ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
TREĆI NA SVIJETU!!!

VIDEO: Hrvatska slavi broncu, Gvardiol i Oršić čudesnim golovima ispisali povijest!

Hrvatski su nogometaši osvojili novu, povijesnu broncu pobjedom nad Marokom 2:1!!!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. prosinac 2022. 18:59

HRVATSKA - MAROKO 2:1 (Gvardiol 7‘, Oršić 42‘/Dari 9‘)

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol⚽, Perišić - Modrić, Kovačić - Majer (od 66. Pašalić), Kramarić (od 61. Vlašić), Oršić⚽ (od 90.+5. Jakić) - Livaja (od 66. Petković)

MAROKO (4-3-3): Bounou - Hakimi, Dari⚽ (od 64. Benoun), El-Yamiq (od 67. Amallah?), Attiyat-Allah - El Khannouss (od 56. Ounahi?), Amrabat, Sabiri (od 46. Chair) - Ziyech, En Nesyri, Boufal (od 64. Zaroury)

DOHA (AR-RAYYAN) - stadion Khalifa International. Gledatelja: 44,137. Sudac: Abdulrahman Al Jassim (Katar).


Znamo kako to Vatreni rade, očekivali smo djecu kako nakon njih zabijaju golove, navijačko oduševljenje, suze radosnice i fotoreportere rastrčane za sretnim licima jer Hrvatska je bolja od Maroka, bronca je na pravoj adresi tamo gdje i pripada.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Vatreni su za treće mjesto odigrali vrlo dobru utakmicu koju su po prikazanom i šansama trebali dobiti s većom razlikom, no 2:1 je slatko da slađe ne može biti, tko će ikad pitati za rezultat. Suđenje nam na ovom Svjetskom prvenstvu nije išlo na ruku, to daje dodatnu dimenziju još jednog fantastičnog rezultata. Gianniju Infantinu, predsjedniku FIFA-e prešlo je u naviku da im dijeli odličja, nismo sigurni da mu je to najdraža zabava...

image
PAUL ELLIS Afp

Utakmica za treće mjesto bila je još jedna golema bitka koja je mogla daleko ranije otići u smiraj da nam je sviran čisti kazneni udarac na Gvardiolu ili da su Vatreni zabili još nešto. No dva fenomenalna gola ostat će za vječnost. Joško Gvardiol odigrao je novu sjajnu utakmicu i poput glavnog viteza predvodio ekipu, dao gol i dobio nagradu za igrača susreta, a Mislav Oršić okrunio je karijeru još dojmljivije od drugih golom za 2:1...

image
KARIM JAAFAR Afp

Maroko se nije dao iako su počeli nesigurno. Bono ispucavanjem lopte samo što si nije zabio autogol, da bi Hrvatska povela u sedmoj minuti. Joško Gvadiol pogodio je glavom nakon centaršuta Majera i asistencije Perišića. Međutim, kako to s Hrvatima biva, dobre vijesti često nisu dugo na snazi. Samo dvije minute kasnije iz slične akcije poravnao je stoper Maroka Dari. No, nije to bila krasna kombinacija nego Majerova izbijena svijeća koja je padala taman ka igraču francuskog Bresta.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Hladan tuš značio je da treba na popravni ispit. U više navrata odigrana je akcija za Oršića čiji karakterističan ulazak na šut nije završio pravom prijetnjom za golmana dok u finišu prvog dijela nije ugodio ciljnik.

Bono je zaustavljao udarce Livaje i Modrića...

image
GIUSEPPE CACACE Afp

S vremenom Maroko je dizao igru, a Hrvatska više griješila. Lavovi Atlasa imali su nekoliko ulazaka u kazneni prostor, Ziyech je pucao iz daljine... Susret koji je počeo vatrometno postajao je sve više igra živaca, Vatreni su napadali, ali akcije su zapinjale na suparničke barikade da bi kombinacija igrača o kojima se u lipnju razvila golema polemika koji je najveća zvijezda HNL-a, Hrvatska ponovno povela. Livaja je odigrao lijevo, a Mislav Oršić velegolom, lobajući Bona, vratio vodstvo. Ujedinjene snage Hajduka i Dinama povele su nas prema medalji.

image
JEWEL SAMAD Afp

Maroko je imao brojniju navijačku podršku, ali nakon razdoblja nervoze naši su se počeli dobro zabavljati. Snimke Oršićeva gola bile su fini gušt u stanci između dva poluvremena. Lica Dalićevih igrača djelovala se vedro i optimistično, dok se kod Ziyecha, koji je na startu utakmicu poljubio klupskog suigrača u Chelseaju Kovačića, vodio grč.

