Sputnik via AFP
VRUĆI SUDAR

Čim ih je ždrijeb spojio svi su se ‘vratili‘ u prošlost! Prije 4 godine bio je skandal, što nas čeka ovaj put?

Ždrijeb skupina donio još jedno nadmetanje reprezentacija čiji su ogledi redovito bili obilježeni skandalima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. travanj 2022. 17:53

Ždrijeb za završni turnir Svjetskog prvenstva 2022. rezultirao je s nekoliko utakmica koje su već sada pod posebnom lupom. I vraćaju nas u nevjerojatno i nama nezaboravno ljeto 2018. u Rusiji. Primjerice, nova utakmica između Portugala i Urugvaja. Prije četiri godine u Sočiju u osmini finala pogotkom Edinsona Cavanija Urugvajci su doma poslali Cristiana Ronalda i Portugalce koji su u Rusiju došli kao aktualni prvaci Europi i jedan od favorita za naslov. Sada slijedi uzvrat.

Međutim, novi sraz između Srbije i Švicarske izazvao je daleko najviše komentara. U Kalinjingradu prije četiri godine Švicarci su pobijedili 2:1, postigavši ​​pobjednički gol u posljednjoj minuti. Svi dobro pamtimo i jedan od najvećih skandala Svjetskog prvenstva 2018., vezan baš uz tu utakmicu.

image
AFP

Zastava Kosova

Švicarski veznjak Xherdan Shaqiri, nakon što je postigao odlučujući pogodak u 90. minuti, slavio je sklopivši ruke na način koji je vrlo nalikovao ptičjim krilima. Gotovo svi su to vidjeli kao referencu na zastavu Albanije koja prikazuje orla. Isto tako je svoj pogodak proslavio i Granit Xhaka, koji je početkom drugog poluvremena izjednačio, no u svijetu nogometa upečatljivija je ostala Shaqirijeva proslava.

Da se na malo vratimo u “predigru” te utakmice. Xhaka i Shaqiri su Albanci. Štoviše, Shaqiri je kosovski Albanac, tamo je rođen, da bi se njegova obitelj preselila u Švicarsku. Ima tri putovnice - švicarsku, albansku i kosovsku. Na utakmicu sa Srbijom Shaqiri je izašao u kopačkama na kojima je bila prikazana zastava Kosova. Xhakin brat Taulant pak igra za reprezentaciju Albanije.

O odnosima Srbije, Albanije i Kosova nema potrebe previše govoriti. UEFA ipak nije željela razdvajati Srbe i Albance, pa su ušli u istu kvalifikacijsku skupinu za Europsko prvenstvo 2016. godine. Utakmica u Beogradu tada je bila prekinuta nakon što je dron sa zastavom takozvane Velike Albanije preletio teren krajem prvog poluvremena, a na stadionu su odmah izbili su neredi.

image
AFP

Prije početka utakmice na SP-u, igrane u Kalinjingradu, srpski navijači žestoko su izviždali sve švicarske nogometaše albanskih korijena, što je na tribinama stvorilo specifičnu atmosferu neprijateljstva. Nakon pogotka u režiji Shaqirija sa srpskog dijela tribina poletjeli su razni predmeti.

- Neću govoriti o svojoj gesti, vidjeli ste što sam napravio. To su bile emocije i ništa drugo - rekao je Shaqiri u mix zoni.

Ipak, FIFA je, kako to često biva, pokrenula istragu, iako se kazna za Shaqirija i Xhaku pokazala prilično simboličnom - svaki je kažnjen s 10 tisuća švicarskih franaka.

Istovremeno, Srbi su bili strože kažnjeni. Njihova federacija kažnjena je s 54.000 švicarskih franaka zbog nedoličnog ponašanja navijača. Uz to, kažnjen je bio i izbornik Mladen Krstajić, koji je na konferenciji za novinare žestoko “ošamario” Nijemca Felixa Bricha, koji je sudio utakmicu. I koji nije dosudio čisti 11-erac za Srbiju. Brich čak nije pristao ni pogledati tu situaciju na VAR-u, pa ga je FIFA nakon te utakmice poslala doma.

Krstajić bi suca u Haag

- Ne bih mu dao ni žuti ni crveni karton, poslao bih ga u Haag. Tamo bi mu sudili kao što su i nama sudili - rekao je Krstajić.

Vidjet ćemo što će donijeti sraz ove dvije reprezentacije u Kataru. Prve reakcije nakon izvlačenja ždrijeba nekako su obećavajuće. Strasti kao da su se malo smirile, ipak su četiri godine prošle.

Shaqiri ima već 30 godina, igra u MLS-u za Chicago, ali i dalje je važan igrač, često i kapetan Švicarske. Xhaka (29) je u Arsenalu. Shaqiri ima 126 utakmica za Švicarsku, Xhaka 100. Vidjet ćemo koliko će oni biti vrući u Kataru...

Linker
07. svibanj 2024 16:20