je na novoj teškoj streljani. U subotu ujutro portal moroccolatestnews.com donio je tekst naslova "Kontroverza: Je li Halilhodžić uvrijedio marokansku publiku?", u kojem se spominje snimka na kojoj Vaha, kao, vrijeđa marokanske navijače riječima "prljavi šu...", jer su odlazak Maroka na SP protiv DR Konga ispratili zvižducima izborniku. "Novi skandal nakon nepozivanja u reprezentaciju Ziyecha i Mazraouija", zaključuju.

image
FRANCK FIFE Afp

Uzavrela situacija

Vaha, pritom, onakav tvrd, svoj, previše ne mari, oslanjajući se na rezultat kao jedino mjerilo. A rezultati su na njegovoj strani - iako tvrdo i pragmatično, u njegovu stilu, posložio je zvijezde Seville (vratar Bono, napadači En-Nesyri i El Haddadi), Fiorentinina Amrabata, Watfordovog Louzu, stopere Aguerda (Rennes) i Saïssa (Wolvesi), uz PSG-ova Hakimija u skladnu (nogometnu) cjelinu, kojoj na terenu, naoko, ne nedostaju Chelseajev Ziyech i Ajaxov Mazraoui, no kako je do SP-a sedam i pol mjeseci, a pomaka u pregovorima nema i svaka strana čvrsto drži svoje, kampanja je krenula.

- Često razgovaram s predsjednikom Saveza Lekjaaom o njima. Bili su na popisu za ovu akciju, ali su odbili reprezentaciju. Poštujemo njihovu odluku, i to je to, gotovo je - poručio je prije Konga Vaha i - pobijedio.

No pripremajući se za prvi susret sa Zlatkom Dalićem nakon 33 godine i njihova druženju u Veležu, veliko je pitanje hoće li ga Vaha na vrelom katarskom pijesku i dočekati. Jer, Katar je vruć, ali u Maroku vrije još i više...

Linker
19. svibanj 2024 18:18