Ronald Goršić / Cropix
HALILHODŽIĆ ZA SN

'Transfer lista se zna, ali na njoj nisu Badelj, Sammir, Vrsaljko i Kovačić, oni ostaju'

Istina je da smo se pojačali i da nema rezona držati one koji koštaju, a ne daju. Nerado spominjem imena. Nestandardne ćemo pročešljati, najavio je Vaha
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 03. siječanj 2011. 12:53

Čak 55 minuta ove nedjelje Vahid Halilhodžić, karizmatski i ultra cijenjeni trener Dinama , bio je na raspolaganju Sportskim novostima, odgovarajući mobitelom iz svoga doma u Lilleu na otprilike isto toliko pitanja. Dogovor sročen na Silvestrovo poštovao je u potpunosti, dokazujući iznimnu profesionalnost i korektnost.

- Odmaram nakon povratka sa skijanja u Courchevelu, a prije polaska za Zagreb.

Kad će biti u Maksimiru?

- U četvrtak. U nedjelju slijede završni sastanci o svemu, definiranje sitnica jer ne trpim površnost i ništa se ne ostavlja slučaju.

Njegova preokupacija je u Maksimirskoj 128. Prošloga kolovoza potpisao je ugovor na dvije i pol sezone, priča se da godišnje košta 900 tisuća eura, ali da pljušte mnogo izdašnije, višemilijunske ponude, naprimjer one za preuzimanje nacionalne postave Maroka, Nigerije, Alžira, mame ga i u Monaco?

- To me ne uzbuđuje. U Zagreb sam stigao da ostanem i napravim nešto. Nije presudna financijska atraktivnost, ne trčim za svakim centom po svaku cijenu. Došao sam raditi i pomoći, stoga se držim kao da ću s Dinamom biti najmanje jedno desetljeće.

Teško mu je pala eliminacija iz Europe, ne tješi ga baš zavidna konkurentnost do posljednje prilike protiv PAOK-a 15. prosinca?

- Krivo mi je zbog kluba, ne zbog sebe. Svi su nestrpljivi poslije 40 godina bez proljeća u Europi, to moramo ispraviti. Često ponavljam da sam u Zagrebu primljen izvanredno. Upravo nevjerojatno. Atmosfera je fina, afirmativna.

S izvršnim dopredsjednikom je i dalje na 'vi’?

- Uvažavam hijerarhiju i ne odstupam od tog načela. Nužne su neke relacije. S prijateljem možeš biti i na 'vi’ i na 'ti’. Ali mora se znati tko je tko i što je što, u protivnom nema prosperiteta ni uspjeha.

Kako doživljava nerijetke Mamićeve eskapade?

- Jedno je nedvojbeno: Zdravko je neusporedivo bolja osoba no što se to zaključuje temeljem njegovih otvorenih reakcija. Koleričnih reakcija koje nastaju na emocijama. I na provokacijama. Žao mi je što toliko pozitivnoga ostaje u sjeni poneke negativne rečenice, to je nepravedno i nepotrebno. Slažem se da javna osoba treba pripaziti i na takve detalje. Griješimo svi.

Iščašenih 'štosova’ bilo je i u igračkim redovima pa su kažnjeni Rukavina, Morales, Sammir, Calello, Cufre, Ibanez...?

- Donedavno su se takve stvari prikrivale, osjetio sam da se u svlačionici potkrada nezdrava klima. Ne, ja nisam ni za kakvo opraštanje; momčadi koja želi u Ligu prvaka ne dolikuju nikakvi ekscesi. Zato sam strog i nepopustljiv. Kako ćeš napredovati ako se ne vladaš primjerno? Kućni red je zakon! Nema kašnjenja, nema bančenja, nema šamaranja.

Kadar se obnavlja, jača, stigli su Brezovec i Palić, stiže Alispahić?

