Marcelo Brozović

 Fabio Ferrari/Lapresse/Profimedia
RASKRIŽJE KARIJERE

Brozovića čeka plaća od 15 milijuna eura, ali on želi u drugi klub. Tamo bi mogao zamijeniti legendu

Odlazak u pustinjski trezor nameće se kao nelogičan izbor za hrvatskog reprezentativca
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 08:08

Je li nakon sedam godina i 330 utakmica, pet trofeja i finala Lige prvaka stigao kraj ljubavne veze Marcela Brozovića i Intera? Čini se da je tako. Štoviše, preokret i ostanak u Milanu iz ove perspektive bio bi senzacija, dok je odlazak praktički neizbježan. I trebao bi se dogoditi vrlo brzo, već ovih dana...

Prema dostupnim izvorima, hrvatski reprezentativac, iza kojeg je impresivni finale sezone, nalazi se na opasnom rakrižju: s jedne strane stoji putokaz na kojem piše Al-Nassr, na kojem je obješen impozantni svežanj novca, dok druga strelica vodi prema Barceloni, kruni karijere s jakom kompetitivnom ponudom, ali bitno manjom financijskom. Nema mnogo vremena za konačnu odluku, no vremenski brojčanik stao je na brojci 30, a ona baš i ne sugerira pustinjsku oazu obloženu zlatom i platinom. Štoviše, posljednje tri utakmice sezone samo su poslužile kao podsjetnik da je Brozović nedvojbeno i dalje ponajbolja "šestica" svijeta nogometa.

Izvori, pritom, sugeriraju sljedeće: Al-Nassr, gdje ga čeka Cristiano Ronaldo, nudi mu petogodišnji ugovor sa zajamčenim prihodom od 15 milijuna eura neto zarade po sezoni, dok s druge, Barcelona na stol baca ponudu na tri godine i sedam milijuna eura godišnje. Brozović u Interu, pak, prema slovu ugovora, potpisanog u proljeće 2022., zarađuje šest milijuna eura godišnje. Inter, ujedno, za našeg veznjaka traži 20 milijuna eura.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Novac, naravno, Saudijcima nije problem, jer novca - ima. Novac je, konačno, tamo i odveo CR-a, Kantea, Benzemu..., a uz Brozovića, Al Nassr puca i na Ziyecha, Williama Carvalha, Saula, a udice iz lige bačene su i prema Lukakuu, Aubameyangu, Icardiju, Albi, Coutinhu... Al Nassr je, naime, sezonu završio na drugome mjestu, iza Al Ittihada, koji je doveo Benzemu i Kantea, i sada klub u kojem role imaju i Goran Vučević te Dinko Jeličić daje gas, u želji da odgovori konkurentu, ali i da zadovolji želju tamošnje vlade, koja svim silama novcem želi privući velike nogometaše kao ambasadore u toj histeričnoj želji da dobije domaćinstvo SP-a 2030. godine. A nakon Messijeve odbijenice, očito, pritisak prema drugima postaje sve jači.

Barcelona, pak, nije samo novac. Barcelona je kolos, prvak je Španjolske, sa željom da nakon nekoliko slabijih sezona učini i iskorak u Ligi prvaka. Barcelona, konačno, Brozoviću nudi zajamčeno mjesto Sergija Busquetsa, legende na odlasku. Ujedno i "blaugrana" želi dodatno osnažiti svlačionicu, no pitanje je koliko je zbog financijskih dubioza to u stanju učiniti, no čak i da nikoga ne dovede, Brozović bi, za razliku od Al Nassra, bio okružen dokazanim veličinama svjetskoga nogometa. A ujedno bi se borio za titule, za finala, uživajući u Kataloniji i na profesionalnoj, i na privatnoj razini. Iako, Barca je stalno na klackalici, pa tako i ovaj put nekoga mora prodati, ili pustiti, kako bi smanjila budžet za plaće nakon više godina lošeg financijskog poslovanja, što je preduvjet za registraciju igrača.

image

Inzaghi i Brozović nakon finala Lige prvaka

FLAVIU BUBOI/Nurphoto Via Afp

Hoće li prevladati zov novca, ili huk nogometa, teško je u ovome času procijeniti, no lako je ipak zaključiti da i nakon, recimo, trogodišnje katalonske avanture, Brozovića čeka novi takav saudijski, ili čiji već poziv. Upravo stoga, iz perspektive i dalje elitnog europskog igrača, odlazak u pustinjski trezor nameće se kao nelogičan izbor, premda, naravno, nitko od nas nije pozvan suditi o odluci. Iz smjera igračeva okruženja stižu signali da mu je nogomet prioritet, a da poziv Barcelone ne stiže svaki dan.

Brozović, dakle, naginje Barceloni, koja ga je, uostalom, željela dovesti još zimus. Xavi je vrlo sklon našem igraču, u njegovim je vizijama, a pogotovo jer je u ovome času prilično financijski dostupan, a i dalje je u dijelu karijere u kojem još može pružiti minimalno četiri do pet godina vrhunskog nogometa.

Linker
11. lipanj 2024 12:49