ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NESTVARAN REZULTAT

VIDEO: Novi senzacionalni preokret na SP-u, Japanci u 8 minuta srušili moćnu Njemačku!

Japanci su šokirali Nijemce na otvaranju SP-a i s 2:1 slavili u Dohi
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. studeni 2022. 16:01

NJEMAČKA - JAPAN 1:2 (Gündoğan 33‘ p./Doan 75‘, Asano 84‘)

Stadion: Nacionalni stadion Khalifa. Gledatelja: 42.608. Sudac: Ivan Arcides Barton Cisneros (Salvador), pomoćnici: Santos i Zeegelaar, 4. sudac: Martinez

NJEMAČKA: Neuer - Schlotterbeck, Süle, Rüdiger, Raum - Kimmich, Gündoğan (od 67. Goretzka) - Gnabry (od 89. Moukoko), Müller (od 67 Hofmann), Musiala (od 79. Götze) - Havertz (od 79. Füllkrug), Izbornik: Hans-Dieter Flick

JAPAN: Gonda - Sakai (od 74. Minamino), Itakura, Yoshida, Ito, Nagatomo (od 57. Mitoma) - Endo, Tanaka (od 71. Doan ) - Kubo (od 46. Tomiyasu), Kamada, Maeda (od 57. Asano ), Izbornik: Hajime Moriyasu


Novi dan, nova senzacija na Svjetskom prvenstvu - japanski igrači s klupe srušili su u Dohi moćnu Njemačku nakon velikog preokreta. Elf nije naplatio apsolutnu dominaciju u prvih sat vremena utakmice, dok su fenomenalni Gonda na vratima, a golman Japanaca završio je utakmicu sa osam velikih obrana, i sjajna reakcija koje je od rezervi dobio izbornik Moriyasu donijeli Japancima veliki trijumf, tek šesti i apsolutno najveći otkako nastupaju na Mundijalima. Utrčali su euforično na teren, bilo je i suza... Kako god za "Samuraje" završio turnir u Kataru, trijumf u Dohi ostat će slavna crtica u japanskoj nogometnoj povijesti.

Pa ipak Hajime Moriyasu nije podlegao emocijama, ostao je ponizan i nakon najvećeg trijumfa u trenerskoj karijeri.

- Mnogi Nijemci dali su doprinos i pomogli japanskom nogometu. Danas je Japan pobijedio. Ali Japan želi nastaviti učiti od Njemačke i svijeta... Želim da i nakon ove pobjede zadržimo hladne glave, da vidimo što još možemo napraviti bolje i gledamo kako da pobjedimo i u sljedećoj utakmici - kazao je izbornik Japanaca nakon epskog rezultata koji je odjeknuo nogometnim svijetom.

image
JEWEL SAMAD Afp

Nitko im nije davao puno šansi, pogotovo nakon prvog dijela u kojem je Njemačka apsolutno dominirala. Japanci su počeli upravo onako kako je njihov izbornik Hajime Moriyasu najavio dan uoči utakmice. Primarno je bilo sačuvati svoju mrežu, a bacali su se njegovi igrači na glavu kako bi otklonili opasnosti u svome kaznenom prostoru, i čekati svoju priliku iz kontranapada. Teško su živjeli Japanci, nakon pola sata posjed lopte Elfa bio je nevjerojatnih 84 posto, ali morali su prije ili kasnije pasti pod silnim pritiskom. U 31. minuti Raum je lomio vratara Japanaca, i natjerao ga na prekršaj. Gündoğan je iz kaznenog udarca bio precizan, Gonda se bacio na svoju lijevu stranu, a veznjak Manchester Cityja ležerno je otpucao po sredini vrata. U nastavku je Njemačka nastavila gdje je stala, tukli su Gnabry i Musiala, a u 60. se zatresla vratnica nakon šuta Gündoğana, ali nikako nisu uspjevali konačno i prelomiti utakmicu. Gonda je radio čuda i dovodio do očaja nogometaše Njemačke, u jednoj minuti iskusni vratar zabilježio čak četiri velike obrane i zadržao svoju reprezentaciju na životu. Čekao se drugi njemački gol i ništa nije slutilo na ono što će uslijediti. Japan je s izmjenama izašao iz podređenog položaja, ulaskom Asana i Minamina postao sasvim drugačija momčad koja je polako preuzimala inicijativu. Ritsu Doan i Takuma Asano, inače dvojac iz Bundeslige, u samo osam minuta preokrenuo je rezultat i donio zasluženu pobjedu Japancima koja je na koncu mogao biti i izraženija. Ova pobjeda posebna je i zato što se Japan nikad prije na Mundijalima nije vraćao nakon što se našao u rezultatskom minusu!

