Branko Strupar

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BRANKO STRUPAR ZA JL

‘Oni su nagazna mina za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a Belgija ovoga puta može otići do kraja!‘

Bivši reprezentativac Belgije smatra da ždrijeb SP-a Hrvatskoj nije bio naklonjen
Piše: Mladen Bariša/JLObjavljeno: 05. travanj 2022. 06:07

Gdje si bio 2. rujna 2000? Za Branka Strupara to je uvijek bilo delikatno pitanje. Naime, spomenutog je datuma nastupio za belgijsku reprezentaciju. Protiv Hrvatske! Na obnovljenom Heyselu... Završilo je 0-0.

- Dobro je da je tako završilo. Svi smo bili zadovoljni. Osobito ja - evocira Strupar sjećanja na "najteži trenutak" svoje karijere. U epicentru medijskog zanimanja nalazi se i danas, naročito nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva, koji je ugurao u istu skupinu Belgiju i Hrvatsku.

- Mislim da su Belgijci lagani favoriti u odnosu na nas. Iako imamo odličnu momčad, smatram da su belgijski igrači za nijansu kvalitetniji. Nisu slučajno godinama bili vodeća reprezentacija na Fifinoj ljestvici - smatra vlasnik hrvatske i belgijske putovnice. Do statusa belgijskog reprezentativca Strupar je stigao igrajući za Genk.

Kuriozitet je da prethodno nikada nije igrao u 1. HNL-u (tek je u završnici karijere realizirao svoj dječački san i zaigrao za Dinamo). Njegovi frendovi u Prečkom više su mu zamjerili što je igrao za Špansko nego za Belgiju...

- Ne bih toliko u prvi plan stavljao raspravu o Belgiji i Hrvatskoj. Mislim da je Maroko u našoj skupini nagazna mina. Iskreno, njih se bojim. Ne toliko zbog Halilhodžića. Naprosto, Maroko ima odlične, tehnički besprijekorne igrače. Sasvim su atipična afrička momčad. Prvu utakmicu igramo baš s njima, i mislim da će nam o tom dvoboju dosta toga ovisiti. Ne smatram da smo imali lagan ždrijeb, iako Kanadu držim za autsajdera u našoj skupini.

Iako od četvrtka Belgija više nije najbolja reprezentacija prema Fifinom bodovanju (preskočio ju je Brazil), momčad koju vodi Španjolac Roberto Martinez i dalje izgleda moćno. U Rusiji su Belgijci bili uvjereni kako mogu otići do kraja. No, u polufinalu ih je zaustavila Francuska (1-0). Svejedno, Belgija je u susretu za treće mjesto svladala Englesku (2-0). Je li prošlo Svjetsko prvenstvo predstavljalo zenit aktualne generacije (koju belgijski mediji nazivaju "zlatnom", premda nije ništa osvojila)?

- Ne. Reprezentacija Belgije i na ovom Svjetskom prvenstvu može igrati jednu od vodećih uloga. Za osvajanje titula uvijek je potrebno imati i ponešto sreće. Belgija ju u Rusiji baš i nije imala. Osobno sam priželjkivao finale Hrvatska - Belgija, no nešto se pitalo i Francuze.

Dojam je da "crvenim vragovima" za šampionski iskorak nedostaje ujednačenost kvalitete u svim linijama momčadi. Očigledna je disproporcija između ofenzivnog dijela i obrane.

- Evidentno je da su najkvalitetniji belgijski nogometaši koncentrirani u igri prema naprijed. No, Belgija ima ponajboljeg vratara na svijetu (Courtois), a u obrambenoj liniji iznimno iskusne igrače. Za Vertonghena i Alderweirelda će Svjetsko prvenstvo vjerojatno biti i oproštaj s reprezentacijom. Može se očekivati da će odigrati na gornjoj granici svojih mogućnosti.

Je li ključ belgijske igre na Svjetskom prvenstvu - Eden Hazard? Dakako, s formom koju je demonstrirao na prošlom turniru u Rusiji?

- On je najveći upitnik belgijske reprezentacije. Radi se o kapetanu momčadi, ekstra talentu. Nažalost, ozljede su uništile njegov talent. Dvije godine ga praktički nema nigdje. Veliko je pitanje hoće li do studenog vratiti izgubljeno samopouzdanje i predvoditi belgijsku reprezentaciju na turniru u Katru

Linker
26. travanj 2024 01:10