Mateo Beusan

 BORIS KOVACEV/CROPIX
‘NOVO VRIJEME‘

Mateo Beusan o ‘krađi vremena‘ na SP-u: Ovo što se događa je neizbježnost i realnost nogometnog sporta!‘

Danas se gubi više vremena nego prije 20 godina i SP je idealna pozornica da se to promijeni
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. studeni 2022. 10:48

U potrazi za izgubljenim vremenom" svojedobno je "sudjelovao" (u drugoj polovici 19. stoljeća) Marcel Proust, a ovih dana znamenitom se francuskom piscu pridružio i svekoliki - nogometni svijet.

Naime, na startu SP-asvjedočimo svojevrsnom fenomenu. Prve četiri utakmice završnog turnira u Kataru prosječno su trajale 106 minuta. Sveukupna sudačka nadoknada iznosila je 64 minute, čak osam po poluvremenu. Je li to novi trend, presedan prispodobiv ovom kontroverznom prvenstvu ili - prvi korak prema efektivnom računanju vremena?

Pozitivna promjena

Na utakmici između Engleske i Irana pao je i rekord produljenja prvog poluvremena utakmice - 14 minuta duže zbog pružanja liječničke pomoći iranskom vrataru (Alireza Beiranvand), koji je naposljetku ipak morao napustiti teren... Obrazloženje sudačkih odluka nogometnom je puku nastojao približiti Pierluigi Collina:

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

- Duže sudačke nadoknade imaju cilj prije svega ubrzati nogometnu igru, odnosno otkloniti zadržavanje i traćenje vremena. Stoga će svaka "izgubljena minuta" biti nadoknađena - napominje Collina.

A tzv. izgubljenog vremena tijekom nogometne utakmice ima podosta: od ukazivanja pomoći ozlijeđenim igračima, otezanja izvođenja udaraca tijekom prekida, prosvjeda kod jedanaesteraca, ometanja suparnika, proslave nakon postignutog gola, aktivacije VAR-a...

- U početku mi je bilo neobično. Logična mi je bila duža nadoknada jedino zbog ozljede iranskog vratara. Jasno je da se radi o Fifinom naputku te kako je to početak suđenja kakvom ćemo nazočiti i u budućnosti, napose na europskim utakmicama. To je iskorak, kompromis težnjama da se u nogometu računa - "čisto vrijeme". Turnir u Kataru prilika je da se svi sudionici, od onih na terenu, do navijača diljem svijeta, priviknu na nove uvjete glede efektivnog trajanja utakmice. Ne gledam na tu pojavu negativno. Bilo je evidentno da se vrijeme tijekom nogometne utakmice - "krade". Ovo je, vjerujem, učinkoviti pokušaj da se tome stane na kraj. Jedino što moramo u glavama promijeniti paradigmu trajanja nogometne utakmice, i prihvatiti da se više neće igrati 90, nego stotinu ili više minuta - ističe bivši igrač i trener Dinama i hrvatske reprezentacije, Nikola Jurčević.

Dubinske analize

Palac gore za paradigmu "nogometne evolucije" pokazao je i Mateo Beusan, znamenito "Oko sokolovo", doajen među hrvatskim nogometnim sucima.

- Ovo što se događa nije nikakvo iznenađenje, već normalni slijed događaja. Još prije godinu dana Fifa i Collina na seminarima su najavljivali kako će nastojati maksimalno poštivati nadoknadu izgubljenog vremena. Prema analizama sudačke organizacije, danas se gubi više vremena u nogometnoj igri nego prije 20-ak godina. Intencija je da gledatelji dobiju više sadržaja u kojemu će uživati - konstatirao je Beusan, pa prisnažio:

- Mislim da je ovo dobro za nogomet. U futsalu imaju efektivno mjerenje vremena. Kod svakog prekida, "sat stoji". Stoga utakmice traju i po sat i pol. Gledatelji uživaju, a i igrači su to prihvatili. Naravno da je u "velikom nogometu" duže trajanje utakmice prije svega udar na igrače. No, Fifa je ponudila rješenje: svaki izbornik ima na dispoziciji 26 igrača, te može napraviti pet zamjena. Treba to prihvatiti kao neizbježnost i realnost nogometnog sporta.

Linker
24. travanj 2024 02:27