GLYN KIRK Afp
SKUPINA SMRTI

VIDEO: Švicarska poslala poruku Srbiji i Brazilu! Junak odbio slaviti gol koji je riješio utakmicu

Kamerun dominirao pa primio pogodak koji je postigao rođeni Kamerunac u dresu Švicarske
Piše: Dražen Pinević, Sportske novostiObjavljeno: 24. studeni 2022. 13:09

ŠVICARSKA - KAMERUN 1:0 (Embolo 48‘)

ŠVICARSKA: Sommer - Widmer, Akanji?, Elvedi?, Rodriguez (od 90. Cömert) - Freuler, Xhaka, Shaqiri (od 71. Okafor), Sow (od 71. Frei) - Vargas (od 81. Rieder), Embolo⚽(od 71. Seferović)

KAMERUN: Onana - Fai?, Castelleto, N‘Koulou, Tolo - Gouet, Hongla (od 68. Ondoua), Anguissa, Mbeumo (od 81. Moumi Ngamaleu) - Choupo-Moting (od 74. Aboubakar), Toko Ekambi (od 74. N‘Koudou)

AL WAKRAH - stadion Al Janoub. Gledatelja: 39,000. Sudac: Facundo Tello (Argentina)


POGODAK ŠVICARACA POGLEDAJTE OVDJE.

S obzirom da oba protivnika čekaju još susreti protiv Brazila i Srbije, Švicarci su napravili sjajan posao na startu SP-a. Uz izjednačenom dvoboju iskoristili su taktičke prednosti i upisali bodove.

Kamerun se postavio plitko i čekao priliku za brzi napad, Švicarska je ulovila posjed i kroz njega pokušala nametnuti ritam, ali nije išlo. Spori i bezidejni su bili Švicarci, tek je desni bek Widmer iskočio iz priče dobrim prodorom u 33. minuti koji nije našao cilj u sredini švicarskog napada.

image
ODD ANDERSEN Afp

Kamerun je bio znatno opasniji. Odlično su u nekoliko navrata izašli sa svoje polovice, Anguissa i Chupo Moting koji se vraćao u primanje, sjajno su odigravali za brzance Toko Ekambija i Mbeuma. A u 10. minuti nakon jedine dubinske lopte dogodila se njihova najbolja prilika, nakon što je uletio Mbeuma, Sommer obranio, a odbijenu loptu Toko Ekambi nije pogodio kako treba. Dobru priliku napravio se sam Chupo Moting prevarivši Akanjija, Anguissa kada nije pogodio daljinski šut, a uz prvu najveću spomenutu Fai i Toko Ekanbi koju je u zadnji trene zatvorio Elvedi. Takvo prvo poluvrijeme na neki je način bilo iznenađenje, jer se očekivala znatno bolja Švicarska.

I onda početak drugog dijela bez nagovještaja promjene. Brza promjena strane Xhaka FreulerShaquiri, odlična jednostavna povratna lopta u sredinu šesnaesterca protivnika, katastrofalna greške obrane Kameruna i Embolo, Kamerunac u švicarskom dresu zabija za vodstvo. Bez slavlja, naravno.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Morali su se otvoriti Kamerunci, to je ostavljalo prostor Švicarcima koji su zamalo u 67. minuti identično kao kod gola osvojili Widmer i Vargas. No, taj puta Onana ih je zaustavio. A Kamerun nije imao snage za preokret, nije došao u priliku ugroziti Švicarce koji su osvojili bodove, čak mogli i više da je Seferović na kraju pogodio čisti zicer.

Strijelac jednog gola nakon pobjede nad Švicarskom kaže:

Standings provided by Sofascore

- San je zabiti gol na SP. I to još protiv Kameruna. Iznimno sam ponosan na sebe i svoju obitelj. Naravno, pohvala momčadi, pokazala je vrlo zrelu igru. Prvi dio smo kontrolirali utakmicu, dobro otvorili nastavak i realizirali priliku i to do kraja kontrolirali. O Kamerunu sve najbolje – kaže Breel Embolo.

Razočaran je bio predsjednik kamerunskog saveza legendarni Samuel Eto‘o:

- Kada ne osvojiš bodove uvijek je netko kriv, ali mislim da je Švicarska pokazala iskustvo igranja ovih natjecanja. Bez obzira na poraz, mi smo sjajan tim, predstavljamo veliku zemlju i imamo sredstva da doguramo daleko. Neka naša će govoriti umjesto nas. Sada smo razočarani, ali se ne predajemo.


KRAJ UTAKMICE!

90‘+5‘ - Seferović! Sve je dobro napravio, lijepo se oslobodio svojih braniča i odmah potom šutirao sa šest-sedam metara, no u posljednji mu je trenutak uklizao Castelleto!

90‘ - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Posljednja švicarska izmjena. Izlazi Rodriguez, mijenja ga Eray Cömert.

89‘ - Sada je i vratar Onana krenuo s loptom gotovo sve do centra terena kako bi potaknuo svoje suigrače na agresivniju igru, međutim zasad bez uspjeha.

85‘ - Kamerun očajnički pokušava izgraditi kakav opasniji napad, no sva se nastojanja odbijaju o čvrstu švicarsku obranu.

image
ODD ANDERSEN Afp

83‘ - Zbog prekršaja je ‘požutio‘ i Akanji.

81‘ - Izmjene i kod jednih i kod drugih. U momčadi Švicarske Rieder umjesto Vargasa, u sastavu Kameruna Moumi Ngamaleu umjesto Mbeuma.