Nedaleko od nas na tribini sjedili su izbornikov pomoćnik i glavni skaut Dražen Ladić te video analitičar Škot Marc Rochon. Čim bi ugledali da nešto treba korigirati na terenu javljali bi klupi. Olić i Ćorluka dizali su se, prilazili Daliću s opaskama. Tako je funkcioniralo na cijelom turniru.

image
PAUL ELLIS Afp

Modrić se javljao navijačima koju su mu skandirali kod izvođenja kornera. Dalić, koji je krenuo s Kramarićem u sredini iza Livaje i Majerom desno, promijenio im je pozicije. No, Kramarić se ozlijedio i roneći suze izašao s terena. Šansu je dobio Vlašić koji je trening dan ranije preskočio zbog omanje viroze.

Maroko, iako je imao dan manje odmora, našao je energije, nosi ih golemi entuzijazam i činili su sve da se vrate u susret. To je nagnalo Dalića da ubaci Petkovića i Pašalića umjesto Livaje i Majera koji su djelovali, pogotovo potonji, kao da je iskopao tunel.

image
KARIM JAAFAR Afp

Puno se toga zbivalo, a najmanje pred vratima. Walid Regragui je ostavši i bez trećeg stopera Darija i četvrtog El Yamiqa, nakon prethodno ozlijeđenih Aguerda i Saissa u zadnji red morao povući veznjaka Amrabata čiji je start na Gvardiola u kaznenom prostoru razbjesnio naše jer niti sudac Kataranin Al-Jassim niti VAR nisu sudili jedanaesterac čist kao suza. Nikad se VAR ne oglašava u korist Hrvatske. Dokle će to trajati?

Umalo je potom Maroko izjednačio, Livaković je spasio. Kovačić je imao mat za pobjedu, pucao je kraj gola. Na kraju Maroko je napao, sve karte bacio na to da dođe do produžetka, ali ovaj put nije im prošlo. Posljednju i najbolju prigodu u završnici imao je En-Nesyri čiji je šut glavom otišao preko gola. Kraj je značio – eksploziju oduševljenja Hrvata. Žalili su se i Marokanci na neke sudačke odluke, čak su njihovi navijači skandirali "FIFA mafija", ali zapravo su bili samo loši gubitnici.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAAAAAJ! GOTOVO JE, VATRENI SU TREĆI NA SVIJETU!!!

90‘+6‘ - Strašna šansa Maroka! En Nesyri pored Perišića skače nebeski visoko i pogađa glavom gornji vanjski dio mreže! Odahnuli smo nakon ovog...

90‘+5‘ - Kristijan Jakić debitira na SP-u, izlazi strijelac Mislav Oršić.

90‘ - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

image
ADRIAN DENNIS Afp

89‘ - Marokanci traže najstrožu kaznu jer je jedna lopta pogodila Petkovića u rame, ali vidi se da tu nema materijala za kazneni udarac. Rastu tenzije na travnjaku kako se susret primiče kraju.

87‘ - Kakva šansa Vatrenih! Oršić je idealno poslužio Kovačića koji ljevicom gađa suprotan kut i promašuje za samo par centimetara!

84‘ - Novi kaos na travnjaku. U zračnome duelu s Amallahom nastradao je Petković, katarski je sudac dodijelio žuti karton marokanskom braniču i odmah su se sjatili svi Marokanci oko glavnog arbitra. Ostalo je sve samo na jednom žutom kartonu. Petković je nakratko izašao s travnjaka da mu se ukaže liječnička pomoć, ubrzo se vratio.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

82‘ - JOŠ JEDNA DVOJBENA SITUACIJA! Petković centrira i pogađa Badra Benouna u ruku, no katarski se sudac opet nije oglasio!

80‘ - Pala je koncentracija našim nogometašima i Marokanci su se u nekoliko navrata približili Livakoviću, prvi put vidimo nervoznog izbornika Dalića kraj aut-linije...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

75‘ - Livaković brani čisti zicer! U sveopćoj pomutnji, i bez Gvardiola koji leži u suparničkom šesnaestercu, En Nesyri izbija sam pred hrvatskog vratara, a Livi u situaciji ‘jedan na jedan‘ brani stopostotnu šansu!!!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

74‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Gvardiol je iznio loptu s naše polovice, prošao je pola terena i sjurio se u protivnički šesnaesterac gdje mu je Oršić servirao priliku kao na pladnju, pao je u duelu s Amrabatom i skaču svi na našoj klupi tražeći najstrožu kaznu! Ponovljena snimka pokazuje da ga je marokanski veznjak zahvatio po nozi i zaista je nevjerojatno da tu nije suđen jedanaesterac...

image
JEWEL SAMAD Afp

71‘ - Vlašić! Raspalio je iz daljine hrvatski veznjak, prohujao je njegov projektil iznad grede!

70‘ - Chairov opasan ubačaj pravovremeno raščišćava Šutalo!

image
ADRIAN DENNIS Afp

69‘ - Attiyat-Allah radi prekršaj na Modriću, a Ounahi zbog prigovora dobiva žuti karton u inače dosad mirnoj utakmici.

