ODD ANDERSEN Afp
REZERVIRAN ZA ODABRANE

Plašt kojim je Messi bio ogrnut podijelio svijet: Je li to znak najvećeg poštovanja ili promocija Katara?

Iako označava pobjedu u arapskoj kulturi, crni ogrtač koji nosi Messi izazvao je priličan bijes
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. prosinac 2022. 10:32

Nakon pobjede Argentine u finalu Svjetskog prvenstva katarski emir Tamim Bim Hamad Al Thani i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino odali su počast kapetanu Argentine Lionelu Messiju tako što su ga ogrnuli Bishtom – arapskim crnim ogrtačem. Prema tradiciji, ogrtač nakon pobjede nosi kraljevska obitelj ili ratnici. Rezerviran je i za osobe visokog profila u arapskom društvu kao što su kraljevska obitelj, ili vjerski učenjaci.

Iako označava pobjedu u arapskoj kulturi, crni ogrtač koji nosi Messi izazvao je priličan bijes na društvenim mrežama. Međutim, mnogi nisu tog stava. Glazbenica Tallie Dar vjeruje da ta gesta označava Messija "kao ratnika koji je pobijedio za svoju zemlju Argentinu".

Potom je dodala: "Messi je počašćen kao plemić u svom argentinskom dresu, kao kralj nogometa. Poetično je. Ne očekujem da mrzitelji to razumiju. Crni ogrtač koji je Messi nosio nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu zove se Bisht i kruni ga kao kralja nogometa."

image
FRANCK FIFE Afp

Pisac Zach Lowy napisao je: "Na kraju dana, neki ljudi će uvijek dopustiti da im mržnja prema Kataru zaslijepi rasuđivanje. Ovdje se radi o dijeljenju vlastite kulture sa svijetom i odavanju počasti legendi, i mislim da je to lijepo."

Novinarka The Athletica Laurie Whitwell napisala je na Twitteru: "Katar je očito želio biti prisutan na slikama trofeja sa Svjetskog kupa, pa je Messiju stavio crnu ljagu. To bi trebao biti trenutak za igrače, a ne za domaćina."

Uslijedio joj je odgovor jednog korisnika: "Prestanite misliti da ste svijet i shvatite da ste dio svijeta punog različitih rasa, religija, kultura i tradicija. Kada Arapi svom gostu daruju Bisht, to mu daje dostojanstvo i znak je zahvalnosti i nije toliko različito od onoga kada je Pele nosio meksički šešir 1970. godine."

Linker
24. svibanj 2024 02:18