Hassan Al Thawadi

 RAMON VAN FLYMEN Anp Via Afp
IZNIJELI SU PROCJENU

Katarci konačno priznali: ‘Da, migranti su ginuli na izgradnji stadiona! Nemamo točan broj...‘

Englezi su naveli da je brojka poginulih oko 6.500, no zaboravili su na bitan detalj.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. studeni 2022. 09:05

Hassan Al-Thawadi, visoki katarski dužnosnik, glavni tajnik Vrhovnog odbora za nasljeđe Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. (štogod to značilo, ali u svakom slučaju jedan od čelnika organizacijskog odbora), prvi je katarski dužnosnik koji je priznao i naveo okvirnu brojku stranih radnika-migranata koji su poginuli prilikom izgradnje stadiona za ovo Svjetsko prvenstvo.

Govoreći za u Velikoj Britaniji poznatu emisiju "Piers Morgan Uncensored" koja se emitira na TalkTV, Al-Thawadi je rekao.

- Procjena je oko 400, između 400 i 500. Nemam točan broj, to je nešto o čemu se razgovaralo. Jedna smrt je smrt previše, to je dakako jasno i jednostavno.

Dosad se iz službenih, katarskih državnih izvora uglavnom baratalo brojkom od 30-60 osoba. Londonski Guardian je još prije godinu dana izbacio brojku od 6.500 poginulih!? Zanimljivo, baš je ta brojka kasnije daleko najčešće citirana, posebice u zapadnim medijima, ali i u Hrvatskoj, no bez ikakve provjere i zdravorazumske prosudbe. Prvo, pitanje jest, je li uopće ukupno 6.500 radnika gradilo sve te stadione? Drugo, brojka o 6.500 poginulih doista jest točna, jedino je Guardian "zaboravio" na detalj. Riječ je o ukupnom broju poginulih stranih radnika u Kataru od 2010. godine, ali na svim tamošnjim građevinskim projektima, pa i onim koji nemaju nikakve veze s nogometom i stadionima.

Dakako, brojka kao takva jest uistinu užasavajuća i tu bi se jedino mogli složiti s katarskim dužnosnikom u onom dijelu rečenice "...jedna je smrt previše..."

- Mislim da se svake godine zdravstveni i sigurnosni standardi na gradilištima poboljšavaju. Recimo, na gradilištima objekata za ovo SP imate i predstavnike sindikata. Bili su tu predstavnici njemačkog sindikata, predstavnici švicarskog sindikata koji su pohvalili posao i sva poboljšanja - spomenuo je Al-Thawadi i dodao.

- To su sve poboljšanja za koja smo znali da ih moramo učiniti zbog vlastitih vrijednosti. Poboljšanja koja su se morala dogoditi bilo da se radi o našim zdravstvenim i sigurnosnim standardima, bilo da se radi o poboljšanju standarda smještaja. Svjetsko prvenstvo služilo je kao sredstvo, akcelerator, kao katalizator zbog svjesnosti da ćemo biti pod pozornošću svijeta.

Linker
07. svibanj 2024 22:29