Srdjan Vrancic / CROPIX/Facebook
UŠAO U POVIJEST

TINEJDŽER (17) ZABIO ZA DINAMO I OTIŠAO KUĆI TRAMVAJEM! 'Suigrače sam čuo kako viču 'catering', pravilo je da ih častim!

Joško Gvardiol najspominjanije je ime nakon utakmice "modrih" protiv zaprešičkog Intera, jer taj je 17-godišnjak postao šesti najmlađi strijelac koji je zabijao za Dinamo u HNL-u...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. studeni 2019. 19:45

Dođite ovdje, dođite ovdje, vikali su navijači sa sjevera Dinamovim nogometašima na kraju susreta, a kad su oni došli pod sjever začulo se jednoglasno: 'Hoćemo pobjedu'! Naravno, mislili su na Šahtar, jer svim je navijačima već u subotu u glavama bio Šahtar. Dakako, igrači su morali razmišljati samo o Interu.

A glavna priča bio je Joško Gvardiol. Za one koji prate tog talentiranog stopera već dugo, ovo nije iznenađenje, već je neko vrijeme predodređen za 'naslovne stranice'. Bio je na priprema s prvom momčadi u Sloveniji, tada je već Nenad Bjelica najavio da će Gvardiol ostati sa seniorima, da će dobiti priliku u HNL-u tijekom jeseni. I evo, nakon što je u Velikoj Gorici ušao s klupe, sad je bio starter i odigrao svih 90 minuta. Zabio za pobjedu i još imao jednu šansu nakon kornera, Frelih je obranio. Subota koju će Gvardiol zauvijek pamtiti.

- Bio je to moj drugi nastup za Dinamo, odradio sam svih 90 minuta i sretan sam zbog toga. Suigrači su mi puno pomogli da se što prije snađem, stigao je i prvijenac - pričao je uzbuđeni Gvardiol nakon utakmice.

Postao je šesti najmlađi Dinamov igrač koji je zabio u HNL-u, nakon Halilovića, Kranjčara, Jedvaja, Ćorića, Kovačića.

- Sad kad i to znam, onda je to još draži gol. Bilo je treme na početku, od prve minute. Ali kako je utakmica išla bilo je sve manje treme. Bilo mi je drago što smo zabili, protivnik se morao otvoriti, imali smo još prilika. Gol poklanjam obitelji i menadžeru Marjanu Šišiću koji mi je velika podrška od prvoga dana. Sad se okrećem utakmici sa Šahtarom u juniorskoj Ligi prvaka, ulazimo i u taj susret s velikim optimizmom. Bili smo bolji i u Harkivu, dominirali, mogli smo ranije zabiti još golova, nismo pobijedili, ali sad idemo po pobjedu.

Kad je zabio, suigrači su ga udarali po glavi, to je neki ritual?

- Ne znam, ali znam da su vikali 'catering, catering'. Moram počastiti, naravno.

A nakon utakmice Gvardiol je kući otišao - tramvajem. Rijetkost u današnjem nogometu, čak i maloljetni igrači već su naviknuti na pravu 'pilu', netko ih odveze kući kad već sami ne smiju voziti. No, Joško nije čekao prijevoz, otišao je na Borongaj i tramvajem kući.

- Nekad imam prijevoz, roditelji, suigrači, ali vrlo često s trenigna i utakmica idem tramvajem. Sa mnom su se vozili i navijači koji su mi čestitali na pogotku. Gušt mi se voziti tramvajem i nastavit ću i tako i dalje - rekao nam je Joško nešto kasnije. Neobično, u svakom slučaju.

Marko Đira još je jedan mladić koji je odradio čitavu utakmicu. Bio je čvrst, kao da već ima puno ovakvih utakmica u nogama.

- Volim takvu utakmicu, dobiti i primati batine. Ovo nam je super za samopouzdanje, nadam se da će biti prilike u budućniosti za još ovakvih susreta.

Dino Perić odradio je suvereno svoj dio posla, sad je u mislim Šahtar.

- Dobar je dojam, najbitnije da smo ostali bez šuta na gol, mogli smo zabiti više, kad je 1:0 moraš biti oprezan do kraja. Drago mi je radi Joška, dao sam mu savjete, meni nije lako bilo s 19, on ima 17, svaka mu čast, nije to jednostavno... Ostalo je snage za Šahtar, imamo tri dana za pripremu, prava smo momčad, tamo smo pokazali da se možemo nositi sa svima pa i sa Šahtarom.

Petar Stojanović također je među onih sedam 'europskih' koji su igrali i protiv Intera i koji će igrati protiv Šahtara.

- Kad je 1:0 uvijek je do kraja gusto, bojiš se da ne primiš i moraš paziti. Trebali smo zabiti u prvom dijelu bilo bi nam lakše, no pobijedili smo i to je to. Teško je u HNL-u, svi se zatvore i teško je probiti. Čestitam Jošku na prvom pogotku i svim mladima koji su igrali.

Koliko je teško igrati ovakve utakmice prije velikog europskog dvoboja, uvijek postoji mogućnost ozljede?

- Ne smijemo razmišljati o ozljedama, svi znamo što je najgore za sportaša, dajemo svoj maksimum u toj utakmici i nismo razmišljali o Šahtaru. Sad možemo početi. Stadion je rasprodan, nadam se da neće biti prevelika kiša, atmosfera će biti sjajna i vjetar u leđa.

Frano Mlinar, igrač Intera bio je realan.

- Čestitam Dinamu, prepustili smo svjesno dominaciju i nadali se da ćemo nešto napraviti iz kontre. Iznenadili smo se kad smo vidjeli sastav, to samo pokazuje koliko poštuju nas i HNL, opekli su se u Varaždinu i ne smiju si to više dopustiti. Želim im svu sreću u srijedu protiv Šahtara.

Linker
05. travanj 2024 03:04