Kylian Mbappe i Karim Benzema

 BERTRAND GUAY Afp
HRABRA ODLUKA

Svjetski prvaci rade veliki presedan, izbornikov potez zabezeknuo je mnoge: ‘Ja sam tako odlučio!‘

Bez Zlatne lopte Svjetsko prvenstvo neće biti isto. A sad je jasno - taj igrač nema zamjenu.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. studeni 2022. 16:37

Ugrizli su se za jezik svi koji su optuživali Karima Benzemu da posljednjih mjesec dana ne igra za Real jer se čuva za Svjetsko prvenstvo. Najbolji nogometaš svijeta u 2022. ostao je bez šanse da ispiše nogometnu povijest i postane prvi koji će u istoj godini osvojiti Ligu prvaka, Zlatnu loptu i Svjetsko prvenstvo.

Napadač Reala u Katar je stigao nezaliječen, strahovalo se oko njegovog zdravlja, ali nakon što je poslije svega 15 minuta šepajući napustio trening reprezentacije, sve je bilo jasno. Čekala se samo službena potvrda loših vijesti.

- Nikada u životu nisam odustajao, ali večeras moram razmišljati o momčadi, a razum mi govori da prepustim svoje mjesto nekome tko može pomoći reprezentaciji da ostvari uspjeh na Svjetskom prvenstvu. Hvala svima na porukama potpore - obznanio je 34-godišnji napadač kako je Mundijal za njega završio i prije nego što je počeo.

image
FRANCK FIFE Afp

Ostavština Karima Benzeme na svjetskim prvenstvima tako će ostati "tanka", nimalo u skladu s njegovim potencijalom. Ovo mu je već treći Mundijal kojeg će propustiti, ali i prvi zbog ozljede. Raymond Domenech preskočio ga je na popisu 2010., iako je Benzema na Europskom prvenstvu dvije godine ranije bio starter, a zbog statusa kojeg je tada imao u svome klubu. Iza Benzeme je, naime, bila prva godina u Realu u kojoj se nije pretjerano naigrao pored Ronalda, Higuaina, Raula...

- Karim je mlad i talentiran. Siguran sam kako će igrati na još puno Mundijala - objasnio je francuski izbornik svoju odluku.

Još kako je pogriješio... Ako ništa drugo, Benzemino se ime bar neće vezati s najsramotnijim turnirom Francuza koji će se pamtiti po svađama i javnim prepucavanjima, a ne rezultatu. Završili su, inače, na dnu skupine s Urugvajem, Meksikom i Južnom Afrikom sa tek jednim osvojenim bodom. U Brazilu 2014. Benzema je s tri gola bio najbolji strijelac Francuza koji su zaustavljeni u četvrtfinalu od kasnijih prvaka Nijemaca, a taj će mu Mundijal izvjesno ostati i posljednji na kojem je nastupio. Trijumfalni pohod u Rusiji Benzema je propustio zbog sudjelovanja u ucjeni suigrača iz reprezentacije Matthieua Valbuene, a zbog čega je kasnije osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana. Taj skandal ga je koštao i šest godina progona iz reprezentacije u koju se vratio tek prošlog ljeta.

image
FRANCK FIFE Afp

Izostanak Benzeme bit će tek treći puta da osvajač Zlatne lopte za tu godinu propusti Svjetsko prvenstvo. Prethodno su s najveće smotre svjetskog nogometa izostali Alfredo Di Stéfano (1958.) i Allan Simonsen (1978), ali obojica jer se njihove reprezentacije, Španjolska i Danska, nisu kvalificirale.

Mundijalski san Francuzima se pretvorio u noćnu moru, u nekoliko tjedana ostali su bez čak šestorice iznimno važnih igrača na koje su računali u pokušaju da obrane svjetsku krunu. Sredinom listopada potvrđeno je kako N‘Golo Kanté zbog ozljede tetive neće na Mundijal, nedugo potom s popisa je ispao vratar Milana Mike Maignan koji se nije uspio oporaviti od ozljede lista, ozljeda mišića presudila je Paulu Pogbi, a Presnel Kimpembé s već objavljenog popisa otpao je zbog problema s tetivom. Pehovi su se nastavili i po odlasku u Katar jer već na jednom od prvih treninga stradalo je koljeno Christophera Nkunkua. Karim Benzema je pokušao, ali nije mogao, a pitanje je kako će se razvijati oporavak Raphaëla Varanea koji zbog zdravstvenih problema i dalje trenira odvojeno od ostatka momčadi. Posljednje informacije govore kako bi mogao biti spreman za utakmicu protiv Australije, ali još do jučer to isto se govorilo i za Benzemu.

Francuski izbornik Didier Deschamps jutro nakon Benzeminog prisilnog povlačenja iz reprezentacije odlučio je kako će turnir nastaviti s 25 igrača, odnosno kako u Katar neće zvati zamjenu. Na pitanje zašto nije bio rječit.

- Zato što sam tako odlučio...

Linker
24. travanj 2024 22:40