TOM DUBRAVEC/CROIPIX Cropix
POHVALE MAROKANACA

‘Svaka čast, Hrvati! četiri milijuna ljudi, a takav talent!; Halilhodžić? Nije nam čestitao, tu ću stati‘

‘Imam dobar predosjećaj. Igrat ćemo isto kao i u prvoj utakmici‘, kaže izbornik Maroka.
Piše: Frane VulasObjavljeno: 16. prosinac 2022. 09:59

Na uobičajenoj konferenciji za medije dan prije susreta marokanski izbornik Walid Regragui i napadač francuskog Toulousea Zakaria Aboukhlal najavili su subotnji susret za treće mjesto s Hrvatskom na stadionu Khalifa International (16 sati po hrvatskom vremenu, 18 po lokalnom).

- Ovo nam je vrlo važna utakmica, igramo je nakon razočaranja u polufinalu. Napravit ćemo sve da osvojimo broncu, ali jako smo iscrpljeni fizički i psihički. Igrali smo s Hrvatskom u grupnoj fazi, u ovom susretu moramo nastupiti čiste glave. Nije isto biti treći ili četvrti. Trenutno razmišljamo kako sastaviti prvih 11 – kazao je u uvodu Regragui.

- Možemo biti ponosni kako smo odigrali protiv Francuske, sada možemo biti fokusirani na osvajanje trećeg mjesta. Kao da živimo svoj san koji se ostvaruje – rekao je Aboukhlal.

Hoće li ovo biti slična ili različita utakmica u odnosu na onu prvu međusobnu s Hrvatskom u prvom kolu grupne faze SP-a?

- Znali smo da ćemo biti jedan od najboljih timova na prvenstvu, a puno je ljudi reklo da će tu završiti i Hrvatska koja ima kontinuitet, snagu. Bit će ovo dosta drugačija utakmica. Prije prvog susreta je Hrvatska bila favorit. Zavrijedili smo poštovanje nakon svih ovih utakmica. Poštujemo Modrića i njegove ambicije da reprezentativnu karijeru završi medaljom. Primijenit ćemo našu dosadašnju taktiku – najavio je Regragui.

image
TOM DUBRAVEC/CROIPIX Cropix

- Imam dobar predosjećaj pred ovu utakmicu. Igrat ćemo isto kao i u prvoj utakmici – najavio je Aboukhlal, igrač rođen u Nizozemskoj koji je ranije u karijeri bio član PSV-a i AZ-a.

Kako ste ohrabrili igrače pred borbu za treće mjesto?

- Ne moram ih motivirati, znaju da je ova utakmica jako važna. Ići ćemo do kraja naših mogućnosti. Hrvatska će znati da je Maroko vrijedan poštovanja i da ćemo se do zadnjeg daha boriti za treće mjesto – kazao je Regragui.

Kralj Maroka vam je čestitao na svemu, a Savez se žalio na suđenje?

- Jesmo li imali pravo na penal, bi li to napravilo razliku, ne znamo sada. Znam da su se i Francuzi žalili i na utakmicu s Tunisom. Sve je fer u ratu i ljubavi. Znam da smo zakinuti za penal. Želimo popraviti naš FIFA rejting, a onda na idućem SP-u možda budemo i prvi. Nije ludo sanjati – rekao je Regragui.

Koliko imate ozlijeđenih igrača i hoćete li puno mijenjati sastav, jer bilo je iz vaših usta nakon Francuske najava da ćete morati protiv Hrvatske poslati na travnjak drugu momčad?

- Izgubili smo kapetana Saissa, riskirali smo s njim. Imamo ukupno nekoliko ozlijeđenih igrača, i Mazraouija... Svi oni žele igrati, ali nećemo riskirati s ozlijeđenima, pogotovo sa Saissaom. No, unatoč tome vjerujem u svoju momčad. Sanjali smo ovo, ali nismo vjerovali. Išli smo do kraja naših mogućnosti – rekao je izbornik.

Koga očekivati u prvih 11?

- Sve ovisi o ozljedama. Znam da igrači nisu sto posto spremni i odmorni, ali pokušat ćemo sastaviti dobru momčad. Nije dobro mijenjati previše igrača – najavio je malo promjena Regragui.

- Imali smo protiv Francuske trojicu ozlijeđenih. Saiss se ozlijedio na početku utakmice s Francuskom, morao je izaći. Ako bih mogao nešto promijeniti, možda ne bih toliko riskirao – rekao je Regragui.

Je li vama ili bilo kome iz momčadi čestitao na rezultatima prethodni izbornik, smijenjeni Vahid Halilhodžić?

- Nisam se čuo s njim, ne znam da je nekome čestitao – rekao je Aboukhlal.

image
TOM DUBRAVEC/CROIPIX Cropix

Kakva je razlika ovog Maroka u odnosu na onaj Halilhodžićev?

- Mislim da su svi vidjeli kako smo igrali taktički. Vidi se i razlika kako igrači dolaze u reprezentaciju. Svi smo sretni s ovim izbornikom. Tu ću stati s komentarom – rekao je Aboukhlal.

O Hrvatskoj je Regragui govorio biranim riječima.

- Prema Hrvatima imam veliko poštovanje. Imaju samo četiri milijuna stanovnika, a ogroman talent, duh zajedništva. Trudimo se i mi tako. Mi imamo deset puta više stanovništva. Imaju Hrvati odličan mentalni sklop, klupski nogomet. Imaju samo četiri milijuna stanovnika, a njihovi igrači igraju u najboljim svjetskim timovima. Vidjet ćemo jesmo li napredovali u odnosu na prvu utakmicu. U toj prvoj utakmici Modrić je bio fantastičan, njegova izvedba je bila monumentalna. Modrić je zbilja pobjednik – rekao je Regragui.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
17. travanj 2024 09:02