- Previše smo olakšali Japanu - razočarano je komentirao nakon utakmice Gündoğan.

Njemačka je tako nastavila gdje je stala na prošlom svjetskom prvenstvu, debaklom protiv azijskih reprezentacija. Turnir u Rusiji prije četiri godine zaključili su porazom od Južne Koreje (0:2), a u Kataru krenuli s porazom od Japana.

- Dugo igrali dobro, ali u nogometu morate nadmoć pretvoriti u golove. Doživjeli smo apsurdan poraz kojeg moramo brzo obraditi. Poraz je lako analizirati u nogometnom smislu, ali ga je teško emocionalno prihvatiti - kazao jeThomas Müller.

Bio je to, inače, prvi poraz Njemačke na Svjetskim prvenstvima nakon što su vodili na poluvremenu još od 1978. i utakmice protiv Austrije!? Završna statistika - 74-26 prednost u posjedu i 20-8 u udarcima nikakva je utjeha za Nijemce kojima sada "visi" plasman u idući krug. U skupini su zapeli i u Rusiji 2018.


KRAJ UTAKMICE!

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

90‘+4‘ - Goretzka! Silovito je šutirao iz blizine - pokraj vratnice! Odmah se uhvatio za glavu...

90‘+3‘ - Rüdiger šutira po golu, no nema preciznosti u njegovu udarcu...

90‘ - Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Sve karte Hansi Flick baca u napad. Umjesto Gnabryja ulazi 18-godišnji napadač Borussije Dortmund Youssoufa Moukoko.

image
ADRIAN DENNIS Afp

84‘ - GOOOL! Jedno dugačko dodavanje prihvatio je Asano, nije ga pravovremeno ispratio Schlotterbeck, da bi se japanski ofenzivac odlučio na udarac iz mrtvoga kuta i šokirao Nijemcem preokretom u završnici utakmice!

79‘ - Flick ekspresno reagira i u igru uvodi Fullkruga i Götzea. Izlaze Havertz i Musiala.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

75‘ - GOOOL! Samo četiri minute nakon ulaska, potpunu zbunjenost dotad staložene njemačke obrane koristi Ritsu Doan i zabija za senzacionalno izjednačenje!

75‘ - Čim je promašio čitava vrata, japanski je izbornik izvadio iz igre Sakaija, ući će napadač Monaca Takumi Minamino.

74‘ - Što je sada obranio Neuer! Sa samo pet metara šutirao je silovito Ito, a njemački vratar jednom rukom refleksno skinuo njegov pokušaj... Odbilo se to do Sakaija koji s dva-tri metra promašuje cijeli okvir!

image
JEWEL SAMAD Afp

71‘ - Ulazi Ritsu Doan umjesto Tanake.

70‘ - Čak četiri šanse u jednoj akciji! Triput je pokušao Gnabry, jednom Musiala, a sva četiri puta čudesni Gonda izlazi kao pobjednik! Gnabry se u očaju i nevjerici drži za glavu...

image
PHILIP FONG Afp

67‘ - Dvostruka promjena i kod Nijemaca. Umjesto Gündoğana i Müllera ulaze Goretzka i Hofmann.

61‘ - Uzvraćaju Japanci! Sijevnula je kontra, lopta je došla do friškog Asana koji s lijeve strane promašuje čitav gol, a moglo bi se reći i čitav šesnaesterac...

60‘ - TRESE SE VRATNICA! Musiala i Gündoğan izigrali su japansku obranu, da bi na kraju veznjak Cityja pogodio okvir gola!

58‘ - Pokazuju i Japanci znakove života. Povezali su nekoliko dodavanja i ubacili u peterac gdje to spremno čiste njemački braniči.

57‘ - Dvostruka promjena u redovima Japana. Ulaze Mitoma i Asano, na klupu će Nagatomo i nesuđeni strijelac Maeda.

55‘ - Nova dobra akcija Elfa. Raum je gurnuo Havertza u prostor, međutim već je napadač Chelseaja bio u zaleđu...

image
PHILIP FONG Afp

51‘ - Musiala! Nanizao je trojicu-četvoricu japanskih nogometaša, sjajno si je otvorio prostor za udarac, a onda s desetak metara prebacio preko gola... Strašno igra 19-godišnji Bayernov veznjak!