67‘ - Posljednja promjena u marokanskoj momčadi. El-Yamiq će na klupu, ulazi Selim Amallah.

66‘ - Promjene kod Vatrenih. Izlaze Livaja i Majer, priliku dobivaju Mario Pašalić i Bruno Petković.

64‘ - Ozlijedio se Dari, mijenja ga Benoun. Također, ulazi i Zaroury umjesto Boufala.

61‘ - Andrej Kramarić u suzama izlazi s terena, zamijenit će ga Nikola Vlašić.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

59‘ - Kramarić se ozlijedio nakon jedne individualne akcije, leži na travnjaku i čini se da neće moći nastaviti.

56‘ - Ulazi Azzedine Ounahi umjesto El Khannousa.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

55‘ - Čudesna Kovačićeva dijagonala ‘prepolovila‘ je suparničku obranu, no Kramarić se spetljao i propustio realizirati novu izglednu šansu. Hrvatski nogometaši unatoč takvim propustima odišu nevjerojatnom energijom i voljom, fantastično djeluju Dalićevi puleni!

54‘ - Majer je napravio novu pomutnju u marokanskoj obrani te isprovocirao njihovu paničnu reakciju i novi korner za Vatrene. Nakon kornera su Livaja i Kramarić zasmetali jedan drugome u želji da dođu do pogotka...

image
GIUSEPPE CACACE Afp

51‘ - Brza kontra Vatrenih! Stanišić je gurnuo Perišića u prostor, a Tottenhamov ofenzivac pronašao Majera koji isprve sjajno šalje u peterac gdje Livaja između dvojice braniča nažalost ne uspijeva bolje zahvatiti njegov ubačaj...

47‘ - Oršiiiić! Još jedan fantastičan njegov udarac završio je od bloka u vanjskome dijelu mreže!

46‘ - Vraćamo se u Dohu. Zlatko Dalić nije mijenjao ništa, dok je kod Maroka realizirana jedna izmjena - ulazi veznjak engleskog drugoligaša Queens Park Rangersa Ilias Chair umjesto Sabirija.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su srčano, s velikom željom i vrlo borbeno ušli u okršaj za broncu na SP-u. Od samoga starta Modrić i društvo bili su agresivnija momčad, a bolji početak nisu mogli ni zamisliti kada je Joško Gvardiol glavom pogodio mrežu nakon sjajne akcije iz prekida. Ipak, vrlo su brzo uzvratili Marokanci - također iz prekida. Nesretni je asistent bio Lovro Majer, strijelac snalažljivi Dari. Hrvatski su nogometaši nastavili igrati ubitačnim ritmom, radili su visok presing i hrabro ulazili iza posljednje suparničke obrambene linije. Takva aktivna igra urodila je plodom krajem prvoga dijela kada Mislav Oršić zabija jedan od najljepših pogodaka na prvenstvu, a svakako i u karijeri... Nastave li ovako i u drugome dijelu, u domovinu će donijeti novo povijesno odličje!

image
ADRIAN DENNIS Afp

45‘+2‘ - Livajaaaa! Pokušao je Hajdukov napadač lobom izvana iznenaditi Bounoua, međutim uspijeva to nekako ukrotiti marokanski vratar.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44‘ - Perišić gura Livaju u prostor, ali zatvaraju ga pravovremeno Marokanci.

42‘ - GOOOL! Dugo je trajala ova akcija Vatrenih, kombinatorika gotovo svih hrvatskih nogometaša urodila je plodom kada su Majer i Stanišić napravili pomutnju na desnoj strani, na trenutak je Majer izgubio loptu - ipak, spasio je Kovačić, proslijedio Livaji koji gura ulijevo za Oršića, a Dinamov krilni napadač prekrasnom parabolom pogađa suprotni kut, od vratnice ulazi lopta u mrežu!!! Kakav pogodak Mislava Oršića, pamtit će se ovo...

image
KARIM JAAFAR Afp

40‘ - Ziyech šutira iz daljine, bio je to zapravo očajnički pokušaj - bezopasno za Livakovića.

39‘ - Novi Perišićev centaršut uspijevaju raščistiti Marokanci.

37‘ - En Nesyri je najviši nakon novog marokanskog kornera, srećom njegov pokušaj glavom prolazi pored suprotne vratnice.

image
JACK GUEZ Afp

33‘ - Nastala je opća pomutnja kada su marokanski nogometaši tražili korner nakon jedne akcije, oštro su napali katarskoga suca, međutim na kraju je bila riječ o gol-autu. Ipak, neobično je da nitko od Marokanaca zbog takve žestoke reakcije nije dobio žuti karton.

