Dario Šimić i Igor Bišćan

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
RASTANCI NAKON ATENE

Dinamo odmah napuštaju čak dvije zvijezde? Šimić i Bišćan dobili ‘zeleno svjetlo‘ za dovođenje novog igrača

U Grčkoj su se prije utakmice s AEK-om dogovarali posljednji detalji velikih poslova maksimirskog kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 22:04

U Ateni su se prije utakmice AEK-a i Dinama dogovarali posljednji detalji velikog posla. Hrvatski reprezentativac Josip Šutalo već u nedjelju odlazi na liječnički pregled u Amsterdam i ako bude sve u redu potpisat će ugovor s Ajaxom!

Znamo i kompletne parametre transfera. Dinamo će na transferu zaraditi 20 milijuna eura + 2 milijuna eura realnih bonusa. Ali, u atenskim završnim pregovorima je dogovoreno da Dinamu pripada i 15 posto od budućeg transfera Šutala, tako da su Modri, uzevši sve u obzir, napravili sjajan biznis, jedan od najboljih u povijesti kluba. Jedno vrijeme se špekuliralo da će Dinamo za Šutala tražiti 25 milijuna eura, ali i ovako je ispalo jako dobro. Kad se sve zbroji, uz bonuse i postotak od iduće prodaje, vjerojatno će plavi klub zaraditi i više od tih spominjanih 25 milijuna eura. Naravno, to uvijek moramo naglasiti, posao je gotov tek kad se stavi potpis na ugovor, iako su za to praktički nema niti minimalne šanse, preokret je uvijek moguć.

image

Dominik Livaković i Josip Šutalo

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Naravno, odlaskom Šutala, Dinamo ostaje bez jednog od svojih krucijalnih igrača. Hoće li Modri u samom finišu ljetnog mercata krenuti u kupovinu još jednog stopera? Logično jest da ne mogu kupiti igrača vrijednosti Josipa Šutala jer, kao što vidimo, on ima "svjetsku cijenu". Dinamo ne može platiti za možebitnog novog stopera niti petinu cijene za koju se ovaj prodaje u Ajax.

‘Zeleno svjetlo‘ za dovođenje novog stopera

Početkom prijelaznog roka Modri su doveli jednog stopera, Maxime Bernauer je član plave svlačionice, ali dosad nije pokazao da je on taj. Naime, u svim važnim utakmicama, Bišćan je na poziciju stopera gurao desnog beka Stefana Ristovskog, što je valjda znak da nema puno povjerenje u stopera koji je stigao iz drugog razreda francuskog nogometa. Modri na poziciji stopera imaju još Dinu Perića, stabilnog i sigurnog igrača, on je konstantna vrijednost, ali ovako na prvu, izgleda da bi se moglo krenuti u potragu za nekim novim licem. Naše informacije iz Atene govore da su Dario Šimić i Igor Bišćan dobili zeleno svjetlo da u finišu ovog ljetnog mercata dovedu još jednog igrača za stopersku poziciju. Znalo se da će Šutalo otići, pa je valjda bilo dovoljno vremena da se proanaliziraju neke opcije.

Bilo bi, naravno, idealno kad bi Josipa mogao zamijeniti njegov prezimenjak Boško, koji je doveden u lukrativnom transferu od 4 milijuna eura, ali koji je imao nesreću i teško se ozlijedio u Šibeniku. Međutim, od tog prokletog datuma za Boška prošlo je već dovoljno vremena da se osposobi igrača koji bi mogao biti član udarne postave i adekvatno zamijeniti Josipa. Vratiti Boška Šutala u onu formu kad je bio jedan od najboljih hrvatskih stopera bila bi zapravo najbolja priča za Bišćana i Dinamo.

image

Josip Šutalo

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Je li Dinamo ‘ispustio‘ Barišića?

Naravno, u ovakvim promišljanjima sad se nameće pitanje je li modri klub ipak trebao kupiti Adriana Leona Barišića, mladog stopera koji je na koncu završio u Baselu. Nekako se ovog trenutka čini da jest, da je on mogao biti dugoročno rješenje. Ali, kasno je sad plakati za prolivenim mlijekom. Dinamu teško idu transferi s Osijekom, sjećate se da Modri nisu uspjeli dovesti niti današnjeg napadača Augsburga, Dion Drena Beljo je iscurio prošle zime. A dolazak Petra Bočkaja na koncu se nije pokazao pogotkom jer ga nisu vidjeli niti Ante Čačić, a niti Igor Bišćan.

Na odlasku i Livaković?

Osim što se završavao posao s Josipom Šutalom, u predvečerje sudara s AEK-om bilo je još uzbudljivih transfernih razgovora u Ateni. Po onome što smo uspjeli saznati iz naših izvora, hrvatskom vratarskom "broju 1" večerašnja bi utakmica također mogla biti posljednja u plavom dresu. Dominik Livaković bi nakon povratka u Zagreb trebao krenuti na liječnički pregled i potpisati za Fenerbahče! Rendez-vous Fenera i Livakovića traje već dugo vremena, ali čini se da bi dugo "hodanje" na koncu moglo završiti i brakom. Mladoženja Livaković je kazao "da", sad se čeka još samo i da Dinamo brak proglasi važećim. Modri bi na transferu Livakovića u turskog velikana trebali zaraditi 9 milijuna eura + 1 milijun eura realnih bonusa.

Kad je Livaković u pitanju, a tako kažu i naši izvori, uvijek treba ostaviti mali odmak jer jedan od najboljih svjetskih vratara praktički se prodaje već četiri godine, a nikada se nije prodao. No, čini se da se taj trenutak ipak približio. Dinamo ima zamjenu u liku Ivana Nevistića, koji dugo čeka svoju pravu priliku.

POSAO OKO ŠUTALA

- 20 milijuna eura odšteta

- 2 milijuna eura bonusa

- 15 posto od budućeg transfera

POSAO OKO LIVAKOVIĆA

- 9 milijuna eura odšteta

- 1 milijun eura bonusa

Linker
08. rujan 2024 01:26