46‘ - Vraćamo se u Dohu. Hansi Flick na travnjak šalje istu postavu, dok kod Japanaca ulazi Tomiyasu, a Kubo je ostao u svlačionici.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Japanci su krenuli furiozno i iznenadili Nijemce. Već u osmoj minuti došli su do pogotka koji je, doduše, odmah i poništen zbog opravdanog zaleđa. Nije trebalo dugo da Elf uzvrati na tu agresiju svojom čvrstom disciplinom i strpljivom kombinatorikom. Moćan njemački stroj stvorio je pregršt akcija koje su urodile plodom kada je Gonda srušio Rauma, a Gundogan s ‘kreča‘ donio prednost. U samoj sudačkoj nadoknadi i Nijemcima je opravdano poništen gol. Sva je prilika da ćemo i u nastavku gledati ovakvu dominaciju Flickovih nogometaša...

image
ADRIAN DENNIS Afp

45‘+5‘ - Šansa Japana! Maeda je izbjegao pažnji njemačkih braniča i tukao glavom - pored vratnice... Odmah se uhvatio za glavu jer je shvatio da ovakvih prilika neće imati previše.

45‘+4‘ - GOL! Strijelac je Havertz na Gnabryjevo dodavanje, ali uzaludno je bilo veselje Nijemaca - premda je zastavica pomoćnog suca bila spuštena - bilo je jasno svima pred malim ekranima da je riječ o nedozvoljenoj poziciji.

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

image
PHILIP FONG Afp

45‘ - Japanci dišu na škrge... Nova izvrsna akcija i novi Musialin pokušaj, preletio je i njegov projektil preko gola.

40‘ - Povukli su ‘kočnicu‘ Nijemci i stali na loptu nakon početnog vodstva, a sada je Gündoğan opet iznenadio Japance dalekometnim pokušajem koji prolazi malo preko grede...

33‘ - GOOOL! Neko je vrijeme trajala VAR provjera jer je Gonda tek u drugom, a ne u prvom kontaktu, napravio prekršaj na Raumu... Siguran je Ilkay Gündoğan s ‘kreča‘, Njemačka vodi 1:0!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

30‘ - JEDANAESTERAC ZA NJEMAČKU! Nije uspjela izdržati sve ove napade japanska obrana... Kimmich je fenomenalno uposlio potpuno samog Rauma na lijevoj strani koji izlazi pred Gondu, ruši ga vratar Japana i salvadorski sudac pokazuje na bijelu točku!

29‘ - Nova prilika Njemačke! Lakoćom su izigrali Japance i stvorili novu šansu pred Gondom, ali novi Gündoğanov udarac blokira netko u japanskoj obrani.

28‘ - Kakva šansa za Elf! Gündoğan je nakon atraktivne, malonogometne akcije šutirao po golu s ruba šesnaesterca iako je imao potpuno samog Rauma na lijevoj strani... Brani njegov pokušaj Gonda!

27‘ - Čak 80 % - 20 % je posjed lopte u korist Nijemaca. Imali su onaj poništeni pogodak na startu, a nakon toga na travnjaku je samo Njemačka.

image
NIGEL KEENE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Nigel Keene/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

25‘ - VAR PROVJERA! Gledala se jedna situacija u kojoj je Havertz bio u duelu s nekim od japanskih braniča, sumnjalo se na igranje rukom, no nisu uspjeli Nijemci ušićariti jedanaesterac...

20‘ - Tri šanse u samo jednoj akciji! Šutirali su redom Musiala, Kimmich i Gündoğan - uspjeli su se obraniti Japanci, a pritom je i veznjak Cityja bio u zaleđu, no sve češće sada prijeti Elf.

16‘ - Evo i Nijemaca... Kimmichov ‘rezani‘ centaršut stasiti Rüdiger glavom šalje pored gola!

8‘ - GOL! Ali odmah je i poništen zbog zaleđa... Ito je poslao idealan centaršut s desnog boka, onaj koji ‘bježi‘ od cijele posljednje linije, međutim Maeda je u petercu ipak bio za jedan korak prebrz.

5‘ - Vrlo su aktivno krenuli Japanci u ovaj susret. Zasad ne daju Nijemcima da dišu, obrana im je vrlo sinkronizirana, a u ofenzivnome su dijelu prave ‘osice‘...

14.00: Počela je utakmica u Dohi na Khalifa International​ stadionu. Glavni je sudac 31-godišnji Iván Arcides Barton Cisneros iz El Salvadora.

Njemački nogometaši stavili su ruke na usta tijekom momčadske fotografije uoči utakmice protiv Japana, odgovorivši tako na FIFA-ine prijetnje sankcijama zbog trake "OneLove". VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

image
INA FASSBENDER Afp


Linker
13. travanj 2024 23:28