29‘ - Šansa Maroka! Ziyech i Hakimi duplim su pasom probili desni bok, a zatim je Hakimi oštrim centaršutom tražio En Nesyrija u petercu - srećom, nije to bio dovoljno precizan ubačaj...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

27‘ - Visok presing rade hrvatski nogometaši, ogromna je želja naših da dođu do povijesnog trećeg mjesta u Dohi. Marokanski izbornik Walid Regragui svjestan je da se situacija ne razvija u skladu s njegovim očekivanjima, na zagrijavanje šalje igrača s brojem 24, Badra Benouna.

24‘ - Modriiiiić!!! Izvozao je nekoliko puta svog čuvara pa zatim opalio ljevicom s vrha šesnaesterca, Bounou je to nekako - uz velike poteškoće - obranio i potom raščistio ispred natrčalog Livaje! Maroko u dosadašnjoj fazi susreta ima jedan jedini udarac u okvir - nažalost, taj je bio koban. Vatreni imaju šest pokušaja, od toga tri u okvir.

18‘ - Dvije velike šanse Hrvatske! Povukao je Kramarić akciju i gurnuo u prostor Oršića koji radi potez previše pa mu udarac završava u bloku... U nastavku Perišić ubacuje za Kramarića, a njegov pokušaj glavom hvata Bounou. Imali su Marokanci mnogo sreće u ovoj akciji, da je bilo više koncentracije mogli smo opet sada doći do vodstva.

image
ADRIAN DENNIS Afp

16‘ - Tandem Oršić-Livaja radi pomutnju po lijevoj strani, bit će to još jedan korner za Hrvatsku.

14‘ - Nova dobra akcija Vatrenih završila je Stanišićevim projektilom koji je prohujao iznad gola. Sabrali su se hrvatski nogometaši nakon šokantnog izjednačenja, konsolidirali su redove i aktivno rade presing na marokansku posljednju liniju.

9‘ - GOL! Ziyechov slobodnjak nesretno je glavom prebacio Majer u naš peterac gdje Achraf Dari​ glavom pored istrčalog Livakovića, nažalost, pogađa za ekspresno izjednačenje.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

7‘ - GOOOL! Poveli smo iz prekida, i to nakon jedne od najljepših akcija SP-a! Majer je izveo slobodnjak do Perišića koji prebacuje Gvardiolu, a mladi hrvatski branič spektakularno pogađa glavom za vodstvo protiv Maroka!!!

image
JEWEL SAMAD Afp

6‘ - Bolje djeluju Vatreni na samome startu. Nametnuli su svoju igru i kvalitetno kombiniraju, vezna je linija uspostavila inicijativu.

3‘ - Kakav kiks marokanskog vratara! Lopta mu je prešla preko stopala, išla je paralelno uz gol-liniju, da bi na kraju završila u korneru...

2‘ - Izvrstan Perišićev centaršut išao je prema Livaji, no Dari je bio dobro postavljen.

16.00: Počinje spektakularna borba Vatrenih za treće mjesto! Hrvatska je prva krenula s centra... Ajmoooooo!!!

image
ADRIAN DENNIS Afp


>>> Marko Livaja dobio je treći put mjesto startera na Svjetskom prvenstvu, nakon Kanade i Belgije to će se dogoditi i s Marokom, a zanimljivo je da je to 20. nastup Livaje za A reprezentaciju. Radi se o igraču na kojeg godinama izbornici nisu računali i zapravo je nekako neprimjetno, gotovo u sjeni, došao do 20 igara za Vatrene. U prvih 19 utakmica dao je četiri gola. (Dražen Antolić)

>>> Današnji djelitelj pravde bit će katarski sudac Abdulrahman Al Jassim. Sudački ekspert Bruno Marić bio je zgrožen ovom odlukom FIFA-e, a više o tome pročitajte OVDJE.

>>> Stigli su sastavi! Izbornik Zlatko Dalić odabrao je vrlo ofenzivan sastav. Ivana Perišića stavio je na lijevog beka, a Mislava Oršića na krilo. To je zadnja promjena koju je izbornik učinio, a zapravo se radi o varijanti viđenoj već ranije na turniru u ogledima s Brazilom i Argentinom u kasnijoj fazi utakmica.

Hrvatski izbornik napravio pet kadrovskih promjena u startnoj postavi, Josip Šutalo i Josip Stanišić dobili su šansu za debi na najvećoj nogometnoj smotri, a Lovro Majer i Mislav Oršić da prvi put krenu od prve minute. Marko Livaja vratio se na poziciju centarfora, radi se o njegovom trećem startu u Kataru.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U odnosu na utakmice s Brazilom i Argentinom nije imao ozlijeđene Juranovića i Brozovića te Lovrena i Sosu koji nisu posve spremni, osjećali su posljedice ranijih utakmica. Mario Pašalić je ovaj put dobio mjesto na klupi.


Linker
20. travanj 2024 01:31