74‘ - Novi set zamjena i preslagivanja unutar momčadi. U igru će Aboubakar i N‘Koudou, za danas su gotovi kapetan Choupo-Moting i Toko Ekambi.

image
ODD ANDERSEN Afp

71‘ - Reagira sada i izbornik Švicarske trostrukom izmjenom. Ulaze Haris Seferović, Noah Okafor i Fabian Frei umjesto Embola, Shaqirija i Sowa.

68‘ - Prvu zamjenu radi kamerunski izbornik Rigobert Song. Umjesto Hongle ući će veznjak Hannovera Gael Ondoua.

67‘ - Kontra Švicarske! Brzo su reagirali Švicarci i izigrali posljednju kamerunsku liniju, na kraju je Vargas šutirao s desetak metara, a Onana se istaknuo fantastičnim refleksima!

image
ODD ANDERSEN Afp

66‘ - Prijeti Kamerun! Najviše je skočio Anguissa nakon jednog slobodnjaka, njegov udarac glavom djelovao je vrlo opasno u prvi mah, no sigurni Sommer lakoćom je uhvatio taj pokušaj.

64‘ - Elvedi dobiva žuti karton zbog prekršaja.

57‘ - Sjurio se Choupo-Moting u šesnaesterac Švicarske, prošao je dvojicu-trojicu braniča, no pokušajem iz samoga mrtvoga kuta nije ozbiljnije ugrozio Sommera.

image

Breel Embolo

FABRICE COFFRINI Afp

48‘ - GOOOL! Kakva jednostavna i efektna akcija Švicaraca... Lopta je došla na krilo do Shaqirija koji prizemno daje povratnu do Embola, a švicarski napadač kamerunskog porijekla (rođen u glavnome gradu Kameruna, Yaoundéu) hladnokrvno zakucava u mrežu za 1:0! Nije slavio pogodak Embolo, razumljivo...

46‘ - Vraćamo se na Al Janoub stadion. Nema promjena u sastavima.

image
ISSOUF SANOGO Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolji je Kamerun na Al Janoub stadionu u predgrađu Dohe - Al Wakrahu. Vrlo je aktivan trojac Mbeumo, Choupo-Moting i Toko Ekambi, međutim zasad ne uspijevaju probiti posljednju liniju predvođenu sjajnim vratarom Yannom Sommerom. Švicarci su tek u smiraju poluvremena uspjeli donekle ublažiti suparničku dominaciju, no u nastavku će zasigurno izbornik Murat Yakin morati presložiti početnu postavu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

45‘+1‘ - Strašna šansa Švicaraca! Akanji je bio najviši u skoku nakon kornera, a njegov pokušaj glavom prolazi tik uz vratnicu!

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

41‘ - Choupo-Moting! Opalio je s ruba šesnaesterca ofenzivac Bayerna, blokira ga pravovremeno Elvedi.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

40‘ - Uspjeli su donekle Švicarci neutralizirati napade Kamerunaca i preuzeti inicijativu, barem što se posjeda lopte tiče: 53 % - 47 % u korist Shaqirija i društva.

37‘ - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Fai zbog gruboga starta na Elvedija.

35‘ - Prijete Kamerunci! Fai opasnim i prizemnim centaršutom traži Toka Ekambija u petercu, ali Widmer čisti u posljednji trenutak.

image
ODD ANDERSEN Afp

34‘ - Shaqiri još jednim centaršutom pokušava ugroziti suparnike, međutim nema trenutno raspoloženih suigrača...

30‘ - Nova šansa Kameruna! Hongla je probio desni bok i šutirao iskosa, a Sommer se istaknuo još jednom izvrsnom intervencijom!

image
ODD ANDERSEN Afp

23‘ - Napadač Brentforda, 23-godišnji Bryan Mbeumo, prezentirao je raskoš svog talenta - napravio je pravu pomutnju u švicarskoj obrani i imao priliku zapucati po golu, no nesebično se odlučio na dodavanje koje nije donijelo nikakve veće opasnosti osim novoga kornera za Afrikance...

20‘ - Novi period ‘kamilice‘ u Al Wakrahu. Vrlo oprezno igraju obje momčadi, svaka lopta igra se na sigurno bez ulaženja u nepotreban rizik.

13‘ - Uzvraća Švicarska! Shaqiri gura Embola u prostor, napadač Monaca je fauliran u petercu i prekršaj je evidentan - no, već je prilikom Shaqirijeva dodavanja bilo označeno zaleđe...

image
FABRICE COFFRINI Afp
image
GLYN KIRK Afp

10‘ - Prva veća prilika! Mbeumo je projurio kao brzi vlak po lijevoj strani, utrčao je u šesnaesterac i silovito opalio iskosa - brani njegov pokušaj Sommer, no odbija se to do Toka Ekambija koji šutira isprve - preko gola... Na desnoj je vratnici je imao slobodnog Choupo-Motinga, no odvažio se Toko Ekambi na udarac, na što se zvijezda Bayerna uhvatila za glavu...

5‘ - Bez većih uzbuđenja u otvaranju susreta. Kamerunci su sramežljivo zaprijetili iz slobodnjaka, ali Hongla je već bio u zaleđu.

11.00 - Počela je utakmica u Al Wakrahu. Glavni je sudac 40-godišnji Argentinac Facundo Tello.


Linker
11. travanj 2024 11:54