- Štošta ostaje između mene i Zdravka. Nažalost, Dinamo sebi ne može priuštiti prinove 'teške’ nekoliko milijuna eura. Orijentiramo se na vlastitu školu, biramo širom 1. HNL. Talenata ima. Svi hoće kvalitetu angažirati jeftino, naša je prednost što se iz Maksimira lakše izbori i članstvo u reprezentaciji i solidan trensfer u inozemstvo, što smo odskočna daska i analogno tome primamljivi.

Onda je naglasio:

- Brezovec je izvrstan pucač s poludistance, sa 25-30 metara. Da smo ga imali u susretu s Grcima, na onom ledu kad su odbijanci užasno opasni, možda bismo poveli i pobijedili! Kad ono, raspalio je jedino Barbarić, sa 50 metara... Osim šuta iz daljine (ujesen je tek Ibanez zabio s dvadesetak metara!) nedostaje nam i ljevonogi ofenzivac pa nade polažemo u Palića, kojega krasi i dribling i pas. E, sad, hoće li se ti momci nametnuti? To je drugo pitanje. Da su skupi više bismo izgubili da se ne dokažu.

Alispahić je također tu?

- Još nije. Zanimaju me svi dobri, tako i on.

Ide li Sammir?

- Kamo? Naravno da ide, u Međugorje.

Nije ga Vaha nahvalio znancima iz PSG-a?

- Molim? Nemam ja što hvaliti; zar da režem granu na kojoj sjedim!? Sammira preporučuje njegova igra i učinak. To što ja poznam tamošnjeg predsjednika i sportskog direktora, što sam ih praktički doveo, nema dodirnih točaka s ovom temom. U zaključku: svi ostaju. Svi koji nam trebaju.

U prijevodu, postoji transfer-lista s prekobrojnima, jesu li na njoj Morales, Mesarić, Slepička i Dodo, kako se spekulira cijelo vrijeme?

- Istina je da smo se pojačali i da nema rezona držati one koji koštaju, a ne daju. Nerado spominjem imena. Nestandardne ćemo pročešljati, o tome sam sročio izvještaj. Važna je sutrašnjica. Ako stranac nije nositelj, bolje da ga nema. Recimo, više pozornosti zaslužuje mali Kovačić. Sad je u eri koja zahtijeva puni razvoj da nakon toga desetak godina bude as. Ovo su najkompliciranije godine. Mateo je OK što se tiče talenta, ne i fizikalija; mora se osnažiti, očvrsnuti, egzistirati u dvobojima.

Spekuliralo se da će ga prodati u paketu s Vrsaljkom?

- Tko to priča? Ne znam, neću ni komentirati. Pa Šime je bio rezerva kad sam se pojavio, danas ga 'proganja’ pola Europe. I neka. Zadržat ćemo i njega, i Sammira, i Badelja. Doduše, daleko je ljeto, do kojeg valja osvojiti dvostruku krunu. A onda... Svjestan sam da Dinamo živi od prodaje najboljih.

U tu skupinu spada i Rukavina?

- S Antom ću popričati čim se okupimo. Očekujem više. Mora štošta popraviti, pojačati duel-igru, kao napadač biti bliže protivničkim vratima, konstantno gladan i žedan pogotka!

Halilhodžić je u Novu zakoračio odlučno i samouvjereno:

- Dinamo će uskoro u svakom smislu biti bolji od 10 do 20 posto, u to sam siguran 100 posto! Nađemo li još dvojicu-trojicu novih, tako će i biti. Sa Sammirom, Kelavom, Bišćanom, Cufreom, Tonelom, Vrsaljkom, Beqirajem... imamo dužnost pobijediti u svakoj utakmici, nemamo pravo ne iskoristiti takav potencijal.

Očito smatra da su prvenstvo i Kup već osvojeni?

- Na stranu interna kalkulacija, posve logična i ostvariva. Ne slavimo unaprijed. Ništa nije gotovo. Odobravam i potičem ambicioznost, ne i bahatost...

Linker
04. svibanj 2024 18:29