Lionel Messi i Rodrigo De Paul

 FRANCK FIFE Afp
BIVŠI DINAMOVAC

‘Messi igra svoj najbolji SP, jasno je i zašto! Ali, još jedan naš igrač briljira, prvi je do Lea...‘

Zagrebački Argentinac najavio je polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u utorak
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. prosinac 2022. 12:40

Luis Ibanez punih je sedam godina bio igrač Dinama. Popularni Lučo ostavio je trag u maksimirskom klubu u koji je stigao iz Boca Juniorsa. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije nešto više od četiri godine sreli smo ga prije utakmice Hrvatska - Argentina.

Mislio je da će Gauči biti bolji od Hrvata, znamo kako je prošlo. Težak je to bio nokaut za Messija i društvo. Nogometna sudbina je htjela da se Hrvati i Argentinci drugi puta zaredom sudare na svjetskim prvenstvima. Samo što je ova utakmica polufinala mnogo značajnija od one ruske, koja se igrala u skupini.

Kako danas razmišlja Ibanez, naš zagrebački Argentinac?

- Nema favorita u polufinalu Svjetskog prvenstva. Kao što i prošli put u Rusiji nije bilo favorita. Ja se uvijek nadam da će Argentina osvojiti naslov prvaka svijeta, ali, naravno, da se to ostvari, morat će preskočiti Hrvatsku.

Nema razočaranja

Pitali smo ga kako mu je dosad izgledala Argentina?

- Doživjeli smo kaos u prvoj utakmici protiv Saudijske Arabije. Taj poraz zaista nitko nije mogao očekivati, bio je to veliki šok. Ali malo pomalo kroz tijek prvenstva Argentina se dizala, bivala sve bolja i bolja. Sad je na razini onih utakmica koje je igrala u kvalifikacijama za Mundijal. I na razini onih kad je uzela Copa Americu.

Posebno je želio istaknuti naravno, Lionela Messija.

- Messi igra svoje najbolje Svjetsko prvenstvo! Tu uopće nema dvojbe. Mislim i zbog toga što nema tako veliki pritisak da s reprezentacijom mora osvojiti trofej. Osvojio je Copa Americu, ima trofej koji mu je skinuo veliki teret s leđa. Naravno, osvajanje naslova prvaka svijeta bilo bi još nešto više, ali osvojio je jedan, za njega je to bilo najvažnije. Zato igra tako dobro na ovom katarskom Mundijalu, konačno se opustio kad igra za nacionalnu vrstu.

image

Luis Ibanez (desno) prilikom dolaska u Dinamo 2008.

BORIS KOVACEV Cropix

Istaknuo je još jednog Argentinca koji briljira na prvenstvu...

- De Paul zaista igra sjajno. Pun ga je teren, sve stiže, opasan je. Prvi do Messija...

Podsjetili smo ga na onu utakmicu u Rusiji...

- Vidite, Hrvatska je uvjerljivo pobijedila, ali ja nisam bio previše razočaran. Jer je Argentinu pobijedila - Hrvatska. Da nas je pobijedila bilo koja druga reprezentacija na svijetu bio bih tužan i razočaran, ali ovako kad pobijedi Hrvatska nema razočaranja. Tako ću se osjećati i nakon polufinala. Ako Argentina opet izgubi, nema tuge, Hrvatska je država koju volim, koja mi je sve dala. Naravno, navijat ću za - Argentinu. No ponavljam, neće mi biti žao ako Argentina izgubi od Hrvatske.

Propustili smo napisati u uvodu, Lučo je zagrebački zet, još jedan južnoamerički Purger. Ima ih dosta, hrvatski Brazilci Eduardo i Etto, hrvatski Argentinci Ibanez i Sigali. Na pitanje kako mu je dosad izgledala Hrvatska, kaže:

- Ma super. Baš super. Ali nije to ništa novoga. Hrvatska je doprvak svijeta, evo je opet u polufinalu, ušla je ove godine u Final Four Lige nacija. Dakle, hrvatska reprezentacija je sami svjetski vrh, plasira se praktički na svako veliko natjecanje. U vašoj reprezentaciji igraju igrači koji su jako dugo skupa, poznaju se u dušu, mogu igrati zavezanih očiju. Vezni red Hrvatske je sigurno najbolji na svijetu. Niti jedna reprezentacija nema takva tri veznjaka kakvi su Modrić, Kovačić i Brozović. Oni su na visokoj razini već godinama.

Čudesni Gvardiol

Morao je spomenuti i junake ovog Mundijala izvan tog trolista:

- Kako samo brani Dominik Livaković. Čudo jedno. Međutim, zapravo me nije iznenadio jer znam kakva je njegova kvaliteta, on je Top vratar svjetske razine. Mislim da je vrijeme da ode u neki od najboljih europskih klubova. A mladi Joško Gvardiol s 20 godina igra kao da mu je 30... Fenomenalan igrač. Baš sam pričao sa svojim prijateljima u Argentini koji su ga zamijetili. Kazao sam im da je Gvardiol daleko najbolji hrvatski stoper, a da će uskoro biti i najbolji na svijetu. Već sad je tako mlad među najboljima na Globusu, stvarno je čudesan igrač. Mislim da je ovog trenutka najbolji stoper Svjetskog prvenstva.

Što mu kažu prijatelji iz Argentine, kako oni vide rasplet polufinala?

- Prvo su mi rekli “o, zar opet s njima?”. U Argentini se jako cijeni Hrvatska, ali ipak je svima draže da se igra s Hrvatskom nego s Brazilom. I da, lijepo se i u Argentini proslavila pobjeda Hrvatske nad Brazilom. Zna se da je Brazil naš veliki sportski suparnik - zaključio je Ibanez.

Linker
01. svibanj 2024 13:31